Redakce časopisu Gastro&Hotel profi revue se letos poprvé rozhodla vyhlásit anketu o nejlepšího kuchaře – Zlatý kuchař 2013. Od podobných anket a soutěží se ale zásadním způsobem liší. Především tím, že není laická, nýbrž odborná, a vítěze nevybírá porota složená ze samotných gastronomů, ale osobnosti, které mají největší přehled o současné situaci v české gastronomii: labužníci z řad novinářů a lidé píšící o kulinářství. Garantem a patronem ankety Zlatý kuchař 2013 se stal Vladimír Poštulka. Partnery ankety se staly společnosti Rieber chef club a Fine wine.

Naším vzorem byla anketa, kterou každý rok vyhlašuje redakce německého časopisu Der Feinschmecker. Výsledky této ankety mají v Německu veliký ohlas a jsou považovány za prestižní. Postupovali jsme obdobně jako naši němečtí kolegové. Oslovili jsme 40 gastronomických odborníků, kteří o jídle a restauracích píší – tedy ne kuchaře, ne manažery, ne lidi pracující přímo v restauracích nebo v dodavatelských firmách. Požádali jsme každého z nich, aby sestavil svůj vlastní žebříček deseti nejzajímavějších kuchařů roku 2013. Mělo jít výhradně o české kuchaře a kuchařky, kteří pracovali v uplynulém roce v některé restauraci na území České republiky. Měla být oceněna jejich kreativita, hledání nových cest a řemeslná zručnost.

Z oslovené čtyřicítky odpovědělo 29 hlasujících. Rozhodli jsme se (a hlasujícím předem zaručili), že jména hlasujících nebudeme zveřejňovat, abychom získali jistotu absolutní objektivity. Seznam jmen, stejně jako jednotlivé hlasovací lístky, však redakce archivuje. Ačkoli jsme přesně určili, jakým způsobem se má hlasovat, přece jen se někteří z hlasujících dopustili drobných chyb – především proto, že zařadili do žebříčku i zahraniční kuchaře. Tyto hlasy jsme však museli vyřadit – body určené zahraničním kuchařům tedy propadly. Ze zahraničních kuchařů se nejčastěji objevovala jména Paul Day, Ricardo Lucque a Shahaf Shabtay. Sčítání hlasů proběhlo obvyklým způsobem: první dostal deset bodů, poslední bod jeden. První místo získal Oldřich Sahajdák, La Degustation, 144 bodů. Druhou příčku obsadil Roman Paulus, Alcron, 139 bodů. A na třetím místě skončil Jan Punčochář, Le Terroir, 105 bodů. Originální ceny pro vítěze ankety byly vyrobeny ve sklářském ateliéru Zdeněk Kunc Glass. Výčet kuchařů a restaurací byl nakonec velice široký a rozhodli jsme se proto anketu Zlatý kuchař 2013 pořádat každoročně, abychom tak pomohli mapovat vývoj naší gastronomické scény.

Zlatý kuchař 2013 – pořadí:

1) Oldřich Sahajdák, La Degustation 144

2) Roman Paulus, Alcron 139

3) Jan Punčochář, Le Terroir 105

4) Jiří Štift, Essensia Mandarin 89

5) Miroslav Kalina, Kalina 75

6) Pavel Sapík, U zlaté studny 64

7) Jaroslav Sapík, U koně Klokočná 63

8) Richard Fuchs, CottoCrudo 60

9) Zdeněk Pohlreich, Cafe Imperial a Divinis 55

10) Jan Horký, Franc. Restaurace v Obecním domě 52

11) Michal Göth, Miuri Čeladná 48

12) Jiří Král, Aureole 42

13) Miroslav Grusz, Aromi 37

14) Titus Eliáš, Na konci 34

15) Radek David, La Veranda a Babiččina zahrada 32

16) Marek Raditsch, Kampapark 30

17) Václav Frič, Na pekárně 25

18) David Šašek, Coda 21

19) Miroslav Kubec, Zlatá Praha 20

20) Tomáš Reizinger, Na Jitrách Semice 19

21) Jaroslav Zahálka, Mood 18

22) Marek Fichtner, Kempinski 19

23) Martin Svatek, Goldie Tábor 16

24) Petr Hajný, Chagall´s 16

25) Roman Dolejš, La Gare 15

26) Richard Šusta, Suterén 14

27) Robert Loos, Elegantes 13

28) Radek Šubrt, Amede 13

29) Dušan Jakubec, Prosecco 12

30) Patrik Bečvář, Zlatá Praha 12

31) Petr Fučík, Koishi Brno 12

32) Jan Štěrba, Chateau Mcely 10

33) Martin Jandík, Kavárna Lobkowického paláce 10

34) Petr Abramovič, Slowpec Líšnice 10

35) Marek Šáda, Mlýnec 9

36) Petr Kunc, V Zátiší 9

37) Milan Urbánek, Palazzo Hotel Barceló Brno 9

38) Jan Pípal, Vinohradský Parlament 9

39) Miroslav Kuchař, Diana 9

40) Pavel Mencl, Kastrol 8

41) Eva Gajdošík, Zámek Napajedla 8

42) Tomáš Stehlík, Ke Tvrzi Předboj u Panenských Břežan 7

43) Pavel Mareš, Tři knížata Jihlava 7

44) Miroslav Růžička, Chez Miro Pardubice 7

45) Tomáš Sysel, Alchymist 7

46) Tomáš Levý, Cafe Fara Kletnice 6

47) Martin Liška, Amuse restaurant Golf Hodkovičky 6

48) Daniel Popelka, Katr 6

49) Vlasta Lacina, Čestr 6

50) Jiří Nosek, Zdenek´s Oyster Bar 6

51) Milan Kladívko, Promenáda Karlovy Vary 5

52) Pavel Drdel, Hai Strakonice 5

53) Jan Kaplan, Pavillon Brno 5

54) Marek Hora, Zeke Plzeň 5

55) David Prášek, Miminoo 4

56) Přemek Forejt, Koishi Brno 4

57) Lukáš Kanta, U zeleného stromu Nepomuk 4

58) Antonín Sahulka, Aldente 4

59) Miloš Fojt, RGB Bar&Grill 3

60) Tomáš Černý, La Finestra 3

61) Lukáš Nevyjel, Nota Bene 3

62) Daniel Struna, La Casa Argentina 3

63) Jan Souček, La Strada Ristorante 3

64) Michal Prachař, Borgo Agnese Brno 3

65) Ondřej Kynčl, Cafe de Paris 3

66) David Böhm, Medité Mariánské Lázně 2

67) Dalibor Navrátil, Bonanza Kyjov 2

68) Jaroslav Fišer, Solnice České Budějovice 2

69) Jindřich Čáp, Club hotel Daliborka 2

70) Martin Hnilička, George Steakhouse 1

71) Daniel Viktorin, Borgo Agnese Brno 1

72) Tomáš Novotný, Cafe 77 1

73) Václav Košnář, Farma Košík, Tuchom u Nymburka 1

74) Jakub Škaroupka, Pavillon Brno 1

75) Jaroslav Černý, Angus Soběsuky 1

76) Ivo Růžička, Švejk Tivoli Plzeň 1

77) Josef Matějček, Červená tabulka 1

78) Martin Havel, Bellavista 1

79) Zdeněk Marcin, Bonanza Kyjov 1

80) Petr Láznička, Park Golf Klub Roudnička 1

81) Hynek Vávra, Hliněná bašta Průhonice 1

Dušan Mackovič, Jalta 1