Mazanec, beránek, vajíčka, jidáše… Tato jídla jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjata. Můžete však zkusit sváteční stůl obohatit novými pochoutkami, kterými překvapíte rodinu i koledníky – a třeba se při tom nechte inspirovat tradicemi ve světě…

Velikonoce jsou vnímány nejen jako významné křesťanské svátky, ale také jako oslava jara, ťukajícího na dveře. S ním přichází i lehká jídla obohacená o bylinky a zeleninu – obzvláště na Zelený čtvrtek se tradičně připravují pokrmy z mladých kopřiv či špenátu, zdobí se petrželkou, pažitkou, pórkem… K Zelnému čtvrtku patřily také luštěniny, například hrášek, preclíky, pletence či škvarkové placky. Na Velký pátek se držel půst a lidé se zasytili pouze hustou polévkou, na Bílou sobotu hospodyňky připravovaly „hlavičku“, tedy velikonoční nádivku, a pekly mazance. Ty pravé hody nastaly o Velikonoční neděli, kdy svátky vrcholily a stoly se zaplnily řadou dobrot – vedle již zmíněných také beránkem, buchtami a různými druhy masa…

Inspirace: Na zelený čtvrtek…

Kuřecí prsíčka s hráškem a smetanovými brambory

SUROVINY: 2 ks kuřecích prsou, sůl, pepř, olivový olej, čerstvý tymián, 6 brambor, 250 ml 12% smetany, strouhaný sýr Gran Moravia, petrželka, 2 stroužky česneku, 2 menší cibule nakrájené na plátky, máslo, 150 g mraženého nebo čerstvého hrášku, kousek zelené části pórku, trocha baby listového špenátu

Příprava: Nejprve si hned ráno naložíme kuřecí maso do trošky olivového oleje, dobře osolíme, opepříme a posypeme čerstvým tymiánem. Vše dáme do mísy, zabalíme do folie a dáme marinovat do lednice. Nejdéle z receptu trvá zapékání brambor a to až 90 minut, pokud chcete tuto dobu zkrátit, oloupané brambory místo krájení na tenké plátky rovnou na tenoučké plátky nastrouhejte, pak zapékáte cca 45–55 minut. Zapékací mističky si vytřeme máslem. V pánvi na troše olivového oleje necháme mírně zezlátnout plátky cibule, pak k nim na poslední minutu přidáme i česnek. Do zapékacích misek vrstvíme plátky brambor a střídáme s cibulovou směsí, zakončíme bramborovou vrstvou, zalijeme smetanou smíchanou s petrželkou, solí a pepřem. Vše dáme na plech, zakryjeme alobalem a cca hodinu pečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Vrstvěte vše tak, aby vám od horního okraje zbylo cca 1,5 cm místa. Po hodině sundáme alobal a necháme ještě 15 minut péct, poté zvýšíme teplotu na 200°C a povrch brambor posypeme strouhaným sýrem, zapékáme pár minut dozlatova. Vyndáme a dáme vychladnout. V tuto chvíli je načase začít pomalu opékat kuřecí prsíčka ze všech stran dozlatova. Když jsou prsíčka skoro hotová, dáme do vedlejší pánve kousek másla, na kterém osmahneme hrášek a na malé kousky nakrájený pórek, vše doměkka opékáme. Ale pozor, nerozvařit! Na poslední chvilku vhodíme do směsi trochu baby špenátu, vše osolíme a opepříme. Na talíře navrstvíme zeleninu a na ní kuřecí prsíčko nakrájené na plátky, pak už je jen na vás, zda necháte brambory v zapékací míse nebo vyklopíte na talíř. (©Cucinare con amore blog pro www.laformaggeria.com)

Pondělí: den vajíček… Nebo to tak být nemusí?

Jak velí tradice, Velikonoční pondělí se nese ve znamení vajíček, symbolizujících nový život a znovuzrození. Již ve starověkém Egyptě se během svátků jara barvily skořápky na červeno, dnes mohou koledníci získat různobarevné kraslice zdobené různými technikami. Přebytek výslužky pak řeší vaječnými pomazánkami, vaječnými saláty či plněnými vejci… A protože koledníky čeká perný vaječný týden (a možná budou mít vajíček brzy doslova plné zuby), můžete jim koledování zpestřit také jiným občerstvením – lehkým, svěžím a jarním – které lze nabízet navíc ke klasické výslužce. Určitě se rádi zakousnou například do nadýchaných muffinů se sýrem, cibulkou a vínem nebo křupavých plněných sýrových košíčků.

Inspirace: Malé pohoštění pro hladové koledníky…

SÝROVÉ MUFFINY

SUROVINY: 200 g hladké mouky, 1 sáček sušeného droždí, 1/2 lžičky soli, 50 g másla, 50 g cibulky, 100 g provolone dolce, 1 vejce, 100 ml mléka, 4 lžíce bílého vína

Příprava: Mouku smíchejte se solí a sušeným droždím, přidejte změklé máslo a dobře promíchejte. Přidejte najemno nakrájenou cibulku a nastrouhaný sýr provolone. Vejce vyšlehejte s mlékem a vínem a přidejte ke směsi. Vypracujte těsto a naplňte jím formy na muffinky. Pečte v předehřáté troubě při 200 stupních asi 20 minut.  www.laformaggeria.com)

Křupavé košíčky ze sýru Gran Moravia plněné ricottou

SUROVINY: Na košíčky: 250 g čerstvě nastrouhaného sýru Gran Moravia, ¼ lžičky čerstvě namletého pepře, 1 lžička olivového oleje na vymazání plechu, na náplň: 170 g ricotty, ¼ hrnku smetany na šlehání (například 38 % čerstvá smetana  z La Fromaggeria Gran Moravia), ½ lžičky tymiánu, 2 lžičky hladkolisté petrželky, nakládaná sušená rajčata, čerstvě mletý pepř, sůl, sýr Gorgonzola DOP Dolce

Příprava: Předehřejte troubu na 175 °C. Na plech lehce vytřený olivovým olejem položte pečicí papír. Naneste na něj hromádky strouhaného sýru Gran Moravia a lehce opepřete. Z hromádek udělejte kolečka o průměru cca 5 cm. Pečte je po menších dávkách. Když kolečka začnou bublat a zlátnout, vyndejte je z trouby a ještě teplé placičky ohněte přes naběračku tak, aby získaly tvar košíčků. Ricottu, smetanu, bylinky, pepř a sůl smíchejte a dejte do lednice. Pak směsí naplňte sýrové košíčky. Ozdobte kouskem sušeného rajčátka. Vyzkoušejte i další variantu: část ricotty nahraďte sýrem Gorgonzola DOP Dolce a vše dobře vyšlehejte na hustý krém. Nepřidávejte bylinky, aby více vynikla chuť sýru Gorgonzola.www.laformaggeria.com)

Velikonoční pokrmy ve světě

Kdo má rád dobré jídlo a vedle tradičních pokrmů zkouší s chutí i novinky nebo se inspiruje světovou národní kuchyní, může nahlédnout do kulinářských tradic v zahraničí. Například pro Angličany by byly Velikonoce jen těžko myslitelné bez Hot Cross Buns – bochánky, které zdobí nápadný bílý kříž, jsou upečeny z kynutého těsta a ochuceny kořením a rozinkami, chuťově připomínají náš mazanec. V Polsku jsou oblíbené velikonoční bábovky a také mazurek, plochý dezert s různými náplněmi, například čokoládovou, ořechovou, karamelovou, z mletého sušeného ovoce… Na vrchu se vytváří obrazce či velikonoční motivy z mandlí, ořechů, čokolády i kandovaného ovoce. V mnoha zemích se peče také velikonoční chléb, na Ukrajině je tradicí moučník kulič, Španělé mají zase své skořicové Torrijas. A Italové? Ti si rádi pochutnávají na velikonočním moučníku Colomba Pasquale (neboli velikonoční holubice) či dezertu Pastiera Napoletana (Neapolský velikonoční koláč z křehkého těsta a náplně připomínající nákyp). Kdo dává přednost slaným pokrmům, může okusit sýrový „dort“ ze středoitalské Umbrie: Torta al formaggio umbra.

Inspirace: Italská velikonoční specialita…

TORTA AL FORMAGGIO UMBRA

SUROVINY: 500 g mouky, cca 100 g sýru Gran Moravia, cca 150 g sýru Pecorino Romano, pár kousků Ementálu, sklenička mléka, 25 g droždí, pepř, máslo, 4 vejce

PŘÍPRAVA: Rozmíchejte droždí v hrnečku s mlékem (ohřejte ho tak akorát, aby nebylo horké). Do mísy (nebo na dřevěnou desku) nasypte mouku a uvnitř vytvořte důlek. Do důlku vyklepněte vejce a pořádně je rozmíchejte. Přidejte nastrouhaný Gran Moravia a Pecorino, trochu pepře a droždí s mlékem. Všechno pořádně promíchejte. Nakonec do těsta vmíchejte malé kousky Ementálu, Pecorina a sýru Gran Moravia. Nechte kynout minimálně 2 hodiny – těsto zakryjte utěrkou. Vezměte formu, vymažte ji máslem a vložte do ní těsto. Vyhřejte troubu na 180 stupňů a dejte péct těsto na cca 40 minut, dokud nezezlátne. Nakonec ho vyndejte a nechte vychladnout. Podávejte nakrájené jako chleba s italským salámem, vařenými vejci a pomazané majonézou (kdo má rád). (© I love Italy blog pro www.laformaggeria.com)

Redakce Gastro&Hotel