Slavnostní otevření Zámeckého vinařství Třebívlice proběhlo v;sobotu 29.;září za účasti náměstka ministra zemědělství Ing. Radka Brauma (Ministr Ing. Petr Bendl, který se měl původně účastnit, se ze zdravotních důvodů omluvil.). Návštěvníci akce si prohlédli provoz a ochutnali první místní produkci.

Po dopoledním programu v;Zámeckém vinařství Třebívlice, ve kterém nechybělo mimo jiné šermířské vystoupení, vyjel ve 14 hodin z;bran vinařství historický průvod v;čele s;hraběnkou Ulrikou von Levetzow a odebral se za doprovodu mažoretek do centra Třebívlic, kde dále pokračovalo tradiční třebívlické vinobraní.

Zámecké vinařství Třebívlice vycházelo při výsadbě vinohradů z dochovaných materiálů, a sázely se tak odrůdy, které k;území litoměřické vinohradnické oblasti patří již od dob vlády Karla IV. Z bílých odrůd to je například Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský nebo Tramín červený a;z;modrých odrůd Rulandské modré a;Svatovavřinecké

Polohy pro pěstování třebívlických vín ve všech viničních tratích mají orientaci na jih nebo jihozápad. Na vinice dopadá celodenní sluneční svit, a třebívlické hrozno tak dozrává do prvotřídní kvality. Vyspělými metodami střihu keřů a důslednou redukcí množství dozrávaných hroznů přímo na keři dosahuje vinařství vysoké kvality výsledné suroviny. Vinařství disponuje nejmodernější a nejšetrnější technologií pro zpracování hroznů a výrobu nejkvalitnějších vín, která; jsou vyráběna pod neustálým dohledem systémů řízeného kvašení. Veškerá vína ve sklepích vinařství zrají nejméně jeden rok buď v dřevěných sudech z francouzského dubu vyrobených přímo na míru pro Zámecké vinařství Třebívlice nebo v nerezových tancích.

Zámecké vinařství Třebívlice znamená nejen obnovu vinařské tradice v;kraji, ale též velkou investici do dalšího zkrášlení severních Čech a zajištění pracovních míst pro mnoho místních lidí. „Založit vinařství znamená investovat do pořízení vinohradů, technologického a prezentačního zázemí. A přitom se nad první panenskou sklizní můžeme radovat až po prvních třech let intenzivní péče,“ říká Jan Dienstl, majitel vinařství, a dodává: „Den slavnostního otevření Zámeckého vinařství Třebívlice byl tedy pro nás opravdu slavnostní, protože je oslavou výsledku mnohaleté usilovné práce týmu pro věc nadšených lidí.“

;

Redakce Gastro&Hotel