Lukáš Seják

Člen poroty
Více o porotci

Lukáš Seják je ředitelem velkoobchodní společnosti Fagor Gastro cz, která prostřednictvím odborných gastronomických firem dodává sortiment varné, mycí a chladicí techniky, sporáky, myčky, pračky, fritézy, grily, chladicí vitríny. Společnost také poskytuje servis a poradenství. Díky tomu má Lukáš ke gastronomii velmi blízko, je jejím velkým fandou, dokáže ocenit dobré a kvalitní jídlo, sleduje nejnovější trendy v gastronomii a samozřejmě pravidelně navštěvuje restaurace.

Branko Černý

Člen poroty
Více o porotci

Již 20 let se věnuje českým a moravským vínům v roli publicisty, hodnotitele a sommeliera. Stojí za vinařským projektem KRÁL VÍN České republiky. Je spoluautorem Třetí knihy o kráse snoubení vín a pokrmů, ve které, kromě popisek těch nejlepších vín, najdete i 90 zaručených vyzkoušených autorských receptů pokrmů. Z vybraných vín a pokrmů jsou pak vytvářeny vhodné enogastronomické kombinace. A jaká jídla má Branko nejraději? „Rád jím poctivě uvařené pokrmy z čerstvých surovin ochucené pouze bylinkami, česnekem či cibulí. Podobně se snažím vařit – někdy jednoduché italské pokrmy ze tří až čtyř surovin, jindy velmi komplikované pokrmy 18. či 19. století, ale vždy jen poctivě uvařené. Rád se nechám pozvat na cokoliv dobrého a nového – je pro mě svátkem, když nemusím vařit a ještě se dobře najím.“

Jana Hanoušková

Členka poroty
Více o porotkyni

Má vystudovanou DAMU, obor dramaturgie, ale nikdy divadlo nedělala, od roku 1988 byla po skončení studií zaměstnaná v Mladé frontě, později MF Dnes, pak prošla mnoha médii, dnes je vedoucí zpravodajské redakce deníku Právo a má na starosti i stránky o jídle v páteční magazínové příloze Víkend.

Pavel Hanuška

Člen poroty
Více o porotci

Jsem ročník 1962 a mé původní povolání je slaboproudý elektrotechnik. Pocházím z rodiny, kde se hodně a dobře vaří a vařilo, včetně tradice, že v rodině vaří i muži neméně dobře jako ženy. Takže dobré jídlo a pití je mým velkým koníčkem od dětství. Svou profesi jsem postupně opustil a celkem 15 let jsem vedl zastoupení švédské firmy v ČSFR a poté v ČR. Díky tomu jsem měl možnost hodně cestovat a poznávat chutě a vůně cizích krajů. Nejprve jsem začal z nutnosti publikovat odborné články v rámci svého postavení u zahraniční firmy a současně jsem začal psát i pro časopisy, věnující se mým dalším koníčkům. Po odchodu z firmy jsem se začal věnovat žurnalistice naplno se zaměřením na lifestylová témata. Zcela náhodně jsem se dostal i k tomu, že mí přátelé z řad známých i méně známých šéfkuchařů mne prosili, abych jim dovezl nějaké dobroty z mých oblíbených destinací – Jižního Tyrolska a Trentina. A tak jsem si ke své práci novináře a fotografa přibral ještě obchodování se specialitami z těchto bývalých nejjižnějších oblastí Rakousko-Uherska. No a protože se věnuji i PR aktivitám okolo cestování a gastronomie, nebylo daleko od toho, začít publikovat i na téma gastronomie. Současně pomáhám organizovat i gastronomické akce, propagující kuchyň a produkty z mých oblíbených oblastí, včetně návštěv tamních šéfkuchařů v ČR.

Aleš Hudský

Člen poroty
Více o porotci

Dříve působil jako redaktor Strategie a šéfredaktor titulů Mladé fronty Marketing magazine a S Gastro. Pro Strategii dnes externě připravuje rozhovory s osobnostmi médií a marketingu, o gastronomii píše především na web E15.cz.

Kristina Zábrodská

Členka poroty
Více o porotkyni

Psaní o gastronomii se věnuji od roku 2008, kdy jsem začala připravovat rubriku o jídle a vaření v časopise Marianne a studovala jsem žurnalistiku na FSV UK. Life stylu jsem zůstala věrná, i když od té doby jsem vystřídala různé časopisy pro ženy, magazíny a noviny. V současné době píšu o jídle do magazínu City Life MF DNES, edituji měsíčník Krásný venkov a spolupracuji na televizním pořadu Herbář. Zapomenuté recepty a naši gastronomickou historii odhaluji v rámci své vědecké práce na Univerzitě Karlově i v projektu Retrovaření na Facebooku. Za první republiky se často jedlo jinak, než jak nám tu dobu mnozí dnes prezentují.

Ing. Lenka Nováková

Členka poroty
Více o porotkyni

Působím v agentuře CzechTourism jako manažerka pro mezinárodní marketing pro vzdálené trhy a také jako manažerka projektu Czech Specials, který je zaměřen na podporu české gastronomie. Czech Specials je partnerským projektem agentury CzechTourism a Asociace kuchařů a cukrářů. Naším cílem je popularizovat českou kuchyni v tradičním i moderním pojetí, propagovat a podporovat restaurace, které tuto kuchyni nabízejí, a v konečném důsledku do kvalitních českých restaurací přivést více hostů. Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů se snažíme prezentovat doma i v zahraničí jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a využívající domácích surovin. Czech Specials je zároveň certifikační značkou, která má zajistit, že v takto certifikovaných restauracích budou hostům poskytovány kvalitní služby a tradiční české pokrmy budou podávány v odpovídající kvalitě.

Maria Horníková

Členka poroty
Více o porotkyni

Publicistka v oboru gastronomie a hotelnictví, dříve šéfredaktorka odborného časopisu Food-Service, nyní vedoucí redaktorka odborného časopisu Minutka Gastro Report, vyučena v oboru kuchař, absolventka SŠ společného stravování a Vysoké školy hotelové, s bohatou praxí v hotelnictví i gastronomii. Členka představenstva Asociace kuchařů a cukrářů ČR, spolupracovnice Muzea gastronomie, odborný lektor a poradce. Autorka několika odborných publikací.

Libor Budinský

Člen poroty
Více o porotci

Publicista Libor Budinský (1967) je autorem více než deseti knih s historickou i společenskou tematikou. Od počátku své publicistické kariéry se cíleně zaměřuje na problematiku tuzemské i světové gastronomie, v posledních deseti letech mnohokrát cestoval za jídlem do řady evropských, amerických i asijských zemí, mimo jiné do Indie, Thajska, Japonska, Číny, Vietnamu, Mexika či Gruzie. Mnoho let se soustavně věnuje hodnocení českých, především pak pražských restaurací, jejichž recenze pravidelně publikoval v mnoha prestižních periodikách, od Lidových novin a týdeníku MF Plus až po ekonomický deník E15 či ekonomický týdeník Ekonom. V roce 2014 napsal knihu Nejlepší pražské restaurace, v níž vytvořil téměř sto poutavých portrétů nejlepších pražských restaurací.

Milan Ballik

Člen poroty
Více o porotci

Kulinářský novinář a recenzent restaurací

Milan Eisenhammer

Člen poroty
Více o porotci

Píše rád o jídle, protože rád jí. Miluje práci s lidmi. Dělá rád rozhovory s chytrými lidmi, protože je to snazší než s těmi druhými. Ještě jako student žurnalistiky pracoval v Zemských novinách. V MF DNES byl od roku 2001, v letech 2011-2014 si odskočil do časopisu Týden a Instinkt. Nyní píše pro časopis Téma.

Pavel Sváček

Člen poroty
Více o porotci

K základům gastronomie mě přivedl můj otec, kuchař a cukrář. Vaření mě baví, a já se snažím neustále zdokonalovat. Zabývám se často recenzemi, kde hodnotím kvalitu restaurací. Ročně jich navštívím až 100 různých, od nadprůměrných po špičkové či michelinské, takže mám po celá léta velmi dobrý přehled o dění v české gastronomii. Kuchař je samozřejmě vždy duší restaurace, a pokud uvaří chutně i pro běžného hosta a práce ho těší, má můj obdiv, a já si ho vážím.

Filip Valenta

Člen poroty
Více o porotci

Jeden z majitelů Restaurant Guide Prague, který provozuje web www.restaurant-guide.cz, kde doporučuje podniky v Praze.

Iveta Pawlas

Členka poroty
Více o porotkyni

Od roku 1989 žila přesně až do milenia v cizině. Po svém návratu pracovala 10 let v obchodním světě, kde se věnovala hlavně mezinárodnímu exportu. V roce 2010 se přestěhovala do Brna, kde otevřela svůj první podnik Wine Veritas. V něm započala své podnikatelské aktivity okolo svého hobby, kterým bylo víno a vinařství, nejen z Moravy, ale se specializovala na vinařskou scénu z Rakouska a Německa. Byla jedním z prvních průkopníků, kdo přiblížil rakouskou vinnou scénu Brňanům. V roce 2015 připravila nový projekt restaurace v Německém pohraničí, ve kterém uplatnila své další hobby designu interiéru, a angažovala se od stavby, řízení a provozu, až do nástupu COVID-19. Restaurace získala několik ocenění Restaurant Guru nebo ocenění „Seltenes Kleinod“ a magazínu Bunte v Bavorsku. Po nechtěném ukončení činnosti restaurace však zůstala nadále jedním krokem v gastro scéně. Pracovala po boku majitele Kampot.cz, kteří dováží Fair Trade Kampotské pepře, koření a omáčky, nově i sušené ovoce. Díky této činnosti nadále rozvíjela svůj koníček a i nadále je v kontaktu s profesionální kuchařskou scénou. Iveta miluje rozmanitost všech kuchyní a ráda experimentuje. Spolupráci s Fair Trade Kampotské pepře letos ukončila a v současné době si hledá novou práci.

Lenka Michlovská

Členka poroty
Více o porotkyni

S manželem máme rodinnou vinařskou firmu Vinselekt Michlovský a.s., kde pracuji více jak 20 let. Díky široké nabídce a vysoké kvalitě našich vín setkávání s výbornými kuchaři není vzácné, právě naopak. Snoubení vína s výborným jídlem se stalo součástí mého životního stylu, během mých četných degustací předávám získané zkušenosti z párování dál.

Klára Galová

Členka poroty
Více o porotkyni

Téměř 10 let se věnuji marketingu a public relations. Vždy jsem měla vášeň pro kvalitní a dobré jídlo, později i víno. Díky mé profesi jsem měla to štěstí vše propojit i pracovně a dostat se hlouběji k české gastronomii a světu okolo.

Markéta Hrubešová

Členka poroty
Více o porotkyni

Herečka, moderátorka gastronomických pořadů a eventů a autorka několika kuchařských knih.

Martin Razima

Člen poroty
Více o porotci

Martin Razima je obchodním a marketingovým ředitelem v opočenské mlékárně BOHEMILK, a. s.. Gastronomii se věnuje celý svůj profesní život, kdy v průběhu let vybudoval v mlékárně celou gastro divizi. BOHEMILK do gastronomie dodává čerstvé i trvanlivé smetany, zakysané výrobky a další sortiment šitý na míru zákazníkovi. Gastronomie je Martinův velký koníček a prolíná se jak jeho pracovním, tak osobním životem.

Ing. Petr Studnička, PhD.

Člen poroty
Více o porotci

Po maturitě na Hotelové škole Poděbrady vystudoval obor Management hotelnictví a lázeňství na Vysoké škole hotelové v Praze. Následně úspěšně absolvoval doktorské studium v oboru Cestovní ruch na Ekonomické fakultě Univerzity Mateja Bela v Banské Bystrici. Během studia absolvoval i doplňující pedagogické studium v oboru Učitelství odborných předmětů pro obor Gastronomie, hotelnictví, turismus. Od roku 2014 je vedoucím katedry hotelnictví současné University College Prague (dříve Vysoká škola hotelová v Praze). Vyučuje předměty Podnikání v hotelnictví a gastronomii, Mezinárodní podnikání v hotelnictví a gastronomii a Gastronomické koncepty. Je členem vzdělávací sekce Asociace hotelů a restaurací České republiky a členem Platformy Cestovní ruch Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Oponuje komplexní absolventské práce u maturitních zkoušek zaměřené na hotelnictví a gastronomii, vede a oponuje bakalářské, diplomové a dizertační práce se stejnou tematikou. Je spoluautorem učebního textu pro mistrovskou zkoušku Mistr řemesla v oboru Číšník. Rád navštěvuje kvalitní restaurace, kavárny či pivnice jak v tuzemsku, tak v zahraničí. Aktivně se zajímá o rozvoj cestovního ruchu, hotelnictví a gastronomie na Českokrumlovsku a Lipensku. Od roku 2014 je neuvolněným místostarostou města Čelákovic, v zastupitelstvu města působí již od roku 2006.

PhDr. Ludvík Vomáčka, CSc.

Člen poroty
Více o porotci

Jeho vztah ke kvalitní gastronomii se formoval už od dětství. Otec, pocházející z tradiční řeznické rodiny, nepřipustil jiné než doma vyrobené uzeniny a masné výrobky. Syn byl ovšem spíše na sladké, a tak gastronomické poznání později rozšiřoval vzájemně výhodnou směnou školní svačiny s dcerou cukráře. V dospělém věku uhodil hřebík na hlavičku, když dostal na starost nejprve jednu a později téměř desítku gastronomických a hotelových škol SČMSD, z nichž tři se chlubí titulem Škola roku AHR ČR. On osobně obdržel za přínos Českému hotelnictví a gastronomii zejména v oblasti vzdělávání Cenu JUDr. Vladimíra Štětiny.

Kateřina Sobotková

Členka poroty
Více o porotkyni

Gastronomie a média mě provázejí celý profesní život. Byla jsem jako dramaturg nebo autor u zrodu několika kulinárních televizních pořadů (Mňam aneb Prima vařečka, Párty s kuchařem, Kuchařská pohotovost) a také jsem pracovala jako šéfredaktorka v několika gastronomických titulech (Víno&Styl, Pečeme-vaříme, Hotel revue, Gastro&Hotel profi revue). V současné době pracuji jako šéfredaktorka zpravodaje Asociace hotelů a restaurací ČR – AHR Fórum. Gastronomie není jen mou prací, ale i příjemným koníčkem. Ráda ochutnávám nejrůznější speciality, ráda cestuji, poznávám nové chutě a ráda také vařím. Možná i proto jsou pro mě dobří kuchaři umělci, podobně, jako třeba malíři. Jen ta kuchařská díla, na rozdíl od těch malířských, bohužel tolik nevydrží…