Skvělých kuchařů, kteří povyšují svoji práci na umění, je u nás hodně, takže vybrat toho nej nej je úkol nelehký. Navíc, co člověk, to jiné chutě. Proto každým rokem oslovujeme ty, kteří mají naší gastronomickou scénu „v malíčku“  ̶  food kritiky, food blogery, zástupce gastronomických sdružení a novináře píšící o gastronomii  ̶  aby sestavili žebříček deseti českých kuchařů (kuchařek), tři kuchaře (kuchařky) cizince, jeden kuchařský talent a jméno jednoho kuchaře, který si zaslouží vstoupit do gastronomické Síně slávy. Vloni jsme k volbě gastronomických odborníků přidali ještě Volbu veřejnosti, která běží od 1. do 30. dubna na webových stránkách našeho časopisu www.gastroahotel.cz. Pokud chcete poslat do boje o vítězství svého kandidáta máte na to už jen 5 dní!

Letošní inovace: Gourmet mapa Zlatého kuchaře 2016

I s letošním ročníkem přinášíme novinku, a sice Gourmet mapu Zlatého kuchaře 2016, podle které si milovníci gastronomie budou moct snadno vyhledat restaurace, ve kterých vaří ocenění kuchaři. S výsledky ankety Zlatý kuchař 2016 i s Gourmet mapou se budete moci seznámit od 15. května na našich webových stránkách.

Každý rok se objevují nová jména

Ceníme si hlavně toho, že se v anketě každým rokem objevují nová jména talentovaných kuchařů, včetně těch mimopražských. Letos vyhlašujeme už čtvrtý ročník a jsme rádi, že si anketa Zlatý kuchař získala na gastronomické scéně respektované místo.

Co si od čtvrtého ročníku ankety slibuje její patron

A co si od čtvrtého ročníku ankety slibuje její patron Vláďa Poštulka? „Slibuji si jednak objevení mnoha nových jmen šéfkuchařů, kteří během uplynulého roku zaujali odborníky svou kreativitou a zručností, ale také rozšíření popularity této profese, u nás tolik let zanedbávané. Předpokládám, že na předních místech mnoho převratných změn nenastane, ale doufám, že do první desítky se dostane někdo, kdo v předchozích ročnících ještě nebodoval. Mám několik tajných tipů, ale neprozradím je. Mohu se jako garant ankety zaručit, že hlasování proběhne bez jakéhokoli ovlivnění a bez sebemenších machinací.“

Rekapitulace minulého ročníku Zlatý kuchař 2015

Zlatým kuchařem roku 2015 se stal Jan Punčochář (Grand Cru Restaurant), stříbrnou příčku obsadil Oldřich Sahajdák (La Degustation Bohême Bourgeoise) a bronzový byl Roman Paulus (Alcron, Praha).

  • Zahraniční kuchař: Paul Day (Sansho)
  • Objev roku: Ondřej Koráb (Le Grill)
  • Hvězda gastronomie: Zdeněk Pohlreich (Cafe Imperial)
  • Volba veřejnosti: Martin Pudil (Hotel Dvořák, Tábor)

Text: Stáňa Krejčová Foto: Archiv

Redakce Gastro&Hotel