Češi letos na začátku roku na obědech oproti minulým letům nijak nešetřili. V průměru nyní za jídlo v pracovním týdnu zaplatíme 115 korun. To je o skoro sedm korun více než loni a o třináct korun vyšší částka než před dvěma lety. Vyplývá to z Ticket Restaurant® Card Indexu. Ten je sestavený z plateb více než 110 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,2 milionu transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.

 Nyní hraje nejdůležitější roli rostoucí kupní síla lidí a ochota si připlatit za kvalitu

Útraty přitom neženou směrem vzhůru jen ceny jídel v restauracích. Ty byly určující v loňském roce, kdy restaurace zdražovaly v reakci na sérii legislativních opatření (EET, kontrolní hlášení k DPH, částečně zákaz kouření). „Nyní hraje nejdůležitější roli rostoucí kupní síla lidí a ochota si připlatit za kvalitu. Stále častěji v restauracích jíme kvalitnější jídla z lepších surovin, dopřáváme si dražší nápoje nebo volíme k jídlu dva chody. V reakci na růst mezd a životní úrovně si zkrátka i u oběda chceme dopřát to nejlepší. Naše chování se tak výrazně mění, už nejsme zdaleka ten národ, který je zvyklý na jídle co nejvíce ušetřit,“ říká Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant® Card.

Jeho slova potvrzují i statistická data – zatímco meziroční míra inflace činí 2,6 procenta, útraty v restauracích se za stejnou dobu zvýšily o 6,2 procentního bodu (červen 2018 versus 2017). „Útraty za obědy po předchozím útlumu výrazně rostou od závěru loňského roku, největší dynamiku jsme pak zaznamenali v prvním letošním čtvrtletí. Poměrně rychlý růst pokračuje i nyní, byť s ohledem na vliv zlevnění sezónních surovin k přípravě jídel došlo v červnu k mírnému zpomalení,“ doplňuje Brych. Nicméně očekává další růst útrat opět na podzim.
„S ohledem na současnou inflaci, obecný růst mezd, deklarovaný zájem zvyšovat příspěvek na stravné i ochotu k utrácení čekáme, že útraty nadále porostou,“ konstatuje Jiří Brych.

Průměrná útrata se nyní již výrazně blíží hodnotě „ideální“ stravenky

Průměrná útrata se nyní již výrazně blíží hodnotě „ideální“ stravenky. Ta má od ledna letošního roku hodnotu 118 korun, kterou stanovila nová vyhláška o sazbě stravného. Podle Jiřího Brycha sice stále v tuzemsku převládají firmy, které platí zaměstnancům stravenku do hodnoty 100 korun, ale na druhé straně rychle přibývá těch, které v rámci politiky firemních benefitů zvyšují hodnotu stravenek, někdy až k maximální daňově uznatelné výši. „Výrazný růst nominálních hodnot sledujeme nyní zejména u velkých firem se stovkami či tisícovkami zaměstnanců, tam nominální hodnota stravenek za poslední rok vzrostla v průměru o plných 12 procent. Zaměstnavatelé touto formou dávají zaměstnancům na vědomí, že si váží jejich práce a pečují o jejich zdraví a pracovní pohodu,“ uvádí Jiří Brych.

To potvrzují i zaměstnavatelé. „Máme zájem na plném zdraví zaměstnanců, proto jsme se rozhodli poskytnout benefit v podobě ideální výše hodnoty stravenky, tedy 118 Kč,“ říká například Dana Maxová ze společnosti Dr. Müller Pharma.

Stravenky se pooužívají na nákup obědů

„Z průzkumu mezi našimi kolegy jsme zjistili, že používají stravenky výhradně pro zajištění obědového stravování. Abychom poskytli dostatečné finanční zázemí pro výběr kvalitního jídla v blízkém okolí naší kanceláře (čerstvé suroviny, jeho zdravá skladba a vyvážená nutriční hodnota), přistoupili jsme k výběru nejvýhodnější hodnoty 118 Kč,“ doplňuje Hana Brůhová ze společnosti Pirelli Tyre.

Společnost Edenred sleduje reálné útraty zaměstnanců za obědy formou Ticket Restaurant® Card Indexu od prosince 2016 a zveřejňuje výsledky na svých webových stránkách www.edenred.cz.

Ticket Restaurant® Card Index 

Krajská města červen 2016 červen

2017

průměr Q2 2017 leden 2018 únor 2018 březen 2018 průměr Q1 2018 duben

2018

květen 2018 červen

2018

průměr Q2 2018
Praha 113,80 120,10 120,00 124,60 126,90 128,40 126,60 128,90 129,40 129,80 129,40
České Budějovice 104,10 109,40 109,40 112,90 113,50 115,00 113,80 115,40 116,10 116,30 115,90
Plzeň 103,40 106,90 106,90 110,50 111,40 113,20 111,70 113,60 113,90 114,40 114,00
Karlovy Vary 99,40 103,20 102,90 107,30 108,00 109,30 108,20 109,70 110,20 110,50 110,10
Ústí nad Labem 97,20 101,50 101,30 104,00 105,00 105,90 105,00 106,20 106,70 106,80 106,60
Liberec 103,40 107,10 107,10 110,40 110,90 112,30 111,20 112,70 113,50 113,60 113,30
Hradec Králové 100,90 105,50 105,50 109,00 109,70 111,30 110,00 111,90 112,30 112,60 112,30
Pardubice 100,20 104,40 104,30 108,00 108,60 110,10 108,90 110,60 111,30 111,40 111,10
Jihlava 94,50 99,70 99,50 101,50 102,30 103,30 102,40 103,80 104,70 104,80 104,40
Brno 108,40 113,90 113,80 116,60 117,90 120,40 118,30 120,90 121,40 121,80 121,40
Zlín 99,30 104,20 103,90 107,00 107,40 108,20 107,50 108,60 109,10 109,40 109,10
Olomouc 94,60 99,60 99,40 102,70 103,30 103,60 103,20 104,00 104,90 105,20 104,70
Ostrava 94,90 100,40 100,00 103,00 103,50 104,30 103,60 104,80 105,70 105,70 105,40
Česká republika 102,80 108,20 108,10 111,50 112,30 113,70 112,50 114,10 114,80 115,00 114,60

 Text: Agentura Svengali Communications, foto: archiv

Redakce Gastro&Hotel