Asociace hotelů a restauraci České republiky ve spolupráci se společností Data Servis – informace provedla průzkum mezi provozovateli ubytovacích a stravovacích zařízení a jejich zákazníky. Z průzkumu je zřejmé, že více než polovina našich občanů zatím dovolenou na horách neplánuje a volný čas stráví spíše doma. Dalších 20 % ještě není zcela rozhodnuto. Je evidentní, že bude i nadále přetrvávat trend rezervací na poslední chvíli a volba spíše rozšířených víkendů než týdenních pobytů. Zimní sezóna je tedy i z pohledu domácího cestovního ruchu prozatím značně nejistá.

Co se týká cen ubytovacích služeb, ty se dostaly v létě na úroveň z roku 2019, tedy dosud k žádnému dramatickému nárůstu nedošlo, přestože náklady provozovatelů ubytovacích a stravovacích služeb strmě stoupají a tvoří již více než 25% nárůst oproti předchozímu roku.

Nabídka služeb a ceny budou letos závislé hlavně na vývoji cen energií. Prezident AHR ČR Václav Stárek k tomu dodává: „Vítáme rozhodnutí vlády o zastropování cen energií pro malé střední podniky a také to, že byl vyslyšen náš požadavek a vláda stropy energií rozšířila i na malé střední podniky připojené na vysoké napětí. Pro podnikatele je důležité mít možnost odhadnout své náklady v nejbližších měsících. Věříme, že vláda také vyslyší požadavky podnikatelů na pomoc velkým podnikům, kteří představují významné zaměstnavatele a poskytovatele služeb nejen v Praze a velkých městech, ale také například v horských oblastech.“

Tyto velké podniky byly v době pandemických omezení velmi limitovány v dosažení podpory ze strany státu a jejich finanční rezervy byly zcela vyčerpány. S příchozí energetickou krizí je pomoc i těmto podnikatelům nezbytná, jinak budou nuceni svá zařízení uzavírat, což povede napříč regiony k propouštění zaměstnanců.

Obsazenost ubytovacích zařízení dosáhla do srpna letošního roku v Praze 52,4 %, což je o 20 % méně než v roce 2019, průměrná cena u 4* a 5* hotelů činila 92,6 €, což je přibližně úroveň ceny v roce 2019. Podobná situace bude i v regionech, kde bude dosažena roční obsazenost maximálně do 60 %.

Podrobné výsledky průzkumu naleznete ZDE.

Redakce Gastro&Hotel