Oblíbená anketa Zlatý kuchař se po třech „covidových“ letech vrací. Sčítají se poslední hlasy a 30. března 2023 se na tiskové konferenci dozvíte kompletní výsledky, které budou zveřejněny v pražské kavárně Café Louvre. Do síně slávy vstupuje Martin Jiskra.

Partneři

  • Generálním partnerem je společnost Fagor Professional Česká republika
  • Partnerem je společnost Bohemilk, a.s.

 

O anketě Zlatý kuchař

Anketa Zlatý kuchař si za posledních 10 let na českém gastronomickém trhu našla své pevné místo. Pořádá ji časopis Gastro&Hotel profi revue jako hlasování odborníků v řadě kategoriích.

Vzorem pro nás byla podobná anketa, kterou každoročně vyhlašuje prestižní německý časopis Der Feinschmecker. Oslovení porotci hlasovali v šesti kategoriích: Zlatý kuchař, Zlatý zahraniční kuchař, Síň gastronomické slávy, Objev roku, Zlatý cukrář, a letos nově volili i Hvězdu street foodu.

Anketa Zlatý kuchař zažívá svůj návrat – poslední tři roky se ocenění z důvodu pandemie, která mj. ovlivnila zásadním způsobem i oblast gastronomie, neudělovala. Nyní se anketa vrací a 30. března 2023 od 16:00 budou vyhlášeny výsledky za uplynulý rok 2022.

 

Do síně slávy vstoupil Martin Jiskra

Letos poprvé jsme se rozhodli v předstihu oznámit vítěze v kategorii Síň slávy – toto prestiní ocenění celoživotního přínosu gastronomii letos získává Martin Jiskra.

Martin Jiskra, jeden z nejlepších šéfkuchařů „starší“ a poctivé generace kuchařů, majitel a šéfkuchař Zájezdního hostince U Jiskrů v Kbelmici u Strakonic získal v loňském roce od České centrály cestovního ruchu Czech Tourism a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky ocenění Nositel tradic české kuchyně za prezentaci a podporu české národní i regionální kuchyně. A zcela zaslouženě zvítězil i v anketě Zlatý kuchař 2022 v kategorii Síň gastronomické slávy. Gratulujeme!

Martin Jiskra začal s vařením v roce 1981 v pražském hotelu Alcron, odkud v roce 1988 přešel do hotelu Forum, načež využil změnu režimu k odjezdu na zkušenou do zahraničí. Nejdříve strávil čtyři roky v Rakousku, další rok v New Yorku, pokračoval v Japonsku a poté se vrátil do USA, přesněji do Denveru ve státě Colorado. Jednu sezonu vařil na říční lodi plující s výletníky po Evropě, vydělával si jako člen kuchařského týmu u jednoho z členů kuvajtské rodiny, dřel v michelinské restauraci Northcote Manor v anglickém hrabství Lancashire. Kratší stáž absolvoval v Tunisku, Švýcarsku, Singapuru, na Maltě, vedl kuchyně v karlovarském Grandhotelu Pupp či v areálu Aquapalace v Čestlicích.

Spolu s manželkou v roce 2016 zakoupil ruinu bývalého zájezdního hostince mezi Pískem a Strakonicemi, pustil se do kompletní rekonstrukce a od února 2019 po 42 letech navazuje na zdejší tradici pohostinství, tanečních zábav a prodeji čepovaného piva. Po necelém roce provozu si hostinec vybudoval takovou pověst, že některé večery tady bez rezervace už sotva najdete místo.

Anketa Zlatý kuchař během těch šesti let své existence dokázala objevit nová jména talentovaných šéfkuchařů a předložit je veřejnosti s takovým důrazem, že jim zajistila respekt. Věříme, že se v tomto duchu ponese i sedmý ročník.

 

Redakce Gastro&Hotel