Krásně voní, skvěle chutná a navíc pomáhá zahánět špatnou náladu. I když čaj zůstává v mnoha podnicích ve stínu kávy, má nepochybně zajímavý obchodní potenciál.

Horký nápoj z čajových lístků má opravdu bohatou historii. S chutí si ho dopřávali mocní panovníci, kteří překreslovali mapy světa. Bez přehánění pomáhá lidstvu napříč epochami překonávat starosti i hluboké krize. Není náhodou, že v mnohých kulturách je pozvání na čaj symbolem pohostinnosti a přátelství. Několik tisíc let zkušeností navíc potvrdilo, že pití čaje má také blahodárný vliv na lidské zdraví. Mezi hlavní přínosy patří zmírnění stresu, antioxidační a protizánětlivé účinky, pozitivní vliv na střevní mikroflóru a podpora imunitního systému. Přestože dnes existuje neuvěřitelné množství (ne)slazených nápojů, čaj zůstává hned po vodě druhým nejrozšířenějším pitím na světě. Popularitu čaje v tuzemsku dokládá průzkum společnosti ResSOLUTION Group z roku 2023, který ukázal, že v ČR si nápoj z čajových lístků uvaří aspoň jedenkrát denně šest z deseti lidí.

Sáčkový, nebo sypaný čaj?

Čajů existuje ohromné množství druhů, každý má trochu jinou chuť a aroma. A každý navíc přináší mírně odlišný prožitek. Jaké čaje a proč tedy zařadit do nápojových lístků? Obecně se čaje dělí na dvě skupiny – sypané a sáčkové. Většina odborníků i milovníků tradičního nápoje z čajových lístků bude za všech okolností tvrdit, že sypaná varianta nabízí mnohem lepší chuť, vůni a zážitky. Jejich přesvědčení vychází z celé řady důvodů. Po zalití kvalitního sypaného čaje na vlastní oči uvidíte, že se sušené lístky postupně rozvinou do původní podoby. Na rozdíl od čajových sáčků nejde o drť, ale o celé lístky, které navíc často pocházejí z konkrétní oblasti. V praxi to znamená, že znáte odrůdu, původ i kvalitu čaje. Pak můžete zákazníkům nabídnout speciální chuť třeba čajů Rooibos, Assam, Yunnan nebo Fuji Yama.

Čaje mnoha chutí a vůní

Díky tomu se vám otevírá i skvělá příležitost k prezentaci vašeho podniku. Na internet, sociální sítě i letáky se můžete rozepsat o exkluzivní nabídce čajů. Kupujete od dodavatele odrůdu se zajímavým příběhem? Dáváte přednost čajům z konkrétní provincie? Můžete certifikátem doložit, že nabízené čaje produkují Indové udržitelným způsobem? Podobné informace mají potenciál významně zlepšit povědomí o vaší firmě. A navíc můžete přilákat novou klientelu i tematickými akcemi. Od degustací různých druhů čajů po cestovatelskou přednášku od lidí, kteří navštívili nádherně zelené asijské čajové plantáže. Pro sypané čaje je navíc typické podstatně větší rozpětí chutí. Dokonce i do šálku s jednodruhovým čajem se promítne odrůda a oblast pěstování, ale i počasí během růstu čajovníků a mnoho dalších faktorů. Na trhu je i dlouhá řada aromatizovaných směsí čajů se sušeným ovocem, jasmínem či třeba s citronovou trávou. A kdyby vám k dokonalému zážitku přeci jen něco chybělo, můžete si namíchat vlastní čajovou směs z oblíbených surovin.

I sáčkový čaj má výhody

Pro sáčkové čaje mluví snadná a rychlá příprava. Sáček vložíte do šálku, zalijete horkou vodou a je hotovo. Oproti sypanému čaji nemusíte odměřovat přesné množství lístků, hlídat teplotu vody ani mít speciální vybavení a proškolenou obsluhu. Pro některé provozovatele může být důležitá i nižší cena sáčkového čaje. Pomocí sáčků navíc dosáhnete vždy stejného výsledku. Výrobní společnosti hlídají chuť, vůni i kvalitu čaje pomocí přísných standardů a zkušených ochutnávačů s vytříbenými chutěmi. Proto pokaždé namíchají čajovou směs s identickým chuťovým i aromatickým profilem. Kritici sáčkového čaje ovšem jako hlavní nevýhodu zmiňují horší kvalitu. Vycházejí z předpokladu, že se vyrábí drcením čajových lístků na malé úlomky. A tento způsob údajně přispívá k rychlejšímu vyprchávání přírodních aromat a zdraví prospěšných látek.

Záleží na kultuře i preferencích

V malých sáčcích se navíc čajové lístky nemohou pořádně „nadechnout“ a rozvinout. Kvůli tomu se celkem nedávno začal vyrábět čaj v pyramidách, který představuje určitý kompromis mezi sypaným a sáčkovým čajem. Proti zažitým předsudkům o (ne)kvalitě sáčkového čaje ovšem svědčí celá řada vědeckých studii. Zmínit můžeme například odbornou práci Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně (VFU). Výsledky několikaměsíčního zkoumání nepotvrdily výrazné rozdíly v kvalitě sypaných a sáčkových čajů. U renomovaných výrobců sáčkových produktů se tedy zřejmě dočkáte prakticky srovnatelné kvality jako u sypaného čaje. Z toho plyne, že při rozhodování o výběru čajů se zaměřte spíš na místní kulturu, preference cílové skupiny i celkový koncept vašeho podniku. Někde hosté víc ocení, když si budou moci naplno užít pohodový rituál spojený s přípravou šálku z čajových lístků. Naproti tomu v bistrech a restauracích, do nichž lidé chodí hlavně na polední menu, budou spíše preferovat rychlost, cenu a stálou kvalitu porcovaného čaje v sáčcích.

Jak poznáte lepší a horší čaje?

Jeden z problémů při výběru čajů spočívá ve skutečnosti, že často není možné je srovnávat a třídit podle jasně definovatelných ukazatelů kvality. Naprosto každý čaj je v něčem unikátní. Běžně se liší chutí, vůní, barvou, výrobou i způsobem přípravy. Který je tedy lepší a který je horší? To se hodnotí skutečně velice složitě. Každý se zkrátka hodí k jinému účelu a vyhovuje odlišnému typu zákazníků. Pokud nechcete šlápnout vedle, nakupte u správného prodejce. Někdy čaj nabízí také v drogeriích a dalších obchodech, v nichž však může docházet k jeho znehodnocení kvůli načichnutí nežádoucími pachy. U nespecializovaných prodejců mohou problémy vycházet rovněž z nevhodného skladování. Kvalitní čaje se obvykle dodávají v hermeticky uzavřených sáčcích nebo dózách, bránících přístupu vzduchu i světla. Když balení otevřete, zaručeně poznáte (ne)kvalitní čaj. Rozvine se přirozená vůně a uvidíte neponičené lístky, které se vyznačují svěžestí a podobnou velikostí. V opravdu dobrém čaji se rozhodně nesetkáte se stonky, větvičkami ani s prachem z rozdrobených lístků.

Výsledek ovlivní i použitá voda

O jakosti čaje hodně napoví také vzhled vylouhovaných čajových lístků, které mají opět získat téměř původní tvar a barvu, jakou měly při sklizni. Znakem kvalitních čajů jsou i dostatečné informace na etiketách. Například Darjeeling je považován za „šampaňské“ mezi čaji. Kvůli monzunům a změnám počasí v průběhu roku se však mění jeho chuťový profil a někdy i kvalita. Proto musejí být na obalu informace o sklizni. U kvalitních indických, cejlonských i nepálských čajů obvykle najdete klasifikaci, z jakých lístků se produkt skládá. Hodně ovšem záleží také na použité vodě. Úplně ideální je voda z horského potůčku či ze studánky, ale kdo má takovou k dispozici? Naštěstí může skvěle posloužit i běžná voda z kohoutku. Stačí, když ji upravíte pomocí filtrů. Díky tomu docílíte krásně čirého nálevu s jiskrou a vyváženou chutí, v níž dokonale vyniknou všechny jemné tóny i mírná trpkost. Pokud se vám na hladině utvoří nevzhledné „olejové“ skvrny, může za to obvykle příliš tvrdá voda.

Méně je někdy více

Kolik druhů čajů do nabídky zařadit? Přehnaně bohatý výběr paradoxně škodí. Jedním z důvodů je psychologický fenomén zvaný rozhodovací paralýza. Když lidem nabídnete příliš mnoho možností, často nevědí, pro kterou z nich se rozhodnout. A když už si vyberou, začnou pro změnu pochybovat nad správností volby. „Proč jsem zkoušel novinku? Vždyť ten jasmínový byl minule mnohem lepší…“ Myslete navíc i na trvanlivost. Vždy je lepší mít v nabídce tři až pět nově otevřených čajů prvotřídní kvality než dvacet zvětralých ležáků. Při správném skladování má sice sáčkový čaj trvanlivost čtyři až šest měsíců a sypaný ještě o něco více, ale zákazníci pokaždé ocení maximální čerstvost, která se samozřejmě projeví na výsledné kvalitě nápoje. Čaj skladujte pouze na suchém a temném místě, a to navíc v dobře uzavřených dózách. V žádném případě ho neuchovávejte u aromatických surovin.

Roli hraje i servírování

Podcenit se nevyplácí ani styl servírování, který posune zážitek z pití čaje o stupínek výše. Přestože bychom vám rádi dali univerzální radu, žádná taková neexistuje. Platí však, že nádobí může ovlivnit chuť i uvolňování čajového aromatu. Sypané čaje se mají ideálně louhovat a podávat ve speciálních konvičkách. K dostání jsou v mnoha provedeních – keramické, porcelánové, kameninové, litinové i skleněné konvice různých tvarů a barev. Dlouhodobě jsou nejvíce rozšířené čínské konvičky, které se standardně používají i při anglických a japonských čajových rituálech. Při výběru se určitě vyplatí zohlednit i praktičnost. Konvička s mnoha žlábky a záhyby sice může vypadat skvěle, ale nebude se zrovna dobře umývat. A co čajové šálky? Opět záleží především na celkovém konceptu podniku, ale odborníci tvrdí, že nejlepší je klasický bílý porcelán, v němž naplno vynikne barva každého čaje.

Čaj chutná i s kapkou alkoholu

V sychravém počasí dává smysl zařadit do nabídky i sezonní speciality v podobě hřejivých drinků na bázi čaje a alkoholu. V tuzemsku je notoricky známý především čaj s rumem, který se občas vylepší trochou ovoce a rozinek. Pokud vás klasika již omrzela a chcete zákazníky potěšit neotřelými drinky, inspirujte se v zahraničí, kde letí například Hot Toddy. Připravte 3/4 většího hrnku černého čaje, do něhož přidáte lžičku medu, šťávu z citronu a panáka whisky. Nebo zkuste nápoj Spiced Hot Toddy – postup je stejný jako u drinku výše, jen přidáte „vánoční“ koření. Konkrétně zázvor, skořici, vanilku a trochu badyánu. Skvěle chutná i Baby Takes A Nap. Uvaříte šálek heřmánkového čaje, přidáte lžičku medu a panáka kvalitního ginu. Nabídněte více než konkurence, ať máte i lepší obchodní výsledky.

editorobsahu99