Prémiové italské minerální vody S.Pellegrino a Acqua Panna jsou patronem vyhlášené mezinárodní ročenky The World 50 Restaurants. V České republice pak přední kritici vybírají nejlepší restaurace do ročenky S.Pellegrino & Acqua Panna Top restaurace, která nedávno vyhlásila výsledky pro rok 2014.

O vítězích rozhodovala pětičlenná porota složená z milovníků výtečného jídla a pití, kteří byli opakovanými hosty soutěžících podniků. A jaké podniky zvítězily v kategoriích fine dininig, evropská kuchyně, světová kuchyně, česká kuchyně, bary a pivnice?

Za světovou kuchyní do pražských Holešovic

V kategorii světová kuchyně se letos nejvýše umístila restaurace Sasazu v pražských Holešovicích. Šéfkuchař Shahaf Shabtay představuje svým hostu°m postupně etnické kuchyně jednotlivých zemí, které pravidelně navšteˇvuje. Po vietnamské, singapurské, filipínské a kambodžské přišla na řadu barmská, která je jistou fúzí thajské, indické a čínské kuchyně. Pokud chcete ochutnat umění Shahafa Shabtaye a zároveň si jej vychutnat v originálním inspirativním prostředí, určitě Sasazu navštivte. Pochutnat si můžete trˇeba na Chinese Duck Salad, kde objevíte kachnu vedle úhorˇe, a vodní meloun v kombinaci se šanghajskými fazolemi. Máta, jablečné shitake a bílý pepř pak doplní vše o živé až pikantní chutě. A čím to zapít? Třeba neˇkterým z nových neobvyklých mixů na bázi exotických surovin či vínem se zajímavou etiketou, kterou místní vinotéka nabízí v širokém výběru.

Za evropskou kuchyní do Brna

Kategorii evropská kuchyně letos ovládla poprvé mimopražská restaurace, a to konkrétně brněnská Borgo Agnese. Restaurace nastavila už od svého otevrˇení vysokou latˇku. Můžete se zde spolehnout na kvalitní, precizně připravenou italskou kuchyni zaměřenou na sezonní stravu a také na dokonalou obsluhu. To vše navíc s ambicí dostupnosti i pro méně movitou klientelu.

Jídelnícˇek je postaven na degustacˇních menu Petit (670 Kč), Grand (870 Kč) a odpoledním Slow food menu za 1399 Kč. Kdo se nechce pustit do celého menu, mu°že si z nabídky samostatných pokrmu°. Novinkou je také „nízkorozpocˇtové“ menu v hodnoteˇ 300 Kč, vhodné pro zájemce, kterˇí si chteˇjí užít slavnostní obeˇd, aniž by zruinovali rodinný rozpocˇet. Prˇes šírˇi nabídky se jedná o cˇerstvé sezonní potraviny, na jarˇe si zde pochutnáte na všech variantách chrˇestových jídel.

Fine dining opět ovládl Jan Punčochář

Sasazu se na prvním místě ve své kategorii objevilo poprvé, stejně tak Borgo Agnese. V kategorii fine dining je ale vítěz stejný, jako minulé roky – pražská restaurace Le terroir. A jak představuje svoji kuchyni šéfkuchař Jan Punčochář? Někdo sbírá drahokamy, já hledám tradiční osvědčené chovatele a pěstitele v této zemi, abych pro vás získal to nejlepší pro svá menu. Surovina je mi inspirací, kuchyně dílnou.“

Nyní si v Le terroir můžete pochutnat na menu, které nabízí například Amuse-bouche – pečenáče z okouna, chobotnici se světlým gazpacho a olivami Taggiasca, velouté z kuřete z Bresse, kambalu a miso máslem a papájou, křepelku s foie gras a omáčkou z rozinek či telecí žebra se sladkým zelím a lesními houbami. Dále si můžete pochutnat na výběru zralých francouzských sýrů nebo třešňových knedlíčcích a čokoládou Valrhona a skořicí. To vše si můžete dát v noblesním sklepení na pražském Starém městě.

Redakce Gastro&Hotel