Soutěž o nejlepšího kuchaře České republiky o titul „Kuchař roku 2015/2016“ je pořádána Asociací kuchařů a cukrářů ČR o.s. již od roku 1995. Historicky prvním Kuchařem roku se stal Vladislav Stuparič,  kapitán Juniorského národního týmu AKC ČR, který byl letos předsedou odborné komise. Generálním partnerem této soutěže je společnost Bidvest Czech Republic s.r.o.  

Záštitu nad soutěží: převzaly:

  • Ministryně Ministerstva pro místní rozvoj ČR – Ing. Karla Šlechtová
  • radní Magistrátu hl.m. Prahy – Ing. Mgr. Irena Ropková
  • generální ředitelka CzechTourism – Ing. Monika Palatková, Ph.D.

Finále soutěže XII. ročníku se uskutečnilo 1. října 2015 na veletrhu FOR GASTRO &  HOTEL na Výstavišti PVA EXPO Praha Letňany. Po sečtení výsledků odborné poroty se vítězem soutěže a titul:

„Kuchař roku 2015/2016“ získal:  Kourek Tomáš – Corporate executive chef  The Pub Praha  

Soutěžní menu:

Předkrm: Bažantí paštika s lanýži a bažantí prso s gremolatou, fazolky mungo se slaninou, krekr z chia semínek, šípkové pyré a kapustové veloute

Hlavní chod: Kančí hřbet s líkooříškovým crumble, šalotkovo-malinové pyré, pohanka s liškami a klobáskou, pošírovaný tuřín, dýně a mango, jeřabinový curd

Dezert: Štrůdl z podzimního ovoce s pivním želé, ořechovou nougatinou, mandlovým frangipanem a skořicovou pěnou

Na druhém místě se umístil: Buchwaldek  Pavel – šéfkuchař restaurace Zlatá Praha v Hotelu InterContinental

Soutěžní menu:

Předkrm: Pomalu vařený kuřecí hřbet, prach z vlašských ořechů, celerové pyré, marinovaný řapíkatý celer, celer pečený v soli, jalovcová omáčka

Hlavní chod: Pečené bažantí prso, dušené stehno, kapusta, houby, kaštanové pyré

Dezert: Makovec, švestkové pyré, švestky, zmrzlina z krémového sýra

Na třetím místě se umístil: Douša Přemysl – v současné době šéfkuchař restaurace Potrefená husa Albertov Praha

Soutěžní  menu:

Předkrm: Roláda z bažantího prsa zabalená ve slanině a bránici s bramborovým pudinkem, karamelizovanou šalotkou, cibulkou a doplněné o bažantí klobásku s jablečno-křenovým gelem

Hlavní chod: Pečený kančí hřbet v chlebové krustě s ořechy, škubánky z brambor, topinamburu a krup, ragú z kančího hřbetu, dýně a tuřínu doplněné glazurovanou kapustou a dýňovým glace

Dezert: Čokoládovo-tvarohový dortík s medovými křupinkami, pečenou švestkou, levandulovým minutkovým chlebem a skořicovou zmrzlinou

Dalšími finalisty byli:

  • Kováč Petr Erin – v současné době šéfkuchař Potrefená husa Brno Vaňkovka
  • Voldřich Michal – v současné době šéfkuchař Restaurace Beseda, Třeboň
  • Smyček Robert – v současné době executive chef Sodexo s.r.o.
  • Skuhrovec Michal – v současné době šéfkuchař Café Lounge, Praha
  • Hlůžek Jan – v současné době šéfkuchař Restaurace AIR Club, Praha , FBA spol. s.r.o., Praha 6

Generálním partnerem této soutěže je společnost Bidvest Czech Republic s.r.o. Hlavními partnery soutěže jsou: CzechTourism, InterGast a.s., PVA EXPO Praha Letňany – veletrh FOR GASTRO  & HOTEL.  Partnery jsou: ARDO Mochov  s.r.o., Nože DICK, FOMI, Gastro Holding Candola s.r.o., ILLE – Papír Service s.r.o., J.J.Darboven s.r.o., Johann Kotanyi s.r.o., KAYSER, s.r.o., Národní zn. Klasa, Kulinářské umění, Nektar Natura s.r.o., Nestlé Česko s.r.o., PAPILLONS a.s. – VEBA –  home textil, PURATOS CZ, SOU Gastronomie U Krbu Praha,  TITBIT s.r.o., Vorwerk CZ k.s., Winterhalter Gastronom CS s.r.o..

Hlavním mediálním parterem soutěže je společnost T&M Creative s.r.o  a GASTRO&REPORT MINUTKA, Rádio SeeJay a Tip Rádio..

Redakce Gastro&Hotel