Jak správně servírovat kávu?

Káva je fenomén dnešní doby, setkáme se s ní v mnoha podobách podle toho, jakou zvolíme přípravu, tedy překapávanou, drip, aeropress, tureckou, espresso, teplou nebo ledovou…

Podávání kávy může být také malým rituálem, během něhož je třeba také dodržovat určitá pravidla. Pokud patříte mezi milovníky kávy, zejména espressa, popišme si několik zásad, jak správně servírovat kávu, abychom si mohli vychutnat její lahodnou chuť.

Aby měla káva to správné aroma a lahodnou chuť, je třeba ji podávat v nahřátém porcelánovém šálku, který by měl mít vnitřní část zaoblenou. Šálek z porcelánu se rychleji nahřeje a vydrží teplý delší dobu než třeba šálek keramický nebo skleněný. V nahřátém a zaobleném šálku si vaše káva uchová voňavé aroma a také cremu.

Kávu můžeme podávat s malou sklenicí neperlivé vody. Kromě vody ke kávě podáváme také cukr nebo med. Vhodnou variantou bude jednotlivě balený třtinový cukr.

Pokud máte svůj šálek kávy rádi s mlékem, podávejte ke kávě v malé konvičce čerstvé, plnotučné, a hlavně nahřáté mléko. Pokud se rozhodnete pro podávání latté nebo cappuccina, můžete si vyhrát s mléčnou pěnou a vytvořit v ní tzv. latté art. Nezapomeňte kávu podávat s nějakým sladkým doplňkem. Vaše hosty to jistě potěší. Můžete nabídnout mandličku v čokoládě, malou čokoládku nebo sušenku. Kávu podávejte vždy s úsměvem!

 Jakých chyb by se měli baristé při servisu vyvarovat?

Myslím si, že práce v pohostinství je zejména služba zákazníkům, a baristé by zcela určitě neměli poučovat své hosty, jak kávu pít a s čím, případně, s čím určitě ne. Hosta nemůžeme kárat za to, že mu právě chutná káva takto připravená, třeba s mlékem. Vždyť cílem nás všech v gastronomii je samozřejmě spokojený host.

Redakce Gastro&Hotel