Karlovksý gastrofestival, Velké Karlovice | 01. 10. 2016 - 02. 10. 2016 , Celodenní akce

Valašské Velké Karlovice o prvním říjnovém víkendu opět ovládne Karlovský gastrofestival – svátek všech gurmánů a milovníků valašské kuchyně a regionálních produktů, který se za uplynulých sedm let zařadil mezi největší gastronomické akce u nás. Loni jej navštívilo na 40 tisíc lidí z České republiky i Slovenska.

Letošní 8. ročník se uskuteční 1. a 2. října a opět nabídne ochutnávky (nejen) valašských specialit na více jak deseti místech v karlovickém údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a další doprovodné programy, ale také tradiční galavečeře pro náročné gurmány, při nichž ve Velkých Karlovicích pravidelně hostují kuchařské osobnosti ověnčené michelinskou hvězdou.

Letošní sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna připraví Maďar Ákos Sárközi, šéfkuchař mladé budapešťské restaurace Borkonyha.

Do Velkých Karlovic navíc letos nezamíří jen jeden michelinský šéfkuchař, jako v minulosti, ale rovnou dva. Zpestřením bude účast nového českého Michelina Radka Kašpárka, který se představí v neděli při své kuchařské show.

Nově je letos do programu zařazena ještě další galavečeře jako symbolický „předkrm“ gastrofestivalu. Před hlavním víkendovým programem, ve středu 28. a pátek 30. září, se ve Spa hotelu Lanterna uskuteční degustační večer s Pavlem Sapíkem, šéfkuchařem pražské Terasy U Zlaté studně.

S výjimkou galavečeří je vstup na program Karlovského gastrofestivalu zdarma, což je mezi českými gastro akcemi výjimkou. Jedinečné je i místo konání – uprostřed přírody Beskyd, kde hosté putují místním údolím Léskové, navštěvují hotely, penziony a restaurace rozeseté ve vzdálenosti do 3,5 km a ochutnávají pokrmy z jejich nabídky. Návštěvníci se mezi jednotlivými gastro zastávkami mohou projít po cyklostezce Bečva nebo se svézt vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem.

Velmi oblíbenou součástí je i mezinárodní farmářský trh, který se rok od roku rozrůstá a letos nabídne na sedm desítek stánků pečlivě vybraných producentů z České republiky, Slovenska či Maďarska.

Vrcholem bude nedělní soutěž o nejlepší frgál, při níž porotci i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto typických valašských koláčů.

Připraveny budou také kuchařské show, soutěž o nejlepší klobásu, řemeslný jarmark, posezení s cimbálovými muzikami, zábava a atrakce pro děti, barmanské večery, degustace vín či frgálová manufaktura, kde si mohou děti i dospělí pod vedením profesionálních pekařek sami vyzkoušet výrobu valašských frgálů.

www.karlovskygastrofestival.cz

Tipy z letošního programu:

28. a 30. 9.      Degustační večer – Ladění na gastrofestival s Pavlem Sapíkem         

1. – 2. 10.        Gastro tour: ochutnávky specialit v údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, frgálová manufaktura a další doprovodný program

1. 10.               Soutěž o nejlepší klobásu

1. 10.               Michelinská galavečeře – Ákos Sárközi (Maďarsko)

2. 10.               Michelinský oběd – Ákos Sárközi (Maďarsko)

2. 10.               Soutěž o nejlepší valašský frgál

Michelinský host – Ákos Sárközi a restaurace Borkonyha

Restaurace Borkonyha, jejíž šéfkuchař Ákos Sárközi bude letos hostem Karlovského gastrovestivalu, byla otevřena před necelými šesti lety. Velmi rychle si získala popularitu díky konceptu propojujícímu prvky francouzského bistro stylu a moderní rodinné restaurace s ležérní atmosférou a také důrazu na snoubení pokrmů s víny. V kombinaci s kuchyní Ákose Sárköziho Borkonyha brzy zaujala i michelinské komisaře a již po třech letech, roku 2014, slavila zisk první hvězdy. Umění šéfkuchaře ocenili i četní hvězdní hosté, např. Catherine Deneuve, Jeremy Irons, kapela Rammstein či Jiří Menzel.

Redakce Gastro&Hotel