V samém centru Prahy v blízkosti Právnické fakulty a nákupního bulváru Pařížská, na náměstí před hotelem InterContinental Prague, bude v sobotu 2.2.2013, v rozmezí 11:00 – 17:00, probíhat pravá nefalšovaná česká zabijačka.
Připomeňte si s námi tradiční český pre-postní karneval s názvem Masopust (maso – pusť). Pokusme se oživit jeho atmosféru a představit si, jak si toto skvělé období obyvatelé užívali podle folklórní tradice. Navštivte staročeskou veselici s typickými zabijačkovými specialitami a užijte si uvolněnou atmosféru s veselou muzikou Staropražského dua na Pařížské ulici před hotelem.
Příprava na vrchol masopustu začíná již na tzv. tlustý čtvrtek – dříve se tradovalo, že v tento den má člověk co nejvíce jíst a pít, aby měl na celý rok dostatek sil. Připravovala se opravdu vydatná a hodně mastná jídla – knedlo-vepřo-zelo, uzené, smažily se koblihy…. Vlastně celý masopust byl nejen plný zábavy a veselí, ale také jídla a spousty dobrot. V průběhu let se z tohoto obřadu vyvinuly další vepřové speciality, včetně výroby jelit a jitrnic. Některé z těchto kulinářských vynálezů se staly tak populární, že je můžete najít téměř po celý rok na jídelních lístcích v mnoha místních restauracích.
Pro InterContinental Prague se již stalo zvykem oživit tradici Masopustu, letos již pošesté, a oslavit ceremoniál zabíjačky, který každým rokem získává na stále větší popularitě. Poslední historicky známá zabijačka se konala na Starém Městě v období první republiky, za vlády Tomáše Garrigue Masaryka.
„Masopust a umění zabijačky je skvělý způsob, jak se spojit s místní kulturou a folklórem. Tendence oživit tento rituál v samém centru Starého Města je oceňována jak Pražany samotnými, tak ostatními návštěvníky,“ komentoval Alexander Schreiter, generální ředitel hotelu InterContinental Prague.
Zabijačková tmavá polévka s kroupami, ovar, jaternice, jelítka, světlý i tmavý prejt, tlačenka, domácí buchty se zelím, škvarkové placky, preclíky, čerstvě pečené vafle a pravé domácí buchty podle receptu babičky šéfcukráře Krejčíka. Laskominy je možné spláchnout čepovaným pivem Granát, slivovicí, becherovkou, domácím grogem, zázvorovým čajem nebo horkou čokoládou.
Přece se nebudete zdržovat vařením. Přijďte s manželem, manželkou, partnerem, dětmi, rodiči nebo známými a pochutnejte si za lidové ceny. Můžete si nakoupit i domů třeba do vlastních přinesených nádob.
Bude se na vás těšit parta řezníků, usměvavý personál, Staropražské duo a nad vším bude dohlížet sám pan president. President Asociace kuchařů a cukrářů pan Miroslav Kubec.