Tak jak rtuť teploměru stoupá, roste i poptávka hostů po kávě na studeno, která by je osvěžila v letním horku. Jste na to dobře připraveni? Nebo je vaší jediným „esem v rukávu“ známé frappé? Buďte výjimeční a inspirujte se variacemi na originální kávové „ledovky“.

 Ledová káva může mít mnoho podob. Klasické frappé nebo kávu se zmrzlinou nemusíme představovat, staly se už evergreenem kaváren a zahrádek letních restaurací. Co ale překvapit své hosty něčím trochu jiným? Něčím, co jinde neochutnají? Máme pro vás pár tipů…

 Cold drip

Mnozí z vás o této studené kávě slyšeli a některé kavárny ji už nabízejí. Jedná se o zastudena filtrovanou kávu, která vzniká pomalým prokapáváním studené filtrované vody skrz lehce praženou kávu minimálně pod dobu deseti hodin. Chuť výsledné kávy je sladší a plnější.

 Cold brew

Při této metodě extrakce se smíchá čerstvá studená voda s kávou, která je pro tyto účely speciálně namletá. Ta se potom maceruje za studena po dobu 12 hodin i více. Právě díky dlouhé době, po kterou je káva v kontaktu s vodou, získává jemnou chuť, příjemnou sladkost a nízkou aciditu. Výsledkem je kávový nápoj jedinečné chuti. Připravte si nádobu se studenou vodou, vložte do ní namletou kávu (ideálně ve filtru) a macerujte několik hodin. Můžete použít i french press, kdy kávu zalijete studenou vodou, utěsníte, aby káva nenačichla, a na noc dáte do ledničky. Ráno kávu přes sítko přefiltrujete a máte hotovo. Většina ledových káv se přelévá přes led, čímž se ředí a mění intenzita jejich chuti. U cold drip a cold brew si káva plnost chuti uchová.

 Nitro coffee

Tato delikátní káva je extrahovaná za studena až 20 hodin a podávaná přes speciální kávovou „pípu“, která ji jemně obohatí dusíkem. Ten kávu nakypří, mikroskopické bublinky ještě více zjemní její texturu a vytvoří bohatou pěnu a pro kávu unikátní lavinový efekt, spojovaný dosud spíše s oblastí tmavých piv jako např. Guinness. Káva je chuťově jemná, hustá až hedvábná. Je možné ji dále kombinovat se zmrzlinou, sladkým sirupem nebo použít do kávových koktejlů.

 Cafe Affogato

Tradičním italským affogatem hosty určitě nezklamete. Dva kopečky vanilkové zmrzliny zalijeme šálkem silné kávy. Proto i název „affogato“, česky „ponořený, utopený“. Pro inovaci klasického affogata můžeme přidat skořici a pomerančovou kůru a máme další skvělý kávový nápoj ideální nejen pro teplé letní večery.

 Iced Horchata Latte

Španělská horchata je nápoj, který chutná trochu jako mléko. Připravuje se z vody, cukru a chufas, což jsou sušené plody ovoce, které má sladce kořeněnou chuť a pěstuje se ve Španělsku. Chufas (musí se na noc namočit) se rozmixuje, přidá se voda, cukr, skořice a nápoj se vychladí. A když přidáte do sklenice espresso, vznikne Iced Horchata Latte.

 Iced Viet – ledová vietnamská káva

Vytvoříte ji kombinací silné, čerstvě uvařené kávy a slazeného kondenzovaného mléka na ledě, které kávu pěkně zjemní. Do sklenice s ledem nalejeme cold brew nebo vychlazenou filtrovanou kávu a přidáme kondenzované mléko.

Espresso tonik

Příprava tohoto nápoje je rychlá, jednoduchá a má příjemně osvěžující účinek. Do sklenice nasypeme pár kostek ledu, které zalijeme tonikem a na závěr přidáme shot silného espressa. Může být i dvojité.

Irská káva na ledu

Pokud máte rádi kávu a koktejly, tento recept je přesně pro vás! Irská káva je tradiční a známý kávový nápoj, kde se však běžně používá horká káva. Tato studená verze však potěší milovníky kávy i v parném horku. Ve sklenici smícháme led s cold brew nebo vychlazenou filtrovanou kávou, přidáme jednoho panáka (30 ml) irské whisky a stejné množství smetany. Vše řádně promícháme a podáváme.

Gastro tip

Pokud nechceme ředit chuť kávy ledovými kostkami vody, lze si připravit ledové kostky přímo z kávy. Jednoduše připravíme filtrovanou kávu naší oblíbenou metodou a necháme ji zamrazit ve formě na ledové kostky. Ty pak můžeme použít do různých receptur ledových káv. Káva si tak  dlouho uchová svou kávovou chuť v nezměněné podobě.

 

Redakce Gastro&Hotel