Již 26. ročník soutěže Pekař roku junior se letos uskuteční ve dnech 19. a 20. března 2024 v Litomyšli v pekařském centru firmy Pfahnl Backmittel, spol. s r.o. Akci pořádá Svaz pekařů a cukrářů v ČR, jejím generálním partnerem je obchodní řetězec Albert. Letošní ročník se koná pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného.

Soutěžící studenty pekařských oborů čekají disciplíny příprava jemného pečiva (pletená a skládaná vánočka) a koláčů, pečení běžného rohlíku a v neposlední řadě pšenično-žitného konzumního chleba. Odborná porota bude hodnotit dovednosti, manuální zručnost, nápaditost a originalitu zpracování. Na vítěze soutěže čeká titul Pekař roku 2024 junior, pohár a zejména zájem pekařských firem o šikovného řemeslníka.

Soutěž Pekař roku junior pořádá Svaz pekařů a cukrářů v ČR. Svaz studenty pekařských oborů podporuje speciálním stipendiem, vydává odborné publikace a propaguje pekařský obor jako celek a zároveň propojuje potravinářské školy a učiliště s pekárnami a výrobní praxí.

„Podpora mladých talentů v našem oboru má zásadní význam nejen pro uchování tradice, ale i pro zajištění dynamického rozvoje tohoto odvětví v budoucnosti. Díky soutěžím, jako je Pekař roku junior, se Česká republika může pyšnit nejen bohatou historií, ale také světlou budoucností pekařského umění,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR, a dodává: „Velmi nás těší, že naši soutěž letos zaštítil i ministr zemědělství Marek Výborný.“

Soutěž se koná také s podporou generálního partnera Albert Česká republika. „Těší nás, že jsme již šest let součástí soutěže mladých talentovaných pekařů. Dlouhodobě spolupracujeme se Svazem pekařů a cukrářů v ČR a odbornými školami jak ve výuce, tak i v praxi. Podpora pekařského řemesla je pro nás důležitá a jsme rádi, že takto můžeme přispívat k zachování tradice výroby českého pečiva. V Albertu nabízíme výrobky od desítek menších i větších pekáren, a ve velkých obchodech máme dokonce vlastní pekárenskou výrobu,“ vysvětluje Eva Mušínská, která se v Albertu stará o spolupráci s odbornými školami.

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. (SPaC ČR), je významné potravinářské profesní sdružení, jež hájí zájmy firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru a podporuje jejich činnost. V současné době sdružuje 130 členů – pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin, služeb a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz.

editorobsahu99