Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.
Grilovaná kachna s pěnou z Kasteel rouge v restauraci Bruxx
Bruxx je belgická brasserie s nezapomenutelnou atmosférou, kde vám naservírují křupavé hranolky, legendární vafle a čtyřikrát týdně čerstvé mušle. Její sous chef Oldřich Matoušek miluje francouzskou a belgickou kuchyni, kterými je inspirována i únorová specialita – grilovaná kachní prsa s levandulovým medem a citrónem, cappelletti plněné kachními játry a pěnou z piva Kasteel rouge. „Kachní prsa tu máme rádi, a tak jsem je na únorové menu zařadil. Pěna z Kasteel rouge pokrmu dodá pravou belgickou tečku,“ vysvětluje Oldřich Matoušek.
Hovězí žebro na černém pivu ve Vinohradském Parlamentu
Na českou gastronomii v moderním pojetí si zajděte do Vinohradského Parlamentu. Jeho šéfkuchař Jan Pípal sbíral kuchařské zkušenosti v Belgii, Ázerbájdžánu, Thajsku i Španělsku. Má rád hovězí žebra, a tak je zařadil v únoru jako svou specialitu. Těšit se tak můžete na dušená hovězí žebra v silné omáčce z černého piva s pikantními máslovými fazolemi a houbovou kroketou. „Přijďte zakousnout dokonale šťavnaté maso s výraznou chutí,“ zve Jan Pípal.
Asijská verze francouzské Bouillabaisse v Sia
Zajít do asijské restaurace Sia je opravdový zážitek. Mezinárodní tým kuchařů tu připravuje pokrmy ve třípatrové kuchyni přímo před hosty. Šéfkuchař Jiří Štift si asijskou kuchyni zamiloval na zaoceánské lodi Queen Elizabeth II. a už jí zůstal profesně věrný. Během února od něj můžete ochutnat asijskou verzi bouillabaisse z ryb a mořských plodů vařenou v clay potu s černou rýží. „Tento pokrm bude plný bylinek, exotického koření, citrónové trávy, mořských ryb a plodů,“ popisuje Jiří Štift.
Kachní stehno s pečenou čekankou v Bramborách
Brambory na Pankráci se zaměřují na bramborovou osvětu. Šéfkuchař Lukáš Soukup, který prošel michelinskými restauracemi v Londýně, na únor připravil konfitované kachní stehno s pekařskými brambory Jacky grenaille, pečenou čekankou se sušenou šunkou a lanýžovou omáčkou. „Rád nabízím neotřelé varianty chutí. Proto tradiční kachní stehno a netradiční čekanka, která je oblíbená třeba ve Francii,“ představuje svůj pokrm Lukáš Soukup.
Čokoládové kremrole s mučenkou i malinami u Cukráře Skály
Podniky Cukráře Skály přibližují nejsladší řemeslo na světě a nabízí špičkové zákusky s tradičními i zcela inovativními chutěmi i tvary. Pokud milujete kremrole, neměli byste návštěvu u Cukráře Skály v únoru vynechat. Čeká na vás čokoládová kremrole s krémy z mléčné čokolády s kokosem, mučenky a maliny. „Spojení mučenky a maliny mě baví díky pikantnosti. Čokoláda je zase výborným společníkem kokosu a celkově doplní a zjemní ovoce,“ vysvětluje Lukáš Skála.
Chlebíček z trhaného vepřového kolínka s jablky, křenem i zelím v Bistru Sisters
Bistro Sisters obnovuje zašlou slávu české studené kuchyně a denně nabízí čerstvé a řemeslně dokonalé chlebíčky a jednohubky. Manažerka Kateřina Čížková miluje vymýšlení nových chuťových kombinací, které ladí do posledního detailu. Pokud dostanete chuť na něco malého, nenechte si ujít chlebíček měsíce v podobě trhaného vepřového kolínka s jablečnou hořčicí, čerstvým křenem a pečeným zelím na bramborovém chlebu. „Tento únorový speciál je jako vystřižen z masopustních hodů, pro které jsou vepřové, jablka, křen a zelí typickými surovinami,“ vysvětluje Kateřina Čížková.
Ať už zajdete kamkoli, přejeme vám dobrou chuť.