fbpx
Domů » Zlatý kuchař » Zlatý kuchař 2016 » Anketa Zlatý kuchař 2016 – historie, pravidla, porotci

Anketa Zlatý kuchař 2016 – historie, pravidla, porotci

Anketa Zlatý kuchař 2016 už běží na plné obrátky. Již jste měli možnost na našem webu nahlédnout do čtyřleté historie ankety (více zde). Osvěžili jsme si pravidla (více zde) a dnes bychom chtěli představit vážené dámy a pány gurmety, kteří letos zasednou v porotě ankety Zlatý kuchař 2016. Pojďme si je představit…

Vladimír Poštulka

Nejznámější český gurmet kritik, textař slavných filmových písní a spisovatel. Už několik let recenzuje nejlepší české a světové restaurace do Zápisníku labužníka a prestižního německého časopisu Feinschmecker. Je garantem a patronem ankety Zlatý kuchař.

Pavel Maurer

Je zakladatelem a vydavatelem jediného nezávislého průvodce po tuzemských restauracích, nazvaného Maurerův výběr Grand Restaurant. Jeho každoroční vyhlašování deseti vítězných restaurací je prestižní událostí, na kterou se netrpělivě čeká. Již několik let pořádá s velkým úspěchem Prague Food Restaurant a Grand Restaurant Festival. Svým vlivem přispívá k tomu, že se dobré a kvalitní jídlo v příjemném prostředí čím dál více stává součástí životního stylu české společnosti.

Pavel Sváček

„K základům gastronomie mě přivedl můj otec, kuchař a cukrář. Vaření mě baví, a já se snažím neustále zdokonalovat. Zabývám se často recenzemi, kde hodnotím kvalitu restaurací. Ročně jich navštívím až 100, od nadprůměrných po špičkové či michelinské, takže mám po celá léta velmi dobrý přehled o dění v české gastronomii. Kuchař je samozřejmě vždy duší restaurace, a pokud uvaří chutně i pro běžného hosta a práce ho těší, má můj obdiv, a já si ho velmi vážím.“

Filip Kotora

Považuje se za beznadějného gastrofila, gastrokritika, milovníka dobrého jídla, vína a kvalitní kávy. Je háklivý především na neprofesionální obsluhu a špatně fungující servis jako takový. Má slabost pro italskou, thajskou a francouzskou kuchyni. I když kromě hub na všechny způsoby fandí téměř každému dobrému jídlu. Provozuje blog o dobrém jídle.

Kristina Šemberová – Zábrodská

„Psaní o gastronomii se věnuji od roku 2008, kdy jsem začala připravovat rubriku o jídle a vaření v časopise Marianne a studovala jsem žurnalistiku na FSV UK. Life stylu jsem zůstala věrná, i když od té doby jsem vystřídala různé časopisy pro ženy, magazíny a noviny. V současné době píšu o jídle do magazínu City Life MF DNES, edituji měsíčník Krásný venkov a spolupracuji na televizním pořadu Herbář. Zapomenuté recepty a naši gastronomickou historii odhaluji v rámci své vědecké práce na Univerzitě Karlově i v projektu Retrovaření na Facebooku.“

Tomáš Brůha

„V gastronomii se pohybuji více než 15 let. Mojí profesí je víno, ale dobré jídlo mám rád. Moje cesta k vínu byla poměrně jednoduchá. Pocházím z Moravy, z Prostějova, a v naší rodině vždy bylo víno mezi nápoji  na prvním místě. Moje začátky s vínem by se daly vystopovat  v roce 1993, kdy jsem nastoupil na Hotelovou školu v Mariánských Lázních, kde bylo víno jedním z učebních témat. Pravdou ovšem je, že to hlavní jsem se postupně naučil časem a sám. V současnosti působím na pozici hlavního sommeliera společnosti Premier Wines & Spirits, kde mohu pracovat s více než 1500 položkami z celého světa, tedy mám mnoho materiálu k dalšímu učení a zlepšování se.  Na víně je krásné to, že každý ročník je jiný, pořád se člověk musí učit a čím více toho poznávám, tím více zjišťuji, kolik toho vlastně neumím…

Jana Dorčáková

Redaktorka časopisu pro profesionály v gastronomii Horeka.

Pavel Hanuška

„Pocházím z rodiny, kde se dobře vaří a vařilo, včetně tradice, že v rodině vaří i muži neméně dobře jako ženy. Takže dobré jídlo a pití je mým velkým koníčkem od dětství. Měl jsem, díky své práci v zahraničí, možnost hodně cestovat a poznávat chutě a vůně cizích krajů. Nejprve jsem začal z nutnosti publikovat odborné články v rámci svého postavení u zahraniční firmy a současně jsem začal psát i pro časopisy. Po odchodu z firmy jsem se začal věnovat žurnalistice naplno se zaměřením na lifestylová témata. Zcela náhodně jsem se dostal i k tomu, že mí přátelé z řad známých i méně známých šéfkuchařů mne prosili, abych jim dovezl nějaké dobroty z mých oblíbených destinací – Jižního Tyrolska a Trentina. A tak jsem si ke své práci novináře a fotografa přibral ještě obchodování se specialitami z těchto bývalých nejjižnějších oblastí Rakousko-Uherska. No a protože se věnuji i PR aktivitám okolo cestování a gastronomie, nebylo daleko od toho, začít publikovat i na téma gastronomie. Současně pomáhám organizovat i gastronomické akce, propagující kuchyň a produkty z mých oblíbených oblastí, včetně návštěv tamních šéfkuchařů v ČR.“

Zdena Kabourková

„Řadu let připravuji v Českém rozhlase Hradec Králové pořad „Vaříme s Habadějem“. Je to pořad, který jsem převzala po svém kolegovi Karlu Michalovi a trochu si ho upravila podle svého. Navíc dostali prostor i posluchači, a tak se občas z našeho pořadu stane talk show v kuchyni. Někteří zatelefonují recept, někteří dobrou radu do kuchyně, jiní zase dotaz. Je to taková příjemná sobotní hodinka před polednem. Mimochodem z receptů, které posluchači telefonovali, vznikly už dvě knížky.“

Ivan Vodochodský

Známý autor televizních pořadů o vaření a publicista.

Petra Pospěchová

Česká novinářka, která se dlouhodobě věnuje gastronomii a potravinářskému průmyslu. Je také autorkou Regionální kuchařky, prvního spisu, který komplexně shrnuje tuzemskou kuchyni a kulinární tradice podle nejvýraznějších etnografických regionů.

Milan Eisenhammer

Redaktor časopisu Téma

Libor Budinský

Publicista Libor Budinský je autorem více než deseti knih s historickou i společenskou tematikou. Od počátku své publicistické kariéry se cíleně zaměřuje na problematiku tuzemské i světové gastronomie, v posledních deseti letech mnohokrát cestoval za jídlem do řady evropských, amerických i asijských zemí, mimo jiné do Indie, Thajska, Japonska, Číny, Vietnamu, Mexika či Gruzie. Mnoho let se soustavně věnuje hodnocení českých, především pak pražských restaurací, jejichž recenze pravidelně publikoval v mnoha prestižních periodikách, od Lidových novin a týdeníku MF Plus až po ekonomický deník E15 či ekonomický týdeník Ekonom. V roce 2014 napsal knihu Nejlepší pražské restaurace, v níž vytvořil téměř sto poutavých portrétů nejlepších pražských restaurací.

Jana Hanušková

Má vystudovanou DAMU, obor dramaturgie, ale nikdy divadlo nedělala, od roku 1988 byla po skončení studií zaměstnaná v Mladé frontě, později MF Dnes, pak prošla mnoha médii, dnes je vedoucí zpravodajské redakce deníku Právo a má na starosti i stránky o jídle v páteční magazínové příloze Víkend.

Eva Filipová

Je autorkou šesti kuchařek a tří knih o etiketě. Poslední kuchařka S Evou v ráji aneb česká kuchyně, o které se zdá, získala třetí místo v soutěži  Zlatý hrozen, v kategorii Česká a regionální kuchyně. Eva Filipová byla porotkyní v kuchařské soutěži Na nože. Čtyři roky psala o jídle do časopisu Instinkt. Pro internetový časopis Stylenew hodnotí restaurace.

Milan Ballik

Kulinářský novinář a recenzent restaurací

Jana Florentýna Zatloukalová

Je autorkou čtyř kuchařských knih. Tvrdí, že každá žena se může naučit skvěle vařit a že výjimky neexistují. Svou první knížku o tom, jak v sobě jednou pro vždy objevit lásku k vaření, nazvala Kuchařka pro dceru a věnovala ji všem dívkám, které odešly z domova nepoznamenány kuchyní svých matek. Pověsila na hřebík kariéru v bankovním sektoru, doplnila si kuchařské vzdělání a dál píše kuchařky pro všechny, kteří doposud bezradně bloudí kuchyní. Každý týden pravidelně přispívá na blog www.kucharkaprodceru.cz, kde zveřejňuje své rady pro začínající kuchařky a recepty.

Jakub Bukáček

Foodie

Kateřina Reimitzová

K tomu, co právě dělá, ji přivedla tak trochu náhoda. Po škole hodně cestovala, jejím snem bylo naučit se několik jazyků a užívat si svobody. Než vstoupila do světa médií, věnovala se dlouho cestovnímu ruchu. Pět let také pracovala pro americkou naftařskou společnost, odtamtud ale odešla, protože jí vadilo být neviditelnou součástí ohromného řetězce. Ztrácela tam doslova vlastní identitu a toužila po kreativní práci. Přišlo to náhodou… Bylo to spojení jejích velkých tří lásek, italštiny, žurnalistiky a gastronomie. A tak – díky výhře v licenční soutěži o gastronomický titul La Cucina Italiana – se stala vydavatelkou tohoto exkluzivního titulu. S manželem, který provozuje vlastní malou kavárnu v centru Prahy, vychovává dvě (dnes ještě malé) děti. Její vydavatelské začátky byly těžké ale ona věří, že to nejkrásnější na ni stále ještě někde čeká. Svoji práci miluje, i když si občas připadá, že je v jakémsi revolučním boji na všechny strany…

Patrik Rozehnal

Vystudoval ČVUT, obor pozemní stavby a architektura, dále VŠE, obor oceňování nemovitostí. Vyučil se také kuchařem na Střední škole hotelnictví a gastronomie v Praze.  V minulosti vysílal na rádiu Golem, City a Vox, moderoval na TV Nova, Prima a Barrandov. V současnosti pracuje v Českém rozhlase. Gastronomie se na rozhlasových vlnách věnuje od roku 2004. Moderuje a zároveň dramaturgicky připravuje celostátní kulinární magazín Pochoutky vysílaný na regionálních stanicích Českého rozhlasu. Rád cestuje, vaří a peče, fotí a plní sny svým přátelům.

Kateřina Kořínková Sobotková

Redaktorka časopisu Víkend, NOVA

Michaela Šulcová

Dobré jídlo, alchymie jeho vzniku, chutě, vůně, barvy na talíři ji zajímaly vždy. Jako novinářka ke gastronomii doputovala zhruba před deseti lety. Od roku 2008 je v týmu časopisu Gastro&Hotel. Za tu dobu se setkala s mnoha kuchaři, navštívila spoustu restaurací, gastro soutěží a veletrhů, nadšeně sleduje dění nejen na naší gastronomické scéně. Netrpělivě očekává otevření každé nové restaurace, aby mohla ochutnat a seznámit se tak s uměním kuchaře, jeho stylem, kreativitou. Zajímá ji gastronomie a všechno, co s ní souvisí. Ráda se setkává s lidmi, kteří v této oblasti pracují – s kuchaři, cukráři, baristy, sommeliery, manažery, majiteli nebo provozovateli hotelů a restaurací, a povídá si s nimi. A o tom, co se dozví, píše… Gastronomii a segment hotelnictví „sleduje“ také na svých cestách po světě, na nichž získává inspiraci a informace.

Aleš Hudský

Dříve působil jako redaktor Strategie a šéfredaktor titulů Mladé fronty Marketing magazine a S Gastro. Pro Strategii dnes externě připravuje rozhovory s osobnostmi médií a marketingu, o gastronomii píše především na web E15.cz.

Maria Horníková

Publicistka v oboru gastronomie a hotelnictví, dříve šéfredaktorka odborného časopisu Food-Service, nyní vedoucí redaktorka odborného časopisu Minutka Gastro Report, vyučena v oboru kuchař, absolventka SŠ společného stravování a Vysoké školy hotelové, s bohatou praxí v hotelnictví i gastronomii. Členka představenstva Asociace kuchařů a cukrářů ČR, spolupracovnice Muzea
gastronomie, odborný lektor a poradce. Autorka několika odborných publikací.

Václav Malovický

Publicista a gastronom. Specializuje se na dějiny gastronomie zemí bývalé Monarchie a Bavorska, domácí regionální kuchyně Čech, Moravy a Slezska, je stálý spolupracovník Českého rozhlasu, předseda soutěže o Nejlepší kuchařskou knihu roku festivalu Znojemský hrozen, spoluorganizátor gastro akcí a přehlídek. Autor regionálních kuchařských knih: Kuchyně staré Šumavy,(6.vydání), Kuchyně starého Pošumaví, Kuchyně starého Chebu (s Evou Dittertovou), Kuchyně mezi Orlicí, Labem a Cidlinou,  Švejkova cestopisná kuchařka, Co chutnalo a chutná mezi Orlicí, Labem a Cidlinou, Co chutnalo a chutná v Pošumaví, Bez vody neuvaříš a dětské Matýskovo putování tajemnou Šumavou.

Klára Michalová

Miluji dobré jídlo, píšu, čtu o něm, ráda vařím, ochutnávám, fotím a všechny zvu pod pokličku webu i časopisu Prima FRESH.

Luboš Bárta

Šéfredaktor dvou časopisů v jednom – Sommelier/Revue pro Hotel a Restaurant pro milovníky dobrého vína, chutného a zdravé jídla, příjemných restaurací a pohodlných hotelů.