Grilování masa, zeleniny a jiných pochoutek je pro leckoho oblíbenou společenskou a kulinární zábavou. K hlavním grilovacím sezónám patří bezesporu léto, svých oblíbených pochoutek se ale nemusíte zříkat ani v zimě. Grilování na sněhu má svou nezapomenutelnou poetiku, je však dobré se na tuto událost připravit. Ukážeme vám jak.

 

Zimní grilování má svoje kouzlo – daleko víc totiž stmeluje společnost. Zatímco v létě obvykle prostor kolem grilu zeje prázdnotou a kraluje zde obvykle jeden nebo dva „kuchaři“, v zimě se horký gril stane skutečným středobodem vaší společenské události. Tomu je dobré přizpůsobit prostor. V létě gril umístíte někam bokem, aby svým teplem a kouřem příliš neobtěžoval, naopak v zimě je dobré kolem něj udělat co nejvíce místa. Zaručujeme vám, že bude trvale obklopen lidmi.

 

Správný gril – polovina úspěchu

Kromě prostoru je dobré věnovat pozornost také samotnému grilu. Do mrazivého počasí je vhodný kvalitnější model, který poskytne dostatek výkonu a není potřeba jej dlouho a složitě roztápět. Vhodný je proto zejména plynový gril, který nemusíte složitě uvádět do provozu, nadto se dobře čistí. Klasicky se do něj využívají desetikilogramové propan-butanové láhve. „K dostání jsou však také menší pětikilové propan-butanové láhve. Taková láhev většinou vydrží celou grilovací sezónu a je přitom velmi dobře přenosná,“ popisuje výhody grilování na plynu Jiří Karlík, odborník pro oblast LPG a generální ředitel společnosti Primagas, jež dodává LPG čerpacím stanicím i jako zdroj energie pro domácnosti a průmysl. „Plynové láhve s náplní pět kilogramů propan-butanu, které jsou určené speciálně pro grilování, koupíte v hobbymarketech – například v Hornbachu nebo v Obi. Zde také můžete zálohovaný obal vrátit nebo vyměnit za obal s novou náplní PB,“ doplnil Karlík.

 

Výhodou kvalitních plynových grilů je rovněž snadná demontáž a možnost umývat jejich části v myčce. Plynový gril se také snáze rozehřívá a reguluje. Maso na něm připravené je navíc zdravější, protože tuk z něj nekape do rozžhaveného dřevěného uhlí a tolik se nepřepaluje. Ani co se týká chuti masa, nemusíte mít z plynu obavu. Podle odborníků u správně připraveného masa vůbec nepoznáte, zda se grilovalo na plynu nebo na dřevěném uhlí. Obojí totiž chutná báječně.

 

Pozor ale na správnou plynovou náplň. „Pokud se chystáte na zimní grilování, sáhněte po láhvi naplněné pouze propanem. Zatímco butan se přestává při teplotách kolem nuly odpařovat a zůstává v láhvi nevyužitý, propan se odpařuje i při teplotách hluboko pod bodem mrazu. Díky tomu spotřebujete veškerý obsah láhve, aniž by v ní zůstával nevyhořelý butan,“ vysvětluje Jiří Karlík a dodává, že vlastnosti obou paliv jsou velmi podobné a rozdíl mezi čistým propanem a propan-butanem jinak téměř nepoznáte. Čistý propan má pak kromě lepšího využití v mrazu ještě tu výhodu, že neobsahuje nenasycené uhlovodíky, nezanechává tedy žádné skvrny na spotřebiči. „Čistý propan je k dostání v desetikilových láhvích především v prodejnách Hornbach a ve stavebninách DEK,“ upřesňuje Jiří Karlík.

 

Pozor na teplotu grilování

V mrazivém počasí se v grilu hůře udržuje správná teplota. V zimě proto určitě využijete poklop na gril, který zajistí, aby se grilované jídlo zbytečně neochlazovalo. Díky poklopu navíc nebude do jídla padat sníh nebo déšť. Pokud více mrzne, grilujte raději menší kousky masa a zeleniny, které je možné dobře prohřát a jsou také rychleji hotové.

 

Nejen maso, ale třeba guláš

Součástí plynového grilu jsou obvykle také různé nástavce a nádoby. Díky tomu se při venkovním vaření nemusíte omezovat jen na grilované maso a zeleninu. V zimě si zkuste na grilu připravit třeba guláš nebo dršťkovou polévku. A věděli jste, že díky grilu můžete dobře upéci i výbornou křupavou pizzu?

 

Tajný tip – zatopte si i na terase či zahradě

Na zimním grilování se lidé obvykle zahřívají nějakým dobrým pitím, ale proč si nedopřát i venkovní topení, jak je známe třeba z restauračních zahrádek? „Venkovní topná plynová tělesa mohou pobyt na terase velmi zpříjemnit. Obvykle využívají desetikilové plynové láhve, které nabízejí velmi dobrý poměr ceny a užitných vlastností,“ uzavírá Jiří Karlík.

Redakce Gastro&Hotel