Nový plzeňský minipivovar Proud má za sebou první rok existence, během kterého už stihl získat několik prestižních profesních ocenění. Aktuálně mezi ně přibyla zlatá a stříbrná mediaile z mezinárodního pivního festivalu International Beer Festival Budweis a vítězství ve dvou kategoriích soutěže Cerevisia Specialis – Pivní speciál roku 2021.

Jsem hrdá na každé ocenění pro naše piva. Funfujeme teprve rok a v obou soutěžích jsme se zařadili vedle dlouhodobě oceňovaných a úspěšných pivovarů a jejich piv, a to se počítá! Teď nás čeká výzva tyhle úspěchy udržet a ideálně zopakovat,“ říká sládková pivovaru Proud Lenka Straková.

Ocenění Zlatá pivní pečeť, udělované v rámci pivovarnické přehlíky International Beer Festival Budweis, je nejprestižnější pivovarnickou cenou v České republice. Vděčí za to jak dlouholeté tradici, tak zejména zájmu samotných pivovarů, domácích i zahraničních. Letos v 35 pivovarnických kategoriích soutěžilo 1 409 produktů z 271 pivovarů z 24 zemí. V kategorii Stout v konkurenci 14 vzorků zvítězil čtrnáctistupňový Cotel Irish Dry Stout z pivovaru Proud. V kategorii Světlý ležák z minipivovaru mezi 71 vzorky obsadil druhé místo Ventill rovněž z Proudu – oba medailisté jsou součástí stálé nabídky pivovaru.

V rámci 12. ročníku soutěže Cerevisia Specialis – Pivní speciál roku, jehož odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, porota hodnotila historicky nevyšší počet 55 piv. V kategorii svrchně kvašených piv typu ale mezi sedmi značkami nejlépe uspěla právě piva z Proudu – Cotel Irish Dry Stout (1. místo) a Soutock 14°, žitná IPA (2. místo). Do kategorie neobvyklých piv, která se počtem vzorků stala nejsilnější kategorií namísto dlouhodobě dominujících silných světlých piv, přihlásily pivovary 18 piv. První místo získal další reprezentant pivovaru Proud – Pepper Your Saison. Belgický ale stylu saison korunovaný prvotřídním vyzrálým tmavě červeným Kampotským pepřem vznikl ve spolupráci s belgickým sládkem Davidem Raetsem a českou značkou .pepper..field.

Nový experimentální minipivovar Proud, který sídlí v bývalé elektrárně v areálu Plzeňského Prazdroje, zahájil výrobu v testovacím režimu v listopadu 2020 a vaří celkem pět stabilních pivních speciálů: čtyři metodou svrchního kvašení a jeden ležák. Tato nabídka se v čase promění a průběžně ji obohacují menší várky experimentálních pivních specialit. Počítá se s roční produkcí několika tisíc hektolitrů piv z kvalitních surovin od domácích i zahraničních dodavatelů. Ve stálé nabídce pivovaru Proud je nyní TheMže – Pale Ale 10, Ventill – ležák 11, Soutock – žitná IPA 13, Cotel – Stout 14 a nealkoholické pivo Proovan.  Piva z  pivovaru PROUD jsou v prodeji ve vlastním e-shopu, ve vybraných pivotékách  i ochutnávkových pivnicích nebo na pivních festivalech – aktuální informace vždy na webu pivovaru v sekci Kam na pivo.

Redakce Gastro&Hotel