Gratulujeme výhercům ankety Zlatý Kuchař 2022
Zlatým kuchařem roku 2022 se stal v anketě časopisu Gastro&Hotel profi revue Marek Fichtner (Červený jelen), stříbrnou příčku obsadil Pavel Býček (The Eatery) a s odstupem pouhého jednoho bodu byl bronzový Jan Punčochář (U Matěje).
| Zlatý kuchař - 1. místo
Marek Fichtner
Červený jelen
Kuchař Marek Fichtner má zkušenosti z luxusních lodí a hotelů včetně kodaňské Nomy. Nyní šéfuje v pražské restauraci Červený jelen, kde kombinuje moderní gastronomii s tradičními českými hospodami. Fichtner má jedinečný přístup k surovinám a kladně se staví k tradičnímu vaření.
| Zlatý kuchař - 2. místo
Pavel Býček
The Eatery
Mladý šéfkuchař, působící v několika michelinských restauracích v Anglii a u Piera Koffmanna, upoutal pozornost v Alcronu. Splnil si sen a založil v Praze fine diningové bistro The Eatery, které nachází inspiraci v českých kuchařkách. Jeho jídla lákají návštěvníky z celé republiky.
| Zlatý kuchař - 3. místo
Jan Punčochář
U Matěje
Šéfkuchař a gastronomický odborník. Vyučil se v hotelu Ambassador a získal zkušenosti v pražských restauracích a během zahraničních stáží v michelinských restauracích. Je vlastníkem restaurace U Matěje, kde podává to nejlepší z české kuchyně.
K vítězství v dalších kategoriích gratulujeme následujícím vítězům:
- Objev roku: Jan Knedla (Papilio, Vysoký Újezd)
- Zlatý cukrář: Helena Fléglová (HF Pastry Academy, Praha)
- Zlatý zahraniční kuchař: Andy Tan (SaSaZu, Praha)
- Hvězda street foodu: Peter Szamuhel, Zuzka Zuzáková (Bücheck, Brno)
- Síň gastronomické slávy: Martin Jiskra (Zájezdní hostinec U Jiskrů, Kbelnice)
| Zlatý zahraniční kuchař
Andy Tan
SaSaZu, Praha
Po studiu v Indonésii a Holandsku se naučil techniky francouzské kuchyně, které využil v restauracích v Holandsku a Indii. Po 13 letech v čele restaurace Vakzuid v Amsterdamu se přestěhoval do Prahy, kde řídí chod restaurace SaSaZu. Jeho motto "East meets West" spojuje autentickou asijskou kuchyni s evropskými postupy vaření.
| Objev roku
Jan Knedla
Papilio, Vysoký Újezd
Vařil v Itálii, Velké Británii, Rusku a Hongkongu. Je nejmladším šéfkuchařem v historii hotelu Carlo IV. V restauraci Inn Ox Lounge&bar připravil degustační menu s organickými víny. Jeho restaurace Papilio nabízí moderní českou kuchyni s japonskými surovinami.
| Zlatý cukrář
Helena Fléglová
HF Pastry Academy, Praha
Studovala cukrařinu v zahraničí a pracovala v cukrárně Bubo Barcelona. Je majitelkou HF Pastry Academy a členkou Národního týmu cukrářů a kuchařů ČR. Na své knize cukrářských receptů pracovala přes rok, obsahuje spoustu receptů a technik. Cukrářství pro ni znamená životní náplň, splněný sen a každodenní radost.
| Síň gastronomické slávy
Martin Jiskra
Zájezdní hostinec U Jiskrů, Kbelnice
Vařil po celém světě a získal ocenění v profesním sdružení Chaine des Rotiseure. V roce 2016 koupil v Kbelnici bývalý hostinec a po dvou letech rekonstrukce z něj vznikl Zájezdní hostinec U Jiskrů. Zde nabízí nejlepší z české a středoevropské gastronomie a oživuje zapomenuté recepty.
| Hvězda street foodu
Peter Szamuhel a Zuzka Zuzáková
Bücheck, Brno
Zodpovědní za brněnský gastrofenomén, po neúspěchu s kamennou restaurací se rozhodli pro food truck. Bücheck se stal hitem. Křupavé hranolky a asijský bůček se prodávají až 70 kg denně a nově otevřená cukrárna Dezertína nabízí sladké lahůdky od Zuzky.
Po nedobrovolné tříleté pauze jsme již po sedmé vyhlásili anketu Zlatý kuchař 2022. O pořadí rozhodovala celá řada odborníků a fandů gastronomického řemesla, která sestavila svůj vlastní žebříček deseti nejzajímavějších českých kuchařů/kuchařek roku 2022, jednoho zahraničního kuchaře/kuchařku, jmenovala jednoho kandidáta/kandidátku na Objev roku, tip na kuchaře/kuchařku, který/á vstoupí do Gastronomické síně slávy, a určila Zlatého cukráře / cukrářku. U každého z nominovaných měla být oceněna jeho kreativita a hledání nových cest.
Anketa též reaguje na popularitu street foodu a nově vyhlašuje vítěze kategorie Hvězda street foodu.
Do gastronomické síně slávy vstupuje Martin Jiskra
Letos poprvé jsme se rozhodli v předstihu oznámit vítěze v kategorii Síň slávy – toto prestiní ocenění celoživotního přínosu gastronomii letos získává Martin Jiskra.
Martin Jiskra, jeden z nejlepších šéfkuchařů „starší“ a poctivé generace kuchařů, majitel a šéfkuchař Zájezdního hostince U Jiskrů v Kbelnici u Strakonic získal v loňském roce od České centrály cestovního ruchu Czech Tourism a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky ocenění Nositel tradic české kuchyně za prezentaci a podporu české národní i regionální kuchyně. A zcela zaslouženě zvítězil i v anketě Zlatý kuchař 2022 v kategorii Síň gastronomické slávy. Gratulujeme!