Před pár dny jsme prožili nejdelší den v roce, končí školní rok a pro žáky, studenty startují toužebně očekávané prázdniny. V těchto letních měsících se v mnoha rodinách nebo sešlostech přátel, opět rozjel maratón grilování a jiných kulinářských zážitků při návštěvě folklórních slavností, hudebních festivalů, prostě opět vše nestačíme navštívit a zažít.

Také u nás kvapí příprava na 16. ročník mezinárodního festivalu televizních a rozhlasových pořadů o gastronomii, Znojemský hrozen 2014, který vyvrcholí bohatým programem od 16. do 18. října, ve Znojmě.

Samozřejmě, že v programu jsou tradiční festivalové soutěže sekcí – televizních, rozhlasových pořadů a reklamních spotů o gastronomii. Soustřeďujeme náš akviziční zájem o tvorbu s novými, neotřelými koncepty a přineseme přehlídku těch nejzajímavějších, při jejichž sledování opravdu snad chybí už jen čtvrtý rozměr, na to abychom mohli přes televizní či rozhlasové přenašeče něco ochutnat nebo ucítit. Tvůrcům a hlavně přihlašovatelům pořadů do soutěže, patří naše veliké poděkování.

Nebude chybět ani soutěž pro děti“ Plný talíř malování“, tentokrát zaměřená na „Národní jídlo“, jak je malí tvůrci poznají v průběhu prázdnin. Zajímavé poznání nás čeká při semináři o našich malých pivovarech, kterých je již v našich regionech po celé republice opravdu hodně a další přibývají. Vyvrcholením tohoto setkání bude vyhlášení soutěže „Pivních speciálů“, které budou také k uměřenému ochutnání.

Opravdové, špičkové gastronomické vyžití opět připraví tým špičkového kuchaře, cílíme na nositele uznání od „Michelinů“. Připravíme podzimní menu z výrobků se značkou KLASA. Loňské Gastroshow KLASA týmu Jaroslava Sapíka, v Hotelu Prestige sledovalo, ale hlavně ochutnalo přes 200 festivalových hostů a věříme, že to letošní bude také úspěšné.

Večer se náš odpolední gurmánský zážitek ještě rozšíří, neboť nás čeká vyvrcholení soutěží Kuchařská kniha 2014 a Gastro časopis 2014. Tolik kuchařských knih pospolu, včetně jejich vydavatelek/vydavatelů, řada festivalových hostů dosud neviděla. Hlavně se těšíme na jejich tvůrce a prohlížení s ochutnávkou vín VOC Znojemsko.

V závěrečný den a jako další doprovodnou akci, můžeme doporučit „Festivalový vlak“, navracíme se k festivalové tradici a s festivalovými hosty pojedeme do rakouského města Retz. Udělování festivalových cen ve Znojemském divadle s doprovodem slova a programu Aleše Hámy, dovede 16. ročník Festivalu Znojemský hrozen 2014, k úspěšnému závěru.

Srdečně Vás zveme k návštěvě festivalu ve Znojmě.

Redakce Gastro&Hotel