Domácí zmrzlina z PRIBINÁČKU a ovoce

Zdravé letní osvěžení a hodnotná svačinka zároveň, kterou si zamilují nejen děti…

Ingredience:

· 4 kelímky (po 80 g) PRIBINÁČKU

· Cukr dle chuti

· Ovoce (například jahody, maliny, broskve či jiné zralé sezónní ovoce)

Postup:

Ovoce nakrájejte na malé kostičky. Ručním mixérem je rozmělněte na kaši (nebo ovoce můžete ponechat i na větší kousky) a podle chuti přislaďte. Do ovoce postupně přidejte PRIBINÁČKY a směs důkladně promíchejte. Použít můžete kteroukoliv příchuť PRIBINÁČKU, některé chutnají skvěle i v kombinaci – například vanilkový a čokoládový.
Směsí naplňte zmrzlinová tvořítka nebo malé plastové nádobky a do středu vložte dřívka či plastové lžičky. Vložte do mrazáku a nechte ztuhnout. Před podáváním tvořítka na okamžik ponořte do horké vody. Nanuky díky tomu jednoduše vyjmete.

Mléčný nápoj s PRIBINÁČKEM a ovocem

Ingredience:

· 1 kelímek (140 g) PRIBINÁČKU

· 0,5 l polotučného mléka

· Čerstvé nebo mražené ovoce (jahody, maliny a jiné)

Postup:

Dobře vychlazené polotučné mléko nalijte do nádoby, přidejte jeden PRIBINÁČEK a nakrájené čerstvé ovoce. Případně můžete použít i mražené. Vše společně dobře promixujte, v případě nutnosti trochu přislaďte. Nápoj podávejte dobře vychlazený.

Party cupcakes plněné PRIBINÁČKEM

Základní těsto na cca 12 kusů. Doba přípravy 15 minut. Doba pečení 15-20 minut.

Ingredience:

· 105 g změklého másla

· 285 g hnědého cukru

· 2 vejce

· 180 g hladké mouky

· 1 lžičky kypřícího prášku

· 1 lžičky sody bikarbony

· Špetka soli

· 8 g kakaa (holandského typu)

· 125 g hořké čokolády na kousky (min. 53% obsah kakaové sušiny)

· 200 g mléka

Postup:

Těsto

Předehřejte troubu na 175 °C. Připravte košíčky na muffiny a vložte je do pečicí formy.

Smíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, sůl, kakao a dejte prozatím stranou.

Vložte do mísy čokoládu, mléko, půlku cukru a za stálého míchání nechte rozpustit.

Máslo a druhou polovinu cukru vložte do jiné mísy a šlehejte, dokud není máslo lehounké a světlejší (cca 5 minut). Vejce prošlehejte vidličkou a za vysokých otáček přidávejte po troškách do této směsi. Pokud by se začala srážet, přidejte lžíci mouky a pokračujte s vejcem. Snižte otáčky a postupně přidávejte směs s moukou. Nakonec přilijte ještě teplou čokoládu a dostatečně vše promíchejte. Těsto vložte do cukrářského pytlíku a naplňte jím košíčky na pečení do dvou třetin. Pokud nemáte pytlíky, plňte lžící.

Vložte do trouby a pečte 12-15 minut.

Náplň z Pribináčku

Na 12 kusů postačí 2 kelímky PRIBINÁČKU po 80g. Do úplně vychladnutých cupcakes uděláme pomocí kulatého vykrajována dírku a naplníme.

Krém z bílé čokolády

· 150 ml smetany ke šlehání

· 200 g bílé čokolády

· 50 g salka

Do kastrůlku dejte smetanu a přiveďte ji téměř k bodu varu. Čokoládu vložte do kovové misky a přelijte horkou smetanou. Metličkou směs míchejte, dokud se nespojí v lesklou hmotu bez hrudek.

V momentě, kdy se spojí čokoláda a smetana, vmíchejte 50 g salka a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. To může trvat i 20 minut, takže ji v průběhu stání občas zamíchejte. Konzistencí by měla připomínat měkké máslo. Poté nandejte do cukrářského pytlíku se zdobičkou a nanášejte na cupcakes.

Linecký koláček s jablky a PRIBINÁČKEM

Ingredience:

Na těsto

400 g hladké mouky

200 g másla

4 lžíce mléka

2 vejce

Na směs

500 g oloupaných jablek bez jadřinců

50 g namočených rozinek

50 g cukru krystal

Kůra z jednoho citronu

Skořice dle chuti

3 kelímky (140 g) PRIBINÁČKU

Cukr moučka na dochucení

Na drobenku

30 g polohrubé mouky

30 g cukru moučky

30 g másla

Postup:

Do malých plechových formiček o průměru cca 8 cm vložte část lineckého těsta, vymačkejte tak, aby stejná vrstva byla po celé ploše, a upečte dozlatova. Do hotového košíčku přidejte vrstvu PRIBINÁČKU utřeného s cukrem a citronovou kůrou, poklaďte vrstvou rozinek, jablek a skořice a posypte máslovou drobenkou. Vše zapečte v troubě, dokud nezačne drobenka zlátnout. Nakonec můžete ozdobit zmrzlinou z PRIBINÁČKU.

Redakce Gastro&Hotel