Nově certifikovanou potravinou nesoucí značku BIO se stal 100% zelený čaj Matcha. Hodí se pro přípravu teplých i studených nápojů a značné využití má i v gastronomii.

Novou potravinou nesoucích značku BIO se v těchto dnech stal kvalitní zelený čaj Matcha. Tato „superpotravina“ si získala důvěru certifikační komise Kontroly ekologického zemědělství (KEZ), která značku CZ-BIO-001 uděluje. Čaj Matcha potvrdil svůj původ a čistotu a díky tomu se stal certifikovanou biopotravinou.

Matcha je BIO

Matcha být BIO musí už ze své podstaty, udělení známky to jen oficiálně potvrzuje dle platné legislativy. Vzhledem k tomu, že čajový prášek rozpouštěný ve vodě je čistá dužina čajovníkových lístků, nemůže obsahovat vůbec nic navíc. Nekonzervuje se, neobsahuje žádná barviva, charakteristickou smaragdově zelenou barvu získává jen díky způsobu pěstování na zastíněných plantážích.

„Udělené certifikace si velice vážím a pevně věřím, že to přispěje k lepší prezentaci našeho produktu v provozovnách, kde se náš čaj nabízí. Zároveň se nám tím otevřely nové obchodní možnosti,“ řekl Petr Patočka, zástupce společnosti Čajová květina s.r.o., která BIO Matcha Tea v ČR distribuuje.

V současné době jsou v ČR k dostání tři druhy čaje Matcha. Matcha Gastro vhodný pro běžnou každodenní kontumaci je v základní, velice dobré kvalitě. Další balení je 30 g plechová dóza Matcha Tea CEREMONY, která obsahuje vyšší kvalitu čaje Matcha. A samotnou perlou čajového výběru je BIO Matcha Tea DELICACY. To je skutečný král mezi čaji. Pěstování čaje probíhá v UJI v Kyoto v Japonsku a použitý kultivar je Yotobuki. Oblast Uji je celosvětově považována za vůbec nejlepší pro pěstování čaje Matcha.

Kromě svěží chuti a stimulace Matcha působí preventivně proti hlavním civilizačním chorobám, usnadňuje zvládání stresu, pomáhá urychlit metabolismus, zlepšuje soustředění a díky své práškové formě ho lze mnohostranně využít i v gastronomii. Jeho konzumace je tak možná i v podobě koktejlu, sladkého dezertu, netradiční čokolády či zmrzliny smaragdové barvy.

Co znamená BIO?

Značka BIO je udílena těm potravinám, které splňují náročné certifikační podmínky KEZ o.p.s. (Kontroly ekologického zemědělství), která se zabývá odbornou nezávislou kontrolu a certifikaci v systému ekologického zemědělství. Výrobce či distributor potraviny žádající o logo BIO musí prokázat její původ, čistotu a odbornost postupu zpracování, adekvátní obal a skladování. Zároveň potraviny procházejí rozsáhlým testováním pod dohledem Státního zdravotního ústavu. Ten se zaměřuje například na přítomnost mikrobů, plísní či kvasinek, ale i na chemické složení samotné potraviny.

Na základě objasnění všech skutečností komise potravinu může schválit. Pokud tak učiní, získává výrobce oprávnění umístit na svůj produkt značku BIO a používat ji po dobu jednoho roku. Pro obnovení certifikace je nutné zažádat o ni znovu.

„Čaj Matcha získal certifikaci po 12 týdnech schvalovacího řízení, což samo o sobě vypovídá o jednoznačnosti jeho kvality. Chemické a mikrobiologické testy dopadly skvěle a jsme velice rádi, že můžeme zákazníkovi nabídnout skutečnou kvalitu podloženou tímto certifikátem,“ dodal Petr Patočka.

Pro další informace navštivte webové stránky http://www.matchatea.cz/

Redakce Gastro&Hotel