Připomíná nám dětství, léto, dovolenou. Dostaneme ji jako kopečkovou, točenou, spirálovou, špagetovou. Podává se na tyči, v křupavé oplatce či ve skleněném poháru zdobená praženými mandlemi, griliášem, hrubě sekanou čokoládou a dalším cukrářským zdobením. Servírují nám ji s horkým ovocem, s palačinkou nebo lívanečky, zapečenou pod sněhem, ale i smaženou, což je vynikající a šíleně dobrý dezert. Ano, řeč je o zmrzlině. Prakticky ji koupíme vždy a všude, nebo si ji můžeme udělat i doma.
Tak si ji pojďte s námi vyrobit. Je to tak jednoduché. Můžete si udělat zmrzlinu z mléka a smetany, z tvarohu, z jogurtu nebo z ovoce. Musíte mít ale jednoho šikovného pomocníka, a to zmrzlinovač. Do hodinky máte hotovo. Připraví zhruba litr zmrzliny dle Vaší chutě, kterou šlehá a chladí. Proto je pak zmrzlina tak krásně nadýchaná.
Nejoblíbenější je vanilková
Buď použijete vanilkové aroma, nebo si koupíte pravou vanilku v podobě lusku. Až z lusku vyškrábnete semínka, provoní Vám celou kuchyň. Lusky rychle vysychají, proto je neskladujte doma dlouho, ať nepřijdete o tu neodolatelnou vůni.
Jak na to?
- Lusk podélně rozřízněte a špičkou nože seškrábněte semínka. Vložte do hrnce s mlékem a nechte zahřát. Nemusíte dlouho vařit, aby se Vám mléko nepřipálilo. Důležité je, aby natáhlo vůni vanilky.
- V míse si našlehejte žloutky s cukrem.
- Vanilkou ovoněné mléko přes jemné sítko přeceďte a nechte vychladnou cca na 70 °C.
- Opatrně vlijte do směsi našlehaných žloutků a cukru. Nikdy ne obráceně!Směs by se Vám mohla srazit.
- Vzniklou směs pak přendáme do čistého hrnce a na mírném ohni necháme hřát, aby se dobře spojila. Přitom opatrně mícháme vařečkou.
- Do směsi přidáme rýžový škrob a nakonec smetanu. Tím je krém na vanilkovou zmrzlinu hotový.
Připravený krém nechte vystydnout a nalijte do odnímatelné nádoby zmrzlinovače. Zhruba do hodinky máme hotovo a můžeme podávat. Na vyndání zmrzliny jsou nejlepší porcovací kleště nebo zmrzlinové lžíce.
Jaké jsou zajímavosti ze světa zmrzliny?
- mezi netradiční zmrzliny patří třeba zmrzlina lékořicová, mentolová, cereální, štrúdlová, mrkvová, kaštanová, mateřídoušková, čajová…
- mezi zcela neznámé chutě patří zmrzlina křenová, svíčková, koprová, čabajková, rybí, zeleninová… Jak vidíte, fantazii se meze nekladou.
- Jistě jste objevili i zmrzlinu becherovku, slivovici, pivní, rumovou pralinku, baileys, fernet a další alkoholické příchutě
- říká se, že každý Čech sní ročně asi pět litrů zmrzliny
- taky se říká, že průměrný kopeček zdoláme za 50 líznutí
- zmrzlina je dobrá při zánětech krku a ústní dutiny
Hofmann Bohemia – partner gastronomie s.r.o. doporučuje zmrzlinovače firmy Bartscher.
Zmrzlinovač 2 l Bartscher vyrobí za 30-60 minut 1,2 l domácí zmrzliny. Je vyroben z ušlechtilé oceli v kombinaci s odolným plastem. Má vyjímatelnou nádobu s uchem pro snadné vyndání. Chlazení má kompresorem. Mrazí až do -32 °C. Přístroj je lehký, vhodný do každé kuchyně. Zmrzlinový stroj slouží nejen pro rychlou přípravu čerstvé zmrzliny, ale i sorbetu, mraženého jogurtu apod. Dodáváme včetně odměrky a plastové stěrky.
Proč si koupit právě Bartscher?
„Jsme certifikovaný prodejce a servisní partner firmy Bartscher“, říká Petr Gočál, zakladatel a majitel firmy Hofmann Bohemia – partner gastronomie s.r.o. „Firma Bartscher má propracovaný systém rychlých dodávek a návody v českém jazyce. Dostupný záruční a pozáruční servis v České republice. Výrobky mají certifikáty CE, TÜV, GS, VDE. Bartscher existuje od roku 1878 a prodává v 75 zemích světa. Mají vlastní kontrolní laboratoře. Výrobky zkouší a certifikují podle německého zákona o bezpečnosti přístrojů a produktů GPSG.
Více na www.hofmann.cz