Luštěniny jsou zdravé, snadné na přípravu, přesto je restaurace často nenabízejí. Čím to je?
Luštěniny mají výbornou výživovou hodnotu, jsou opravdu skvělé. Ale je pravda, že zákazníci nemají o luštěniny velký zájem. Asi jsou v nás pozůstatky ze školních jídelen, ale situace se stále zlepšuje.
S jakými bylinkami se luštěniny snoubí nejlépe?
Co se luštěnin týče, bylinkám a koření se tady meze nekladou …
V kuchařkách se doporučuje solit luštěniny až po uvaření, jak to opravdu je?
Je to tak, osolením se nám prodlužuje doba jejich vaření.
Dají se luštěniny připravovat i nasladko?
Luštěniny jsou chuťově neutrální, takže je připravovat nasladko není problém. Mohou se stát součástí dezertů a sladkých pokrmů.
Jakou úpravu luštěnin máte nejraději vy?
Já mám rád luštěninové saláty, ale třeba i cassoulet, je moje oblíbené jídlo.
Text: Stáňa Krejčová Foto: Archiv