Zlatým kuchařem roku 2014 se stal v anketě časopisu Gastro&Hotel profi revue už podruhé Oldřich Sahajdák (La Degustation Boheme Bourgeoise), stříbrnou příčku obsadil Roman Paulus (Alcron Praha) a bronzový byl Jan Punčochář (Grand Cru Restaurant). Letos se poprvé volilo ve čtyřech kategoriích, kromě Zlatého kuchaře se předávalo ocenění v kategorii – Mladý kuchař, Zlatý zahraniční kuchař a Hvězda gastronomie. Kompletní seznam výsledků ankety Zlatý kuchař 2014 najdete na www.gastroahotel.cz.

Ve čtvrtek 16. dubna byly na galavečeru, který pořádal časopis Gastro&Hotel profi revue v restauraci AvantGarde v Praze, slavnostně vyhlášeny výsledky druhého ročníku ankety Zlatý kuchař 2014. Celý večer byl poctou gastronomii a především kuchařskému řemeslu. Večerem provázela milovnice dobrého jídla a pití Aňa Geislerová, vystoupilo houslové violin duo FEMME FATALE a originální skleněné ceny pro vítěze ankety byly vyrobeny ve sklářském ateliéru Zdeněk Kunc Glass. Partnery ankety se staly společnosti: Aviko, Fagor, Nespresso, SCA Hygiene Products, Víno.cz, Premier Wines, XO FOOD, Vinotéka Three Glasses, Pivovar Ferdinand a Státní zemědělský intervenční fond se značkou kvality KLASA.

„Naším vzorem byla anketa, kterou každý rok vyhlašuje redakce německého časopisu Der Feinschmecker. Výsledky této ankety mají v Německu veliký ohlas a jsou považovány za prestižní. Postupovali jsme podobně jako naši němečtí kolegové, jen jsme anketu rozšířili o další kategorie. Oslovili jsme 40 novinářů a publicistů, kteří se v gastronomii pohybují, aby sestavili vlastní žebříček deseti nejzajímavějších kuchařů roku 2014, tří zahraničních kuchařů (bez určení pořadí), jednoho mladého talentovaného kuchaře a hvězdu gastronomie, tedy kuchaře, který vstoupí do Síně gastronomické slávy,“ prozradila manažerka ankety Stáňa Krejčová.

Sčítání hlasů proběhlo obvyklým způsobem: první v žebříčku dostal deset bodů a poslední bod jeden. První místo získal Oldřich Sahajdák (La Degustation) – 193 bodů. Druhou příčku obsadil Roman Paulus (Alcron Praha) – 146 bodů. A na třetím místě skončil Jan Punčochář (Grand Cru Restaurant)  – 143 bodů.

Mladým talentem se stal Patrik Bečvář, restaurace Selský Dvůr, Zlatými zahraničními kuchaři se se stejným počtem hlasů stali Paul Day, (Sansho a Maso a kobliha) a Riccardo Lucque (Aromi a další sesterské podniky). Jako první vstupuje do síně slávy gastronomie – Jaroslav Sapík  (restaurace a penzion U koně, Klokočná).

Na webových stránkách – www.gastroahotel.cz – zveřejňujeme jména všech kuchařů a počty bodů, které získali. Myslíme si, že je může tato zmínka povzbudit a upozornit všechny na restauraci, kde pracují.

Zlatý kuchař 2014 – pořadí a počet bodů:

  1. Oldřich Sahajdák (Degustation) – 193
  2. Roman Paulus (Alcron) – 146
  3. Jan Punčochář (Grand Cru) – 143
  4. Jiří Štift (Essencia) – 88
  5. Jaroslav Sapík (U koně, Klokočná) – 69
  6. Pavel Sapík (Terasa u Zlaté studně) – 67
  7. Titus Eliáš (Na konci) – 59
  8. Michal Göth (Miuri) – 59
  9. Radek David (La Veranda) – 55
  10. Martin Svatek (Goldie Tábor) – 53
  11. Jiří Král (Aureole) – 51
  12. Petr Fučík (Koishi) – 41
  13. Mirek Kalina (Kalina) – 40
  14. Zdeněk Pohlreich (Divinis, Cafe Imperial) – 34
  15. Jan Horký (Franc.rest.Obecní dům) – 33
  16. David Šašek (Aria) – 30
  17. Tomáš Kalina (Noodle) – 25
  18. Richard Šusta (Suterén) – 21
  19. Marek Raditsch (Kampapark) – 19
  20. Marek Fichtner  (Augustine) – 18
  21. Jan Štěrba (Chateau Mcely) – 18
  22. Radek Kašpárek (Ola kala/Field) – 18
  23. Jan Pípal (Vinohradský parlament) – 18
  24. Pavel Mareš (U tří knížat Jihlava) – 16
  25. Ondřej Koráb (Le Grill) – 15
  26. Václav Frič (Na pekárně) – 15
  27. Michal Černý (Story) – 15
  28. Radek Benetka (Esprit, Holiday Inn) – 14
  29. Jan Kaplan (Pavilon) – 14
  30. Richard Fuchs (Cotto Crudo, Praha) – 14
  31. Miroslav Husák (Best Western International, Brno) – 14
  32. Jan Kracík (Pot-au-feu) – 14
  33. Miroslav Grusz  (Aromi) – 13
  34. Jaroslav Zahálka (MOOD) – 13
  35. Roman Dolejš (La Gare), Praha) – 12
  36. Miroslav Kubec (InterContinental, Praha) – 12
  37. Petr Hajný (Minipivovar a Restaurace Krajinská, České Budějovice) – 12
  38. Jiří Nosek  (Oyster Bar) – 12
  39. Pavel Martínek (Restaurace Zájezd) – 11
  40. Radek Šubrt (Amade, Praha) – 11
  41. Norbert Hojda (Restaurace Domov, Liberec) – 10
  42. Martin Barcal (Penzion Kokořín) – 10
  43. Jan Pašek (restaurace Medité Mariánské Lázně) – 10
  44. Petr Kunc (V Zátiší/Soho+) – 10
  45. Petr Bureš (Bellevue, Praha) – 10
  46. Jan Kratochvíl (Divinis, Praha) – 9
  47. Jan Šimulák (Špindlerovská hospoda) – 9
  48. Lukáš Skála (Bruxx, Praha 2) – 9
  49. Marek Šáda (Mlýnec) – 9
  50. Daniel Průša (Hajníka, Praha) – 9
  51. Ondřej Slanina (Chateau Havel) – 8
  52. Janko Martinkovič (Koishi, Brno) – 8
  53. Vlastimil Lacina (Čestr, Praha) – 8
  54. Karel Krofta (Orange Café) – 8
  55. Filip Sajler (Pankrácký Rynek) – 8
  56. Pavel Straka (Čestr) – 7
  57. Jaroslav Koudelka (Hotel Four Seasons, Praha) – 7
  58. František Maděra (Argument) – 7
  59. Ivo Koudelka (Ichnusa Botega Bistro) – 6
  60. Václav Pach (Pivovarský Dvůr Purkmistr v Plzni) – 6
  61. Michal Prachař (Borgo Agnese, Brno) – 6
  62. Radim Gerlich (Bianco e Nero) – 6
  63. Pavel Mencl (Kastrol) – 6
  64. Jindřich Kovář (Bílá kráva, Praha) – 6
  65. Pavol Pavlík (Le Terroir) – 6
  66. Martin Jandík (The Lobkowitz Palace) – 5
  67. Martin Liška (Amuse restaurant) – 5
  68. Tomáš Reisinger (Na Jitrách) – 5
  69. Hynek Vávra (Hliněná bašta, Průhonice) – 5
  70. Tomáš Moravec (Restaurant U Jabloně, Hradec Králové) – 5
  71. Miloš Fojt (Park Inn) – 4
  72. Milan Kladívko (Promenáda, Karlovy Vary) – 4
  73. Martin Mezera (Domyno, Praha) – 4
  74. Iveta Fabešová IF Café, Praha) – 4
  75. Arnošt Stránský (Hotel Omnia, Jánské Lázně) – 4
  76. Petr Vlk (Na Kopci, Praha) – 4
  77. Miroslav Kuchař (Diana) – 4
  78. Lukáš Zelechovský (Buddha Bar) – 4
  79. Tomáš Sysel (Aquarius) – 4
  80. Michal Novák (Triton v hotelu Adria) – 4
  81. Patrik Bečvář (Selský Dvůr) – 4
  82. Ada Hoffmeisterová – 4
  83. Josef Šámal (Ábelův Mlýn) – 3
  84. Irena Košíková (U Čiriny) – 3
  85. Karel Hynek (Hotel Paříž) – 3
  86. Jana Lukešová (Bazalka, Hradec Králové) – 3
  87. M.+L. Dohnalovi (Café 35, Francouzský Institut, Praha 2) – 3
  88. Martin Boháček (CzechHouse Grill and Rotisserie) – 3
  89. Marek Hora (Yamato, Praha) – 3
  90. Josef Dufek (Restaurace Prominent, Holyday Inn, Brno) – 2
  91. Petr Mikoláš (Restaurace Antoš) – 2
  92. Jiří Roith – 2
  93. Tomáš Levý (Café Fara, Klentnice, Pálava) – 2
  94. Václav Košnář (Farma Košík) – 2
  95. Petr Tyrichtr (Krystal Mozaika Bistro) – 2
  96. Kristyna Nikolajevova (Café Calma) – 2
  97. Pavel Buchwaldek (Zlatá Praha, InterContinental) – 2
  98. Jan Pýcha (restaurace Pod Zámkem Průhonice) – 2
  99. Marcela Zacková (Café Calma) – 1
  100. Václav Malík (Zelená zahrada, Praha) – 1
  101. Dušan Jakubec (Prosecco) – 1
  102. Lenka Fundová (U Kašpara, Lovosice) – 1
  103. Dalibor Malý (Gočárův dům) – 1
  104. Miroslav Růžička (Chez Miro, Pardubice) – 1
  105. Dušan Mackovič (Como v hotelu Jalta) – 1

Zlatí zahraniční kuchaři

  1. Paul Day (Sansho a Maso a kobliha)
  2. Riccardo Lucque (Aromi a další sesterské podniky)

Nominováni byli (kromě výherců):

Shahaf Shabtay, Jean Paul Manzac, Georgie Betak, Ari Gerardus Manandar, Luca De Astis, Alessandro Belingeri, Michel del Burgo, Mathlue Pretét, Patrik Spoulier, Ioannis Asarlidis, Georgie André Rognard, Matyek Brogi, Mahavir Kanswal, Primož Škerjanec, Mario D´Inncenzo, Jovo Savič, Alex Facchin, Mario Mandir, Sofia Smith, Steven Trumpfheller, Steven Senewiratne, Toni Ciullo

Mladý talent

  1. Patrik Bečvář (Selský Dvůr, Praha)

Nominováni byli (kromě výherce):

P. Buchwaldek, O. Koráb, R. Benetka, R. David, P. Maťha. J. Kracík, P. Forejt, P. Fučík, T. Moravec, M. Brogi, P. Pavlík, D. Šašek, P. Tyrichtr, K. Rundusová, P. Martínek, J. Bílková, P. Kunc.

Hvězda gastronomie

  1. Jaroslav Sapík (U Koně)

Nominováni byli (kromě výherce):

Julius Dubovský, Milan Pešek, Pavel Pospíšil, Václav Košinář, Zdeněk Pohlreich, Václav Frič, M. Göth. J. Eichler, R. Paulus, V. Šmerda.

Redakce Gastro&Hotel