Profesionální kuchyně se mění. Varná zařízení díky inovacím umožňují vařit chytře, efektivněji, rychleji a lépe. A také úsporněji.
V oblasti varných technologií pro profesionální gastronomii dochází k výraznému vývoji a zavádění inovací, které kuchařům zjednodušují práci a přinášejí mnoho nových možností a výhod. Jaké jsou aktuální trendy a co mohou nejmodernější varná zařízení nabídnout? Oslovili jsme dva odborníky na slovo vzaté – Dominika Petroše, který zastává funkci korporátního šéfkuchaře ve společnosti Rational a Jana Myšku, obchodního ředitele firmy Jipa International – aby představili nejužitečnější novinky, které posouvají gastronomii do éry inteligentního vaření.
Lze sledovat, co se děje
„Novinky sledují trend multifunkčnosti a konektivity zařízení a hlubší implementace IT systémů do stávajících zařízení. V Rationalu jsme posunuli kupředu náš software ConnectedCooking pro správu zařízení iCombi a iVario, který je nyní přehlednější a intuitivnější,“ konstatuje Dominik Petroš. Díky tomu to systému mají uživatelé zařízení například snadný přístup k informacím o spotřebě energií, správě receptů i záznamům HACCP nebo mohou sledovat vytíženost varného zařízení během dne a lépe organizovat jeho využití v čase, kdy by mohlo být zbytečně nevyužité.
Podobnými užitečnými funkcemi založenými na chytrých technologiích se pyšní také zařízení společnosti Jipa International, která díky online připojení rovněž umožňují sledovat i stahovat užitečná data o provozu zařízení či aktualizovat software. „Díky tomuto připojení může obsluha sledovat, co se v našich multifunkčních strojích děje, inteligentní technologie se zapojují i v rámci přesného řízení strojů, o kterém se nám ještě před pár lety ani nezdálo,“ popisuje Jan Myška.
Efektivnější a úspornější
Chytré technologie přinášejí i další výhody, třeba úsporu energie a vyšší rychlost i efektivitu tepelné úpravy pokrmů. „Díky inovativním technologiím zařízení iCombi a iVario přizpůsobují varný proces v každé vteřině tomu, co se děje uvnitř stroje. Výsledkem je nižší spotřeba energie až o 30 % oproti zařízením bez inteligentních procesů,“ říká Dominik Petroš z firmy Rational. Například multifunkční pánev iVario je až čtyřikrát rychlejší než standardní zařízení a nahrazuje šest běžných spotřebičů. Přístroje také dokážou sledovat návyky kuchařů, jak si při přípravě jídel přizpůsobují varné procesy, a toto nastavení jim při dalším použití zařízení nabídnou. „Umělá inteligence se začíná využívat v široké míře a nebude tomu jinak ani v gastronomii. AI zefektivní procesy, bude se učit návyky uživatelů a optimalizuje využívání zdrojů – surovin a hlavně energie. Bude provádět opakovanou stereotypní práci a kuchaři se budou moci soustředit na kreativitu,“ dodává korporátní šéf společnosti Rational.
Nechat prostor kreativitě
Zásadní oblastí, na níž se výrobci při vývoji zaměřují, je podle Jana Myšky právě úspornost zařízení s efektivním využíváním energie a možností připojení na systémy energetické optimalizace. „Cílem inovací je i rychlost, přesnost a jednoduchost ovládání, které umožní kuchaři daný postup využívat opakovaně, což je u tradičních technologií téměř nemožné. Zároveň je důležité ponechat kuchařům prostor pro kreativitu. Řídíme se heslem: Naváděj a nelimituj,“ uvádí. Změn doznává také design a ergonomie.
Užitečné inovace v ergonomii průběžně zavádí firma Rational, která si uvědomuje, že kuchařky a kuchaři při vaření denně zvedají i stovky kilogramů, což je pro ně velmi náročné. „Naše zařízení iVario proto lze výškově nastavit, vyrábějí se i s integrovaným napouštěním i vypouštěním vody, dokonce po uvaření dokážou samy vytáhnout koše z vody, kde se vaří například brambory,“ představuje vylepšení Dominik Petroš.
Pokrýt všechny potřeby
Výrobci se kromě vývoje technologických inovací zaměřují i na to, aby jejich varná zařízení dokázala uspokojit potřeby gastro podniků všech typů a velikostí. „Nabízíme největší portfolio multifunkčních varných zařízení ve světovém měřítku a v prvotřídní kvalitě, aby si u nás našel svého pomocníka jak provozovatel malé restaurace, tak velké hotely a cateringové firmy, které vaří tisíce porcí,“ tvrdí Jan Myška z firmy Jipa International. Ta na trh průběžně zavádí nové velikosti a modely multifunkčních technologií, které na trhu chyběly, a kuchařům nabízejí mnoho nových vychytávek. Letos se chystá uvést na trh třeba rychlovarné kotle a multifunkční míchací zařízení. Výhodou všech zařízení je, že mají stejné ovládání, což personálu usnadňuje práci. I Rational si podle Dominika Petroše zakládá na tom, že vytváří multifunkční zařízení pro termickou úpravu jídla, která pokrývají jakoukoli výzvu klasické i moderní kuchyně. „Podle velikosti a náročnosti provozu nabízíme sedm velikostí zařízení iCombi a čtyři velikosti iVario, čímž umíme pokrýt naprostou většinu provozů od malých restaurací po velké vývařovny, kde se produkují i desítky tisíc jídel denně,“ informuje.
Vývoj jde stále dál
do budoucna? Aktuální trendy budou pravděpodobně pokračovat a dál se rozvíjet. Dominik Petroš předpokládá, že vývoj se jednoznačně projeví v oblasti optimalizace a zrychlování varných procesů, bude se rozšiřovat i zapojení inteligentních technologií. „Jídla se budou připravovat rychleji a bez ztráty kvality. Na tyto výzvy jsme jako Rational připraveni. Letos na jaře představíme novinku, která bude skutečný game changer na poli termické přípravy pokrmů,“ slibuje.
Podobný vývoj očekává i Jan Myška. Počítá také se sílícím tlakem na udržitelnost směrem k úsporám energie, recyklovatelnosti a také k automatizaci. „Ale je zapotřebí podotknout, že kuchaře na 100 % žádný stroj nenahradí. Inteligentní varná zařízení se prostě stanou nedílnou součástí kuchařského týmu,“ doplňuje. Gastro provozy, které využívají věkovitá, energeticky náročná a po všech stránkách neefektivní varná zařízení tak již nyní mohou začít uvažovat o jejich výměně za moderní, energeticky úsporné modely s chytrými funkcemi a vstoupit do éry inteligentního vaření.