Méně denního světla a klesající teploty pro většinu z nás znamenají kratší pobyt venku a ideální podvečer si představujeme doma například s knihou, sklenkou vína v ruce a zachumlaní v teplé dece. Se změnou ročního období souvisí také jiné chuťové preference. Řada lidí v tomto období „přesedlává“ z bílého vína na červené. V souvislosti s produkcí konzumujeme například také více exotického ovoce a ořechů. Přinášíme Vám tipy na české gurmánské speciality, které by neměly chybět v domácnostech, ve kterých se dbá na kvalitu potravin a konzumaci dobrého jídla si umí řádně vychutnávat.

Čokoláda z kakaových bobů kvality „Fino de Aroma“

Jestli jste se ještě nikdy neměli čokoládu z kakaových bobů nesoucích známku kvality „Fino de Aroma“, vězte, že jste ještě nikdy neochutnali opravdovou čokoládu. Pouze 6-7 % celosvětové produkce kakaa odpovídá těmto přísným kvalitativním požadavkům. Základem čokolády typu Fino de Aroma je kakaová hmota připravená z výběrových kolumbijských bobů odrůd Forastero, Criollo a Trinitario. Typickým znakem je ovocno-květinové aroma kakaa s jemným oříškovým nádechem. Tyto jedinečné čokolády vyrábí i česká firma Carla. Každý gurmán ocení 71% hořkou, mléčnou nebo bílou čokoládu z bobů Fino de Aroma. Současně můžete tuto čokoládu věnovat jako krásný dárek. Více informací na www.finodearoma.cz

Maso, jak ho asi neznáte – „Jerky“

Slovo „jerky“ je odvozeno od „ch‘arky“, což je výraz jihoamerických Indiánů pro sušené a solené maso.

Technologie sušení a jemného nasolení je stará již několik tisíc let, nejedná se tedy o žádný „módní výstřelek“. Naši předkové dobře věděli, že vysušením a nasolením si maso uchová veškerou výživovou hodnotu a prodlouží se jeho trvanlivost. Pardubická společnost Fine Gusto Nature používá k výrobě pouze výběrové maso od lokálních dodavatelů. Libové kusy jsou porcovány na pláty a jemně nasoleny, poté se několik hodin suší a následně ručně nakrájeny na finální menší kousky. Více informací naleznete na www.finegusto.cz

Redakce Gastro&Hotel