Loňský Prague mussel week ukázal Čechům, že mušle nejsou luxusem, ale dostupným, chutným a velmi zdravím jídlem, které si mohou vychutnat i u nás ve vnitrozemí. Úspěšný food festival se 21. až 27. září představí se svým druhým ročníkem. Na zájemce čekají vouchery na 1+1 porci mušlových delikates zdarma. Speciální menu se slávkami pro ně připraví kulinářské špičky v desítkách restaurací. Pro nedočkavce přinášíme malou ochutnávku v podobě tří exkluzivních receptů od mistrů šéfkuchařů ze zapojených restaurací.

Ačkoliv Češi k náruživým jedlíkům mořských plodů nepatří, v posledních letech obliba a objem zkonzumovaných darů moře pomalu vzrůstá. Ukázat jim, že například mušle nejsou žádným nedostupným luxusem, pomohl také první ročník food festivalu Prague mussel week. Ten do pražských restaurací přivezl 14 tun kvalitních čerstvých slávek z Holandska, na nichž si následně pochutnalo přes 13 tisíc lidí. Nyní se Prague mussel week vrací s druhým ročníkem. Prahu tak ve dnech 21. až 27. září opět zaplaví chuť moře. Tak jako loni si zájemci mohou na webu festivalu praguemusselweek.cz zdarma vygenerovat voucher na 1+1 porci mušlových delikates zdarma. S ním poté mohou zamířit do desítek pražských a nově i vybraných mimopražských restaurací, kde na ně budou čekat speciální slávková menu.

„Momentálně je zapojeno přes třicet pražských restaurací, včetně dvou špičkových a mořskými plody vyhlášených podniků Les Moules a Bruxx. Dále také deset provozoven Perfect Canteen a z mimopražských podniků třeba karlovarský Grandhotel Pupp,“ doplňuje Jan Škoda, corporate PR & Marketing Manager společnosti HOPI HOLDING, a. s., která Prague mussel week organizuje. Slávková menu připravují šéfkuchaři zapojených restaurací a bude se opravdu na co těšit. Kdo se již nemůže dočkat, může si tři z těchto receptů vyzkoušet i doma.

Thajské seafood kari se slávkami, citronovou trávou a thajskou bazalkou

 

 

 

 

 

 

 

Thajská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších kuchyní na světě. Jídla jsou kreativní, pikantní, ale také velmi zdravá. A to i proto, že velmi často sázejí na čerstvé mořské plody. Za chutí Thajska samozřejmě nemusíte jen cestovat, díky tomuto receptu si ji vychutnáte i ve vlastní kuchyni. Recept vznikl při akci KU Young Chef pod taktovkou šéfkuchaře Zdeňka Křížka.

Co budete potřebovat na 4 porce?

  • 1 600 g čerstvých slávek
  • 1 ks citronové trávy
  • 1 hrst stonků thajské bazalky
  • 4 polévkové lžíce kari pasty (viz níže)
  • 250 ml kokosového mléka

Kari pasta:

  • 2 stroužky loupaného česneku
  • 3 ks sladkých chilli paprik bez jadřince
  • 2 ks citronové trávy
  • 5 ks šalotky
  • 1 polévková lžíce celého koriandru
  • 2 polévkové lžíce krevetové pasty
  • 2 polévkové lžíce mleté kurkumy
  • 1 polévková lžíce rybí omáčky
  • ½ polévkové lžičky palmového cukru
  • 500 ml kokosového mléka

Jak na to?

Nejprve si připravíme kari pastu. Semínka koriandru orestujeme na sucho a rozdrtíme v hmoždíři. Na tuku orestujeme najemno nakrájenou šalotku, česnek, citronovou trávu a sladké chilli. Přidáme nastrouhaný palmový cukr, krevetovou pastu, důkladně promícháme a zaprášíme mletou kurkumou. Takto připravený základ důkladně promícháme a podlijeme rybí omáčkou a kokosovým mlékem. Lehce provaříme 15 minut a poté důkladně vymixujeme v jemnou kari pastu.

Ve wok pánvi orestujeme najemno nakrájenou citronovou trávu a překrájené stonky thajské bazalky. Přidáme předem připravenou kari pastu a lehce promícháme. Přisypeme čerstvé slávky a podlijeme kokosovým mlékem. Přiklopíme pokličkou. Mušle provaříme maximálně 4 minuty. Po uvaření mušle vybereme a přendáme do hlubokého talíře. Zbylou omáčku lehce svaříme do krémové konzistence. Před konzumací přelijeme mušle omáčkou, dozdobíme snítky thajské bazalky. Chuť můžeme zvýraznit čerstvě nasekanými chilli papričkami. Jako přílohu podáváme tapiokový chléb.

Slávky na bílém víně s česnekem a petrželkou

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jakkoliv exoticky mohou na českých stolech mušle vypadat, mají pokrmy se slávkami řadu výhod. Jsou mimořádně zdravé, velmi chutné a jejich příprava bývá velice často opravdu rychlá a jednoduchá. Ověřit si to můžete třeba na receptu šéfkuchaře Karla Kaše, který rovněž vznikl při akci KU Young Chef.

Co budete potřebovat na 1 porci?

  • 400 g čerstvých slávek
  • 60 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 150 ml rybího vývaru
  • 10 g hladkolisté petržele
  • ½ citronu

Jak na to?

Do rozehřáté pánve nalijeme olivový olej, který necháme zahřát, a poté do něj přidáme rozmáčknuté stroužky česneku. Do oleje s česnekem nalijeme víno a necháme odvařit alkohol, pak přilijeme polovinu množství rybího vývaru, zakápneme citronem a necháme krátce zredukovat.

Do hrnce s vývarem přidáme mušle, nalijeme zbytek rybího vývaru a necháme je pod pokličkou podusit, dokud se neotevřou. Přidáme nasekanou hladkolistou petržel, promícháme a dochutíme citronem. Na závěr zakápneme extra panenským olivovým olejem. Servírujeme s opečenou bagetou.

Slávky na bílém víně s kořenovou zeleninou

 

 

 

 

 

 

 

Bílé víno si se slávkami opravdu dobře rozumí. Vyberte si takové, které vám osobně nejvíce chutná. Aromatická petržel jemné chuti slávek dodá pikantnější protiváhu. Recept pro vás připravil šéfkuchař mušlové špičky Les Mousel Tomáš Malíšek.

Co budete potřebovat na 2-3 porce?

  • 1 kg čerstvých slávek
  • 150 ml bílého vína
  • 100 ml smetany
  • 20 g plocholisté petržele
  • 20 g libečku
  • 100 g šalotky
  • 150 g celeru
  • 150 g brambor
  • 1 citron

Jak na to?

Do rozpáleného hrnce vložíme slávky, zalijeme bílým vínem, přiklopíme pokličkou a dusíme 5 až 7 minut, dokud se slávky neotevřou. Vývar scedíme. Brambory a celer nakrájíme na asi centimetrové kostičky a blanšírujeme v osolené vodě. Otrháme listy z petržele a libečku, stonky si dáme stranou. Vývar ze slávek s bílým vínem doplníme šalotkou, ořezem brambor a celeru a stonky petržele a svaříme na polovinu. Poté přecedíme a přidáme smetanu v poměru asi 1:1 k vývaru. Slávky vyskládáme na talíř, přelijeme omáčkou, přidáme bramborové a celerové kostky, libeček a petržel. Zakápneme citronem a můžeme podávat.

O Prague mussel week

Festival Prague mussel week si klade za cíl ukázat lidem, že mušle nejsou žádným luxusním nedostupným zbožím, ale chuťově výbornou, nutričně hodnotnou a zdraví prospěšnou součástí každodenního jídelníčku. Zažijte s námi pravé moře chutí na jazyku! Více informací o festivalu naleznete na praguemusselweek.cz.

Redakce Gastro&Hotel