Nejstarší destilérka v Evropě, prostějovská Palírna U Zeleného stromu, slaví letos už 503 let od svého založení. Při této příležitosti stočil blend master Roman Petruš pod dohledem významných osobností regionu symbolických 503 lahví speciální Staré žitné myslivecké Single Barrel. Pro širokou veřejnost zároveň Palírna připravila prohlídky, které se budou konat po celé léto.
Historie Palírny U Zeleného stromu započala již v roce 1518, kdy bylo uděleno právo vařit pivo a pálit pálenku domu U Zeleného stromu v Prostějově. Stalo se tak poprvé v historii celé Evropy. Ani v dnešní době Palírna U Zeleného stromu nepřichází o svou významnost – jedná se o největšího ryze českého výrobce lihovin v České republice. Mezi nejznámější značky patří Hanácká vodka, rum Heffron a zejména výjimečná Stará žitná myslivecká.
Prohlídky pro veřejnost po celé léto
K 503letému výročí založení Palírna připravila speciální prohlídky pro veřejnost, které budou probíhat celé léto. Během nich se návštěvníci dozví o historii tohoto evropského unikátu, nahlédnou do sklepů, kde zrají ušlechtilé destiláty a chybět nebude ani degustace tří vzorků. Cena prohlídky včetně degustace je 250 Kč. Na prohlídky je nutné se předem registrovat na stránkách https://palirnauzelenehostromu.cz/exkurze/.
„Doposud bylo možné Palírnu navštívit pouze jako součást větší skupiny lidí, což bylo pro mnoho lidí limitující. V letošním roce jsme se rozhodli odstranit tyto bariéry a otevřít své brány co nejvíce zájemcům. Připravili jsme proto pravidelné prohlídky, které se budou konat až do konce srpna. Jsme hrdí na naši dlouhou historii a chceme ji sdílet se všemi milovníky kvalitních destilátů,“ zve do Palírny U Zeleného stromu její marketingový ředitel, Boris Rajdl.
503 lahví Staré žitné myslivecké zrálo v sudech po Pinot Noir
U příležitosti svých oslav Palírna U Zeleného stromu přichystala i prestižní limitovanou edici Staré žitné myslivecké Single Barrel, které se pod vedením vrchního blend mastera Romana Petruše stočí symbolických 503 lahví.
Výjimečnost tohoto ročníku je umocněna tím, že zrál ve speciálním dřevěném sudu z francouzského dubu po burgundském červeném víně odrůdy Pinot Noir. Dřevo pěstované ve Francii má větší hustotu než běžnější dub americký. Z toho důvodu je zrání whisky pozvolnější a mikrooxidace probíhá pomaleji. Destiláty a víno v těchto sudech jsou tak vhodnější pro delší ležení. Francouzské dřevo vínu dodává jemnější až krémovou chuť a hedvábné taniny. Díky tomu se podařilo v tomto single barrelu zachovat rovnováhu ovocných chutí, ve které příchuť dřeva není tak dominující.
„Připravit dobrý single barrel není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Člověk si s tím musí vyhrát, musí pravidelně ochutnávat a jednoduše vědět, kdy je ten správný čas zrání v sudu zastavit. Starou žitnou mysliveckou jsme vložili do francouzských sudů po Pinot Noir v roce 2015 a již na začátku tohoto roku jsem poznal, že se vyznačuje komplexní a jemnou chutí, a přitom si zachovaná ovocné nuance. Proto jsme zvolili tuto exkluzivní specialitu jako výroční edici letošního roku,“ říká blend master Palírny U Zeleného stromu Roman Petruš.