Zpověď prezidentského kuchaře Jaroslava Sapíka

autor: | Říj 30, 2019 | Novinky z Gastronomie | 0 komentářů

Po bestselleru Postel, hospoda, kostel, který pojednává o životě kněze Zbygniewa Czendlika, přichází Magnesií Literou oceněná autorka Markéta Zahradníková se svou druhou biografickou knihou Od hospody k hospodě. Zpověď oblíbeného českého kuchaře odhalí čtenářům život muže, který připravoval menu pro prezidenty, krále, monarchy i papeže.

Přes pětadvacet let působil v slavném pražském hotelu Ambassador, kde se vypracoval až na pozici šéfkuchaře. Se svou profesí procestoval nespočet předních zahraničních hotelů
a restaurací v Německu, Rakousku, Anglii, Španělsku, Maďarsku, ale také třeba v Indii nebo Singapuru. Získal mnoho četných uznání a medailí, vařil pro prezidenty i krále, a nakonec si otevřel za Prahou v malé vesničce Klokočná rodinnou penzion a restauraci, jež se nese v duchu jeho oblíbené české kuchyně.

Přes 50 let nejen české gastronomie, přes 50 let zkušeností. Jaroslav Sapík žil vždy naplno a mockrát riskoval. Co dělá dobrou hospodu
a který host je mu nejmilejší? Jaký je recept na šťastné manželství a kde je nejšťastnější? Proč mu kolegové z branže nadávají a komu nejvíc závidí? Kniha Od hospody k hospodě Markéty Zahradníkové odkrývá soukromí muže, jenž nikdy neztrácí humor a pro peprné slovo nejde daleko. Zjistíte, jak zpětně vnímá dobu za socialismu i po něm, co je pro něj v mezilidských vztazích i byznyse nejdůležitější nebo třeba, jak zní hostinské desatero.

Novou životopisnou knihu obohacenou o recepty a fotografie samotného Jaroslava Sapíka seženete od 29. října 2019 ve všech prodejnách Knihy Dobrovský pod nakladatelskou značkou Kontrast za 349 Kč.