Anketa Zlatý kuchař odstartovala letos již popáté. Vzorem je pro pořádající redakci časopisu Gastro&Hotel profi revue podobná anketa, kterou každoročně vyhlašuje prestižní německý časopis Der Feinschmecker.
Galavečer
Slavnostní galavečer s předáním cen oceněným kuchařům proběhl ve čtvrtek 26. 4. 2018 v Royal Theatre na pražských Vinohradech. Večerem provázela herečka a milovnice gastronomie Markéta Hrubešová. Během slavnostního předávání cen bylo také pokřtěno druhé, rozšířené vydání Gourmet mapy Zlatého kuchaře, jejímiž kmotry se letos stali šéfredaktorka časopisu Gastro&Hotel Kateřina Sobotková a patron ankety Vladimír Poštulka. Originální skleněné ceny – sošky kuchařského Oskara pro vítěze ankety – byly již popáté vyrobeny ve sklářském ateliéru Zdeněk Kunc Glass, jen pro letošní ročník dostaly zcela nový kabát.
Výsledky ankety Zlatý kuchař 2017
Volilo se v šesti kategoriích: Zlatý kuchař, Zlatý zahraniční kuchař, Objev roku, Síň slávy – Hvězda gastronomie, Zlatý cukrář a Volba veřejnosti.
Vitez v hlavní kategorii
Zlatým kuchařem roku 2017 se stal v anketě časopisu Gastro&Hotel profi revue Jan Punčochář (Grand Cru Restaurant & Bar), stříbrnou příčku obsadil Přemek Forejt (Entrée Olomouc) a bronzový byl Oldřich Sahajdák (La Degustation Bohême Bourgeoise).
Umístění v dalších kategoriích:
Zlatý zahraniční kuchař: Riccardo Lucque, Aromi
Objev roku: Ondřej Dulanský, Pavillon, Brno
Síň slávy: Roman Paulus, Alcron
Zlatý cukrář: Lukáš Skála, Bruxx a Šporkův palác, Praha
Volba veřejnosti: Roman Till, restaurant Tři Věžičky, Jihlava
Výsledky v kategorii Zlatý kuchař 2017 – pořadí a bodové hodnocení:
- Jan Punčochář (Grand Cru) 194
- Přemek Forejt (Entrée Olomouc) 142
- Oldřich Sahajdák (La Degustation) 129
- Michal Göth (Miuri Čeladná) 123
- Martin Svatek (Goldie Tábor) 91
- Roman Paulus (Alcron) 91
- Pavel Sapík (Terasa u Zlaté studně) 79
- Marek Šáda (Bellevue) 78
- Radek David (La Veranda, Babiččina zahrada) 77
- Radek Kašpárek (Field) 71
- Jiří Štift (Sia) 69
- Martin Štangl (Eska) 60
- Miroslav Grusz (GM Restaurant, Ml.Boleslav) 44
- Marek Fichtner (Augustine) 39
- Zdeněk Pohlreich (Cafe Imperial) 33
- Miroslav Kalina (Kalina) 32
- Ondřej Jíňa (Next Door) 29
- Vojtěch Václavík (Cihelna) 28
- Petr Kunc (Salabka) 25
- Jaroslav Sapík (U Sapíků Klokočná) 25
Kompletní seznam všech oceněných kuchařů najdete na www.zlatykuchar.cz.
Partnery ankety Zlatý kuchař 2017 se staly společnosti:
Generální partner ankety: Fagor Gastro CZ s.r.o.
Partneři: Pražské vodovody a kanalizace a.s., Centrála cestovního ruchu Czech Tourism, Český systém kvality služeb, Aviko ČR, Krondorf a.s., Pivovar Ferdinand a.s., Bohemia Sekt s.r.o., Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a. s., Feel Eco – Fosfa a.s., Svaz českých a moravských spotřebních družstev (Skupina COOP), Espresso s.r.o., Vandermoortele CZ
Mediální partneři: Časopis Gastro&Hotel profi revue, časopis AHR Fórum, Mňam TV, Expres rádio, Český rozhlas Hradec Králové, portál Luxus.cz, portál kudyznudy.cz