Bufetový koncept Multifood již od soboty, 22. února otevřel zatím svoji největší restauraci s jídlem na váhu.

Přestože se jedná o bufetový koncept, ve kterém si svoje jídlo poskládá na talíř každý sám, omáčku UHO ani polotovary tu místo nemají. V prostorách Centra Černý Most nabídnou každý den minimálně ze třiceti jídel celé mezinárodní kuchyně a porce si každý zákazník stanoví individuálně, protože ve všech pobočkách včetně Prahy, se platí pouze od váhy – za 100 gramů 29 korun.

V kategorii fast food je koncept Multifood svými surovinami, postupy i nabídkou téměř slow food. To dokazuje Tomáš Kučera, šéfkuchař nové pražské provozovny Multifood, který si každý den jednotlivá jídla vymýšlí sám a reaguje tak na přání hostů. Kromě jeho české kuchyně, která například dominuje nedávno otevřené provozovně v Centru Stromovka přibude do konceptu této pobočky i klasická vietnamská, italská a mexická kuchyně.

„Naši šéfkuchaři mají při vaření poměrně volné ruce. Nabídka jídel je tak ve svém výsledku velmi rozmanitá, protože vždy zohledňujeme konkrétní zkušenosti zaměstnávaných šéfkuchařů. Zatímco někteří sází na pečené kachny se zelím a bramborovými knedlíky či rajskou, jiní zase preferují kvalitní těstoviny a středomořskou kuchyni. A nebufetové je i prostředí každé provozovny, takže zákazníci se při konzumaci budou cítit dobře,“ upřesnil Jan Wozniak, jenž je ve firmě zodpovědný za expanzi poboček po celém Česku a větší části Slovenska.

Ostravská společnost Dang Investment Group, která v České republice, Polsku a na Slovensku provozuje síť provozoven rychlého občerstvení, chce do tří let vybudovat kolem 30 poboček. „Každá pobočka by měla být trošku jiná. Měla by to být mezinárodní kuchyně a nabídka by měla být co nejširší, aby oslovila co nejvíc zákazníků. Samozřejmě jsou nějaké meze, kontrolujeme kvalitu jídla každý den, ale do určité míry šéfkuchařům necháváme volné ruce, ať mohou vařit to, co je baví nejvíc,“ řekl Wozniak. Koncept Multifood vznikl roku 2018. Od té doby se otevřely celkem čtyři pobočky, do konce února přibydou další tři a do konce roku by jich mělo být dohromady 12. Vybudování jedné pobočky přijde průměrně na čtyři až šest milionů korun, záleží na její velikosti i na tom, co na místě bylo předtím. V každé pobočce pracuje okolo deseti lidí, přičemž šéfkuchař je zároveň jejím vedoucím.

Expanze konceptu Multifoodu po Česku s sebou přináší také celou řadu pracovních příležitostí, podle Wozniaka má restaurace největší zájem o šéfkuchaře, následují kuchaři, pokladní a pomocné síly. Počet lidí, kteří pro ostravskou firmu Dang Investment Group, která v České republice, Polsku a na Slovensku provozuje síť provozoven rychlého občerstvení Guty a nově i Multifood by měl do tří let z nynějších přibližně 300 vzrůst na dvojnásobek.

Majiteli společnosti Dang Investment Group je skupina vietnamských podnikatelů. Kromě sítí Guty a Multifood provozuje ještě koncept Ngochan a Rakki Sushi. Na českém trhu firma působí přes 20 let.

Redakce Gastro&Hotel