Na jihozápadě Francie určitě vědí jak si užít „umění života“. Užijte si: „l´art de vivre“ se sklenkou červeného Bordeaux a dopřejte si k tomu skvělou variaci foie gras.
Ingredience (pro 4 osoby) :
400 g čerstvého kachního foie gras,
100 g lískových oříšků (mohou být i ořechy vlašské),
4 hezky uzrálé fíky,
med z květů akácie,
fíková marmeláda,
čerstvé bylinky na ozdobu,
sůl a pepř.
Příprava:
Plátky foie gras pomalu opečeme na suché pánvi po obou stranách a necháme vychladnout. Ořechy rozdrtíme na drobné kousky, fíky rozkrájíme na půlky a obojí opečeme v ještě mastné pánvi. Každý plátek foie gras poté potřeme medem a před podáváním jej ohřejeme 5 minut v troubě o teplotě 180°C. Osolíme a opepříme. Foie gras servírujeme s fíky, ořechy a ozdobíme marmeládou a bylinkami.