Šéfbarman věhlasného Becher’s Baru v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech JAN ŠEBEK patří k absolutní špičce ve svém oboru, o čemž svědčí i to, že se umístil v TOP 5 nejlepších barmanů světa.

V prestižní soutěži Diageo Reserve World Class jste úspěšně pronikl do TOP 5 a suverénně ovládl disciplínu One step Beyond se skotskou whisky Johnnie Walker. Jaké to je, zaujmout místo mezi pěticí nejlepších barmanů celé planety?

Je to skvělý pocit. Pracoval jsem na tom poctivě celých pět let a výsledek stojí naprosto za to! Zároveň je to ale zodpovědnost. Chtěl bych inspirovat všechny mladé barmany při jejich nelehké cestě za barmanstvím nebo třeba právě v prestižní soutěži Diageo Reserve World Class, aby o naší zemi bylo v celém světě i nadále slyšet.

Jak dlouho probíhala příprava na finále v Sao Paulu?

Celý rok. Když počítám národní kolo, byl to opravdu celý rok. Samotné přípravy na světovou soutěž mi – už coby šampionovi České republiky – trvaly zhruba čtyři měsíce.

Další finále Diageo Reserve World Class proběhne příští rok v Šanghaji a desáté české národní kolo odstartuje na začátku roku 2024. Už se pilně připravujete?

Jako vítěz z roku 2023 se nemohu nadcházejícího ročníku soutěže zúčastnit. Je to pravidlo a zároveň pocta, protože úzce spolupracuji na přípravě národního kola a budu nápomocen při výběru nového českého reprezentanta, kterému předám pomyslné žezlo.

Jaké jsou současné trendy v pití drinků?

Velice záleží na stylu a umístění konkrétního baru. Musím ovšem říct, že čím dál víc vídám drinky z tequily a whisky, což pár let zpátky nebylo příliš časté. Obecně se začínají pít také Low-ABV drinky (low alcohol by volume), tedy nízkoalkoholické.

V čem podle vás tkví kouzlo barmanství?

V komunitě, především u nás v České republice, jsme jako jedna velká rodina a každý nadšenec pro barmanské řemeslo je v ní vítán.

Jak se pozná správný barman? Co všechno musí umět?

Správný barman vám dokáže připravit jedinečný, občas i nezapomenutelný večer. A motivuje vás přijít do baru znovu. My tomu říkáme hospitality neboli pohostinství. Měl by mít mimo jiné určité znalosti, zkušenosti, zvládat takzvanou čistou práci a podobně.

Mění se podle vás nějak vnímání barmanského umění ze strany veřejnosti a čím je to ovlivněno?

Myslím, že obecně kvalita v gastronomii roste. Lidé dnes už moc dobře vědí, za co chtějí utratit své peníze, a tak obecně roste povědomí o kvalitě a umění jak na talíři, tak ve sklenici.

Jako laik mám z médií pocit, že čeští barmani mají ve světě docela dobrý zvuk. Je to tak?

To máte velice dobrý pocit. Ve světě jsou česká jména skutečně na vrcholu barmanské špičky a v České republice to barmani neustále potvrzují.

Co byste poradil těm, kteří sní o práci za barem?

Pokud máte zápal a nadšení pro barmanství, najděte si nejlepší možný bar, v němž můžete sbírat zkušenosti. Najděte člověka, který bude ochoten s vámi sdílet své znalosti a zkušenosti a provede vás barovým světem. Určitě to nebude trvat týdny ani měsíce. Připravte se na roky tvrdé práce plné zábavy a dobrého alkoholu.

Jak vidíte vývoj české barové scény v budoucích letech?

Doufám, že se nám podaří s Becher’s Barem dostat na světovou úroveň mezi nejlepší bary světa. To by potom obecně mohlo přinést větší povědomí o České republice, jako se to povedlo například na Slovensku v Bratislavě.

Jaké kariérní sny byste si chtěl ještě splnit? Je jedním z nich i vlastní barový koncept?

Jednou bych opravdu rád otevřel svůj projekt. Momentálně mám ale stále spoustu času se věnovat aktuálním projektům a budovat svoje i naše barové povědomí.

Blíží se Vánoce a silvestr a k nim drinky, ať už alko nebo nealko, rozhodně patří. Prozraďte nějaký recept na vánoční koktejl, který dostane hosty do kolen.

Myslím, že skvělý tip je například Gingerbread Penicillin, který mohou ochutnat hosté u nás v Grandhotelu Pupp.

editorobsahu99