Již ve dnech 23. a 24. května se v Praze uskuteční speciální workshop, který se zaměří na vysoce aktuální téma umělé inteligence a robotiky v gastronomii. Významní zahraniční experti z různých oborů představí široký kontext této problematiky, která už dnes začíná měnit svět gastronomie.

Akce, kterou organizuje Centrum pro environmentální a technologickou etiku – Praha (CETE-P) při Filosofickém ústavu Akademie věd společně s California Polytechnic State University, proběhne v budově Akademie věd ČR v Národní ulici 3 v Praze 1. Tématem budou automatizované systémy a robotické kuchyně, které mohou postupně nahrazovat běžné kuchyňské úkony prováděné lidmi v restauracích i domácnostech a již dnes se stávají součástí některých provozů. Technologie začínají měnit to, kdo práci v kuchyních vykonává, jak se s jídlem nakládá i jak se lidé stravují. A jejich vliv bude čím dál větší.

Vývojáři si od robotických kuchyní slibují nejenom odbourání náročné práce a větší efektivitu při nakládání s jídlem, ale rovněž podporu zdravější stravy, větší bezpečnost a redukci odpadu. Tyto technologie však mohou mít i rizika, například v dopadech na pracovní trh, nakládání s osobními daty či v podobě greenwashingu, ale i v mnoha dalších oblastech. Účastníci workshopu AI Kitchens & Robot Cooks budou mít příležitost sledovat vystoupení předních vývojářů i světových a českých akademiků a jejich debaty o možných společenských dopadech těchto technologií.

Workshop bude probíhat v angličtině a není otevřen pro veřejnost, účastnit se mohou jen pozvaní hosté. Seriózní zájemci o účast mohou zjistit více informací kontaktováním PR specialisty Vojtěcha Svěráka e-mailem na adresu vojtech.sverak@flu.cas.cz nebo telefonicky na čísle +420 734 869 795.

AI kuchyně