Kompot z lesních borůvek

 

 

 

 

 

 

 

Co potřebujete:

  • 1 litr lesních českých borůvek
  • 1 litr vody
  • 1 lžička Kyseliny citrónové Labeta
  • 300 g krupicového cukru
  • 150 g BIO Třtinového želírovacího cukru Labeta

Postup:

Borůvky důkladně proberte od lístečků, properte vlažnou vodou a nechte okapat. V hrnci připravte nálev na kompot z litru vody, obou cukrů i kyseliny citrónové. Začněte zahřívat a mícháním rozpusťte všechen cukr v nálevu. Do tekutiny přidejte borůvky a 5 minut společně povařte. Připravte si na hluboký plech na pečení plínky nebo čistou utěrku a nalijte na ně pár centimetrů vody. Troubu rozehřejte na 100 °C. Nyní plňte kompot do čistých sklenic – pro jistotu je můžete před plněním ještě sterilizovat rumem, kterým je vypláchnete. Do sklenice naklaďte cca 2/3 borůvek a dolijte nálevem. Pevně skleničky zavíčkujte, postavte je dnem vzhůru na plech a sterilujte při snížené teplotě 85 °C asi 15 minut. Pak už jen nechte kompot vychladnout a mírně ho protřepte před uložením do temna a chladu.

Džem z borůvek, josty a rybízu

 

 

 

 

 

 

 

Potřebujete:

  • 250 g lesních borůvek
  • 700 g černého rybízu nebo josty
  • 500 g červeného a bílého rybízu
  • 1 svazek čerstvé meduňky
  • 1 sáček Ovocného pektinu Labeta
  • 1 kg krupicového cukru
  • 1 lžička Kyseliny citrónové Labeta

Postup:

Natrhané a od stopek a korunek očištěné ovoce vložíme do dostatečně velkého hrnce, ideálně se silným dnem. Přímo na ovoce nasypeme 3/4 dávky cukru promíchaného s pektinem a kyselinou citronovou. Do hrnce s ovocem ponoříme svazek meduňky. Tyto druhy drobného ovoce stačí vařit asi deset minut, záleží především na obsahu vody. Po pěti minutách vyjměte bylinky a pokud máte rádi džem jemný, rozmixujte. Džem ochutnejte a podle chuti doslaďte cukrem nebo čerstvě vymačkanou citrusovou šťávou. Pokud nemáte rádi zrníčka, horký džem přepasírujte.  Poté ihned plňte do umytých nahřátých sklenic, zavíčkujte, otočte víčkem dolů, přikryjte utěrkou a nechte hodinu „chladnout“. Pak už stačí jen skleničky s džemem označit a uložit v chladu a temnu.

Borůvkovo-levandulový sirup

 

 

 

 

 

 

Co potřebujete:

  • 0,5 l borůvek
  • 300 g Třtinového želírovacího cukru Labeta
  • 0,5 lžičky Kyseliny citrónové Labeta
  • pár stonků levandule
  • půlka citrónu
  • případně voda na doředění

Postup:

Den předem prosypeme borůvky želírovacím cukrem a pořádně rozmačkáme, aby pustily šťávu. V tuto chvíli rovnou přidáme kyselinu citronovou a vše, čím chceme sirup dochutit a necháme přes noc odležet v chladu. Želírovací cukr zajistí, že sirup z něj bude krásně hustý. Druhý den směs pořádně přecedíme, doředíme vodou dle svých preferencí a chuti, svaříme a plníme do sterilizovaných lahviček. Hrdla i víčka otřeme alkoholem, uzavřeme, a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí. Tímto univerzálním receptem lze zužitkovat téměř jakékoli ovoce. Větší kusy jen místo rozmačkání nadrtíme tyčovým mixérem.

Višňový džem s borůvkami a rybízem

 

 

 

 

 

 

Co potřebujete:

  • 600 g višní
  • 300 g borůvek
  • 150 g červeného rybízu
  • 1000 g cukru
  • 1,5 balíčku Ovocného pektinu Labeta

Postup:

Nejprve ovoce omyjeme pod slabým proudem vody. Višně vypeckujeme, kuličky rybízu obereme ze stopek a vše smícháme s borůvkami. Směs ovoce rozmixujeme a propasírujeme přes síto, abychom se zbavili slupek a drobných peciček. Cukr promícháme s ovocným pektinem a vsypeme do propasírovaného ovoce. Důkladně promícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 3-5 minut. Hotový džem lijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Džem skladujeme nejlépe na suchém, temném a chladném místě.

Naše tipy

  • jsou-li višně moc kyselé, můžeme během vaření džem přisladit
  • džem bude výborný i s jinou odrůdou višní, třeba s navinule sladkými sladkovišněmi

Redakce Gastro&Hotel