Atraktivní klání špičkových výčepních z různých koutů ČR, fantastickou atmosféru a samozřejmě vynikající pivo – to vše a mnohem více nabídl 1. ročník soutěže Výčepní roku, kterou uspořádala společnost Pivovary Staropramen. Titul mistra mezi výčepními i ohromný pohár pro vítěze získal plzeňský výčepní Marek Budek.
Zcela zaplněný a bouřlivě povzbuzující Paspův sál na pražském Smíchově byl ve středu 13. listopadu svědkem velmi napínavého souboje dvaceti finalistů, třinácti mužů a sedmi žen, kteří předvedli své všestranné schopnosti a zručnost při čepování piv Staropramen, Ostravar a Pernštejn před přísným zrakem odborné poroty.
Kritérií, na něž se porotci během hodnocení zaměřili, byla celá řada. „Základním předpokladem pro správně načepované pivo je čisté, mokré, vychlazené sklo a správná manipulace s ním. Při čepování sledujeme mnoho různých kroků, třeba malý odčep na začátku, čepování pod pěnou a na konkrétní míru. Velmi důležitým ukazatelem je výsledná krémová pěna bez bublin. A zaměřili jsme se také na styl servírování,“ popsala Michaela Kučerová, předsedkyně poroty a vedoucí projektu Výčepní roku. V pětičlenné porotě zasedli i obchodní sládci Staropramenu Vojtěch Slivoň, Michal Meduna, Rudolf Schaffer a Marek Hrdlička.
Finalista s divokou kartou
Porota posuzovala dva nejčastější styly čepování piva – hladinku a šnyt. Hodnocení soutěžících bylo skutečně náročné, protože porotci zhodnotili, že pivo prvotřídní kvality ochutnali od všech dvaceti finalistů. Z nich po prvním kole vybrali osm včetně dvou žen, kteří se následně ve dvojicích utkali ve vzájemných duelech, kdy současně čepovali a servírovali dvakrát hladinku a jeden šnyt.
Z přímých čepovacích soubojů vzešla čtveřice nejschopnějších výčepních postupujících do velkého finále – Lukáš Budínský z restaurace Modrá kočka v Dobříši, Karolína Michálková z Potrefené husy v Liberci, Štěpán Velký z Chacharovy Hasičárny Blesk v Ostravě a Lukáš Kaplan ze Smíchovny v Praze, kterou ještě doplnil Marek Budek z Potrefené husy v Plzni. Tomu porota udělila tzv. divokou kartu, protože jí jeho výkon v předcházejících soutěžních kolech zaujal natolik, že mu udělila privilegium účasti ve velkém finále.
Titul, pohár i řada cen
Za bouřlivého povzbuzování všech přihlížejících musela pětice vybraných finalistů co nejlépe vyplnit objednávku od porotců a načepovat dvě hladinky a dva šnyty, hodnotila se i komunikace a přístup k hostům. A právě držitel divoké karty, sympatický plzeňský výčepní Marek Budek, si ve velkém finále načepoval nejvyšší bodové hodnocení a stal se tak historicky prvním vítězem soutěže Staropramen Výčepní roku 2024.
„Konkurence byla opravdu veliká. O to více si vítězství vážím,“ okomentoval vítězství Marek Budek. „Rád jsem se potkal s kolegy z celého Česka a věřím, že pohár si hrdě vystavíme u nás v restauraci, kde na něj budeme koukat při čepování každého dalšího piva. Chtěl bych poděkovat celému týmu, který mě podporoval i na dálku.“
Kromě titulu nejlepšího výčepního a obrovského poháru získal také řadu hodnotných cen, včetně poukazu na dovolenou v hodnotě 30 000 Kč a vybavení pro provozovnu od Pivovarů Staropramen ve stejné finanční hodnotě. Na druhé pozici se umístil Štěpán Velký z Chacharovy Hasičárny Blesk v Ostravě a třetí místo obsadil Lukáš Kaplan ze Smíchovny v Praze, kteří také obdrželi atraktivní ceny.
Garance maximální kvality
Projekt Výčepní roku společnosti Pivovary Staropramen navazuje na program tzv. Certifikátů kvality čepovaného piva, jehož cílem je dopřát konzumentům co nejkvalitnější zážitek z čepovaného piva. Pivní mistři ze Staropramenu od roku 2023 udělují vybraným provozovnám speciální certifikaci, jež garantuje jak záruku skvěle ošetřeného piva, tak odborných znalostí personálu. Podniky musí splnit přísné podmínky včetně odborného proškolení personálu a tuto certifikaci pravidelně obhajovat. V říjnu 2024 bylo držiteli certifikátu celkem 60 provozoven napříč Českem a další postupně přibývají.
„Přemýšleli jsme, jak s našimi certifikovanými restauracemi, hospodami a bary dále pracovat – jak je zviditelnit a motivovat. Proto jsme přišli s historicky prvním programem Výčepní roku, do něhož jsme pozvali všechny certifikované provozovny. Většina z nich se této příležitosti nadšeně chopila,“ popsala Michaela Kučerová, vedoucí projektu Výčepní roku, která je zároveň Customer Marketing On Trade Manažerkou společnosti Pivovary Staropramen.
Projekt Výčepní roku dává příležitost talentovaným výčepním napříč celým Českem a oceňuje toho nejobratnějšího. Každá z certifikovaných provozoven mohla do soutěže vyslat jednoho zástupce. Ti se v první fázi měli natočit, jak čepují pivo. Obchodní sládci Staropramenu poté všechny navštívili i osobně, aby si kvalitu ověřili na vlastní oči.
Na základě tohoto komplexního vyhodnocení odborná porota vybrala dvacet nejlepších výčepních, kteří poměřili svou obratnost a schopnosti během finálového večera v Paspově sále na Smíchově.
Součástí programu byla kromě napínavého klání v čepování piva například také live cooking show v podání známých tváří z televizních pořadů MasterChef a Peče celá země Marka Cilera a Romana Klumpára. Celou akcí hosty provedli moderátoři z rádia Evropa 2 Ondřej Urban a Petr Říbal.
Pořadí pěti nejlepších finalistů:
- Marek Budek, Potrefená husa v Plzni
- Štěpán Velký, Chacharova Hasičárna Blesk v Ostravě
- Lukáš Kaplan, Smíchovna v Praze
- Karolína Michálková, Potrefená husa v Liberci
- Lukáš Budínský, restaurace Modrá kočka v Dobříši