HIGHLAND PARK

Highland Park – „single malt“ skotská whisky, která zaujme svojí luxusní kouřovou chutí, díky aromatické, tisíce let staré rašelině, byla poprvé vyrobena v;nejseverněji položené palírně skotské whisky na světě, v;roce 1798.

Orknejské souostroví na severu Skotska se skládá z 67 ostrovů, z nichž jen několik obydleli lidé. Highland Park „single malt“ skotská whisky, je destilována v nejsevernější palírně skotské whisky na světě. Byla založená v roce 1798.

Střídání slunce, deště a silným větrem, který nedovolí vyrůst stromům, tvoří jedinečné podmínky pro vznik a zrání unikátního destilátu. Celkově stabilní prostředí ostrova posiluje jemnost „single malt“ whisky. Kvalitu destilátu zvyšuje ručně převracený slad. Whisky Highland Park se zářivě jantarovou barvou a;vřesově-medovým aroma se odlišuje od jakékoli jiné „single malt“ skotské whisky vyváženou kouřovou sladkostí. Kouřovitost whisky získává během sušení sladu na rašelině. Sladové komponenty Hihgland Park zrají v sudech, jež sloužily k výrobě sherry. Sudy po sherry mají zásadní význam pro charakter a přirozenou barvu lihoviny, přispívají k její osobité bohatosti a celkové komplexnosti destilátu. Whisky se nechává před stáčení do láhví uležet v sudech na 6 měsíců pro její skvělou chuť. Starší whisky Highland Park se nechávají uležet v sudech i déle.

Highland Park se prodává v;elegantní 0,7l lahvi, ve vkusném dárkovém balení. Obsah alkoholu dvanáctileté whisky je 40%, osmnáctiletá whisky obsahuje 43% alkoholu a pětadvacetiletá 48,1% alkoholu. Chuť a vůně Highland Park si jistě podmaní všechny milovníky kvalitní single malt whisky a kvalitních destilátů.

MACALLAN

Macallan Single Malt Fine Oak je jednou z nejvíce oceňovaných a obdivovaných Single Malt Scotch Whisky na světě a trvale zůstává značkou, podle níž se posuzují všechny produkty této kategorie.

Již od roku 1824, kdy destilérie získala legální licenci k výrobě whisky Macallan, dohlížejí mistři oboru výroby destilátu na kvalitu všeho, co přispívá k tvorbě jedinečného postavení značky. Dnes jsou to Bob Dalgarno, mistr destilátu, a George Espie, mistr sudového hospodářství, kteří zosobňují oddanost a odbornost svých dávných předků. Duchovním domovem Macallan je Easter Elchies House – jakobínské panství, které leží poblíž Fabled Spey, nacházející se v;údolí Wooded Hills, kudy protéká Ringorm Burn. Pro výrobu Macallanu se používá ječmen – Golden Promise, druh náročný na pěstování a zpracování. Výjimečně malé a jedinečně tvarované destilační přístroje rozhodujícím způsobem ovlivňují chuť čerstvě vypálené whisky. K výrobě destilátu se používá jedno z nejužších jader ve Skotsku „The finest cut“. Jen přibližně 16% whisky je uloženo k zrání do sudu.

Při výrobě whisky Macallan se používají jen ty nejkvalitnější ručně vyráběné dubové sudy obohacené Oloroso sherry, které pochází z Andalusie (Španělsko). Sytě slámová až jantarová barva whisky různého stáří se vytváří působením alkoholu na dřevo. Ve vůni dvanáctileté whisky rozpoznáte ovoce, vanilku a čerstvě posečenou trávu. V;chuti najdete stopy sušeného ovoce, dubového dřeva a koření. Osmnáctiletá whisky je charakteristická opojným exotickým květinovým aroma (jasmín, tropické ovoce). Chuť je jemná a bohatá na příchutě citrusů, koření a dřevěného kouře s;pozvolným náznakem pomerančové kůry. Jednadvacetiletá whisky s;intenzivní vůní, s;nádechem vanilky a granátového jablka je chuťově jemná a bohatá, se stopami koření a pomeranče.

Konzumovat ji je vhodné čistou, na ledu či s;kapkou vody.

Obsah alkoholu dvanáctileté whisky je 40%, osmnáctiletá i jednadvacetiletá whisky obsahuje 43% alkoholu.