Firma WormUP, která vyrábí slané pochoutky z hmyzu, oslavila v březnu třetí narozeniny. Za dobu svého působení se firmě podařilo zdesetinásobit výrobu, zvětšit výrobní prostory z původních 33 m2  na aktuálních 200 m2, získat ocenění Firma roku Královéhradeckého kraje a zahájit export na evropské trhy. Česká republika je v rámci EU lídrem v hmyzím potravinářství i díky práci společnosti WormUP.

Jak říká zakladatel firmy WormUP, Libor Sloupenský: „ Za tři roky působení na českém trhu je za námi vidět kus práce. S mírnou nadsázkou mohu říct, že jsme Čechy naučili jíst hmyz a Česká republika je v rámci EU lídrem v hmyzím potravinářství. Češi jsou odvážní a otevření zkoušet nové věci. Ostatní země EU k jedlému hmyzu přistupují velmi zdrženlivě, tedy podobně, jako když jsme začínali před třemi roky v Česku.“ Firma WormUP byla založena 18. března 2019, sídlo má ve Vamberku v Královéhradeckém kraji a vyrábí slané pochoutky z hmyzu – Křupavé červíky, což jsou sušené a ochucené larvy potemníka moučného. Jedlý hmyz v podobě Křupavých červíků představuje dokonalý zdroj živočišných bílkovin, kterých má v sobě téměř 60 % obsahu.

Za dobu svého působení se firmě podařilo zdesetinásobit výrobu, za rok 2021 zpracovala až 10,5 tuny moučných červů, jak se larvám potemníka moučného říká. Úspěchem je i rozšíření výrobních prostor na aktuálních 200m2 v Blansku v Jihomoravském kraji. V roce 2021 přišly i dvě významná ocenění: Firma roku Královéhradeckého kraje a Potravina roku Královéhradeckého kraje v kategorii maso a masné výrobky. Obchod WormUP.com získal prestižní certifikát Ověřeno zákazníky na nákupním portálu Heureka a dlouhodobě si drží 100 % spokojenosti zákazníků. Důležitým mezníkem i impulsem pro rozšíření na evropské trhy bylo schválení moučného červa Evropským úřadem pro bezpečnost potravin jako bezpečnou potravinu pro celou EU.  Na to navázala prezentace produktů na světovém veletrhu sladkostí a pochutin ISM 2022 v Kolýně nad Rýnem. Tak, jak firma WormUP naučila jíst jedlý hmyz Čechy, stojí teď před výzvou naučit to celou Evropu.

A přitom začátky WormUP nebyly jednoduché. Firma v roce 2019 uvedla na trh úplně novou potravinu, která neměla obdoby. Majitelé Eva a Libor Sloupenští na začátku nevěděli, jak takovou potravinu prodávat. Účinným prodejním kanálem se ukázaly být různé food festivaly, kde bylo možné dostat se do přímého kontaktu se zákazníky. „Na food festivalech jsme mohli seznámit zákazníky s Křupavými červíky a vysvětlit jim benefity konzumace hmyzu. Zároveň jsme se i my učili, z čeho mají zákazníci strach, co se jim líbí a byla pro nás zábavou sledovat, jak se účastníci odhodlávali ochutnat, pak si vzali jednoho červíka a následně celou hrst. Jsme tedy velmi pyšní, že jsme se za ty roky naučili hmyz jako novou potravinu prodávat a hlavně také, že jsme přispěli k edukaci naší společnosti ohledně konzumace hmyzu,“ vysvětluje Eva Sloupenská, spolumajitelka firmy WormUP.

Larvy potemníka moučného nakupuje firma WormUP z certifikované hmyzí farmy na Moravě. Larvy se chovají ve velmi čistém prostředí a krmí se extrudovaným obilným šrotem a drcenou zeleninou. Po vykrmení projdou několikadenní očistnou hladovkou. Pak se krátce povaří v horké vodě, usuší a následně dochutí. Křupaví červíci obsahují až 60 % proteinů. Bonusem navíc je až 20 % nenasycených mastných kyselin, spousta vápníku, železa a zinku. Obsahem výživných látek hmyz dokonce překoná kuřecí, vepřové i hovězí maso. Navíc se při jeho chovu spotřebuje výrazně méně vody, krmiva i prostoru. Z těchto důvodů se jedlý hmyz právem nazývá potravinou budoucnosti a může podpořit přechod EU na udržitelnější potravinový systém.

Redakce Gastro&Hotel