Rohlik.cz bojuje proti plýtvání jídlem. Největší tuzemský online supermarket znovu spustil prodej „křivých“ potravin. Tedy zeleniny a ovoce, které pro své vizuální a tvarové nedostatky nevyhovují normám většiny domácích maloobchodních řetězců.

Tyto produkty přitom chutnají úplně stejně a nijak nezaostávají ani obsahem živin a vitamínů. A navíc jsou levnější. „Nabízíme zatím brambory, cibuli, mrkev, cuketu, okurku, papriku, česnek a jablka. Brzy však přibydou další,“ řekl za Rohlik.cz Zdeněk Honsa, nákupčí ovoce a zeleniny.

V Evropské Unii se každý rok znehodnotí téměř 88 miliónů tun potravin v celkové hodnotě 146 miliard eur. V České republice jsou to necelé 2 milióny tun. Jeden z důvodů takových škod je poměrně bizarní – normy obchodních řetězců. Jakmile nesedí barevnost, tvar či zakřivení, zelenina a ovoce se na pulty obchodů nedostanou. Jsou pak většinou zaorány nebo zkompostovány. Například u brambor a mrkve se vyřadí až 30 % sklizně. A úplně zbytečně.

Rohlik.cz se už čtvrtým rokem snaží takovému plýtvání zabránit. Na svém e-shopu proto znovu zahájil prodej „ošklivek a křiváků“. „Čekali jsme, až bude opět dostupná domácí produkce. Vždy jsme chtěli podpořit především české pěstitele a zmírnit množství vyhazované tuzemské zeleniny a ovoce. Tím samozřejmě nechceme říkat, že odpad ve světě nás nezajímá,“ vysvětlil Honsa.

Jde také o ekologii. Zemědělství vytváří velké množství skleníkových plynů, vyhazováním jídla přichází vniveč využitá půda, voda na zavlažování, hnojiva a postřiky, pohonné hmoty i lidská práce. To si také uvědomují zákaznici Rohlik.cz a „křivé“ potraviny s oblibou nakupují. „Zájem o ně každoročně roste. V loňském roce se prodalo přibližně 150 tun. Nejvíce šly brambory, jablka a cibule,“ vyjmenoval Honsa a dodal: „Všechny druhy z kategorie ošklivé ovoce a zelenina jsou vždy minimálně o deset procent levnější než prvojakostní zboží.“ Co se týče čerstvosti, křivá zelenina si s tou dokonalou nijak nezadá. Rohlik.cz ji umí doručit zákazníkovi domů již za 6 hodin od sklizně.

Redakce Gastro&Hotel