Jak správně připravit pokrmy metodou souse vide?

Sous vide, vaření ve vakuu, má přesná pravidla. Jedná se o dlouhé vaření ve vakuu a vodní lázni se stálou neměnnou teplotou. Příprava pokrmů je snadná, může předcházet marinování, nakládání, použití bylinek, koření, másla, různých olejů. Opracovanou surovinu zavakuujeme a vaříme ve vodní lázni předehřáté na určenou teplotu ve stanoveném čase. Následuje zchlazení a další zpracování například opékání, grilování, flambování.

 Jaké jsou hlavní výhody této metody?

Zachování výrazné chuti, vůně, křehkosti, minerálních látek, vitamínů. Také minimální objemová ztráta, prodloužení trvanlivosti a bezpečné uchování zpracovaných pokrmů. A především je to zdravé vaření bez tuku a soli.

 Co se dá tímto způsobem připravit?

Sous vide připravujeme jídla z hovězího, vepřového, jehněčího masa, zvěřiny, drůbeže, králíka, ryb, chobotnice, zeleniny, vajec…

 Jaké jídlo chystáte touto metodou nejraději?

Moje oblíbená úprava sous vide je u vepřové panenské svíčkové, kuřecího supreme a hovězích   žeber.

 Na co si dát během vaření pozor?

Základem správné přípravy sous vide je kvalitní surovina, vakuovací obal, kombinace koření. Nedoporučuji přidávat k pokrmům česnek a používat olivový olej. Samozřejmostí je dodržení teploty a času k likvidaci bakterií.

 Na čem si u vás hosté nejvíce pochutnají?

Mezi nejoblíbenější pokrmy připravované sous vide patří vepřová panenská svíčková z přeštického prasete s rozmarýnem a máslem, smržovou omáčkou a špenátovým pyré a kuřecí prsa s limetou, koriandrem a šafránovým kuskusem.

 

Text: Michaela Šulcová Foto: Archiv