Ve dnech 19.–20. března proběhl již 26. ročník soutěže Pekař roku v kategorii junior, které se zúčastnilo deset nejlepších studentů z potravinářských škol a učilišť z celé České republiky. Soutěž hostila firma Pfahnl Backmittel, spol. s r.o., z Litomyšle. Akci pořádá Svaz pekařů a cukrářů v ČR, jejím generálním partnerem je obchodní řetězec Albert. Letošní ročník se konal pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného.

Soutěžící studenti se utkali v disciplínách přípravy jemného pečiva (pletená a skládaná vánočka) a koláčů, pečení běžného rohlíku a v neposlední řadě pšenično-žitného konzumního chleba. Odborná porota hodnotila dovednosti, manuální zručnost, nápaditost a originalitu zpracování soutěžních pekařských výrobků. Vítězkou se stala Natálie Kerschaglová ze SŠ obchodní, České Budějovice. Ta si kromě titulu Pekař roku 2024 junior odnesla také skleněný chléb a nezapomenutelný soutěžní zážitek.  Druhé místo obsadila Tereza Kořenková ze SŠ profesora Zdeňka Matějčka, Ostrava Poruba a na třetím místě skončila Kateřina Podolská ze SŠ Brno Charbulova.

Soutěž Pekař roku junior se letos konala již pošestadvacáté a proběhla tradičně pod záštitou Svazu pekařů a cukrářů v ČR. Svaz podporuje studenty pekařských oborů speciálním stipendiem, vydává odborné publikace a propaguje pekařský obor u odborné i široké veřejnosti. „Cílem naší juniorské soutěže je podpora mladých talentů a pekařského oboru jako takového. Velmi nás těší, že již 26. rokem můžeme tuto akci spolu s partnery pro studenty pořádat, motivovat je v jejich práci a zprostředkovat jim setkání s odborníky z našeho oboru,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Generálním partnerem soutěže Pekař roku junior je společnost Albert Česká republika. „Těší nás, že jsme již šest let součástí soutěže mladých talentovaných pekařů. Dlouhodobě spolupracujeme se Svazem pekařů a cukrářů v ČR a s odbornými školami jak ve výuce, tak i v praxi. Podpora pekařského řemesla je pro nás důležitá a jsme rádi, že takto můžeme přispívat k zachování tradice výroby českého pečiva. V Albertu nabízíme výrobky od desítek menších i větších pekáren, a ve velkých obchodech máme dokonce vlastní pekárenskou výrobu,“ vysvětluje Eva Mušínská, která se v Albertu stará o spolupráci s odbornými školami.

editorobsahu99