Na konci listopadu se v Louckém klášteře ve Znojmě konal již třetí ročník soutěže Junior Sommelier Moravy. Jejím pořadatelem je Asociace sommelierů ČR- pobočka Morava. Celá událost proběhla za podpory Vinařského fondu ČR, města Znojma a pod záštitou Ministerstva zemědělství České republiky. Tohoto klání se zúčastnilo sedmnáct soutěžících ze šesti středních škol zaměřených na gastronomii. Všichni aktéři ale předvedli kvalitní výkony a ukázali, že vínu rozumí.

Získat titul Junior Sommelier Moravy znamenalo poprat se s několika disciplínami. V základním kole museli soutěžící zvládnout písemný test s otázkami o vinařství, vinohradnictví a gastronomii celého světa. Samozřejmostí byla i znalost odborných  pojmů jako horizontální degustace, sur lie či orientace v tom, jakým křížením vznikaly různé odrůdy.

V semifinále následovala degustace anonymních vzorků vín a servis červeného vína. Ve finále, do kterého postoupili čtyři nejlepší, čekaly na soutěžící další náročné  disciplíny. Doporučení nápojů tuzemské provenience k připravenému menu, oprava chyb ve vinném lístku, servis sektu a představení jedné ze čtyř vinařských podoblastí, kterou si vylosovali.

Nejlepší výkon nakonec předvedla Michaela Stuchlíková, studentka čtvrtého ročníku oboru  Hotelnictví a turismus, ze SOU a SOŠ Přímětická, Znojmo. Druhé místo obsadil Vladimír Přibáň z Hotelové školy Plzeň a třetí místo získala Erika Juránková, která je rovněž studentkou střední školy na Přímětické.

„Všem třem patří velká pochvala, neboť museli prokázat, že vínu opravdu rozumí,“ komentuje výkony soutěžících Martin Pastyřík, prezident AS ČR a předseda hodnotící poroty.

Novinkou letošního ročníku soutěže byl i bohatý doprovodný program. Nechyběly ani odborné přednášky zaměřené na gastronomii a vinařství.

„Tuto soutěž pořádáme s cílem posílit odborné znalosti o víně v gastronomii, tedy jak víno správně skladovat, doporučovat k jednotlivým pokrmům a následně ho i servírovat. To vše s důrazem na vína z Moravy a z Čech. Ačkoliv to soutěžící vůbec neměli lehké, podali výborné výkony, za což jim děkujeme. Věřím, že se oboru sommelierství budou věnovat i nadále,“ hodnotí soutěž její ředitel František Koudela.