Podzim už klepe na dveře, což pro milovníky čokolády znamená jediné – čokoládová sezona je tady! V blížícím se sychravém počasí je právě čokoláda tím správným lékem na všechen smutek a splín. Podívejte se, jak tyto čokoládové zázraky vyrobit mrknutím oka.

Čokoláda jako z pohádky

Základem pro výrobu té nejlepší čokolády je temperace, která se postará o vznik nejlahodnějších produktů, které se budou na jazyku jenom rozplývat. Temperace je proces náročný na přesné dodržení postupu, jinak na čokoládě vznikají vady, jako je tukový výkvět nebo separace tuku. Ruční zpracování je velmi náchylné k chybám, a proto doporučujeme využít temperovací stroje. Opravdu dobré tempírky mají i systém kontinuální temperace, který udržuje čokoládu neustále připravenou k použití.

Mezi cukráři je velmi oblíbený zejména SELMI PLUS EX, který je velmi kompaktní, snadno se vejde do jakéhokoli prostoru a zvládne vytemperovat až 24 kg čokolády za 15 minut. Pro menší výrobu jsou vhodnější multifunkční cukrářské stroje, které kromě temperování zvládnou i výrobu dalších lahůdek včetně polev, krémů a náplní.

Neodolatelné pralinky? Žádný problém!

Milovníky čokolády určitě potěšíte lahodnými pralinkami. Klíčovým prvkem, který by při jejich výrobě neměl chybět ve výbavě žádného cukráře, jsou tempírky. Některé z nich je možné dovybavit různým příslušenstvím, jako jsou potahovací pásy, chladicí tunely nebo plnící přípravky forem. Tyto přístroje dokážou výrobu zjednodušit a urychlit. Pořídit se dá ale i stroj na automatickou přípravu plněných pralinek.

Bez zdobení ani ránu

Lidské oko je vybíravé a vizuálně přitažlivé pochutiny samozřejmě volí jako první. To je důvod, proč byste v žádném případě neměli podcenit roli zdobení.

Pokud jste kreativním cukrářem každým coulem, pak si jistě skvěle vyhrajete s nástřikovou pistolí, se kterou bude dekorování úplná hračka! Jestli raději vsázíte na posypky z oříšků a kokosu, vyzkoušejte moderní polevový pás společně s obalovou mísou, díky které ozdobíte cukrovinky jedna báseň.

Levná náhražka nebo skutečná čokoláda?

Kvalitu čokolády okamžitě poznáte při ochutnání (a vaši zákazníci také). Pravá čokoláda je vyrobená z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Pokud obsahuje i jiné tuky, je označovaná jako poleva. Jestliže chcete chuť vašich výrobků posunout opravdu na vyšší úroveň, zkuste výrobu čokolády přímo z kakaových bobů.

Jak začít s čokoládou?

Investice do kvalitních cukrářských strojů a výrobníků čokolády se stávají naprostou nutností.  Zorientovat se v široké nabídce ale může být velmi složité. Proto doporučujeme prokonzultovat plány nejprve s odborníky, kteří vám pomůžou vyjasnit si vaše představy i najít vhodné řešení.

Více na: https://www.cesk.cz/cukrarny-od-a-do-z/