reklama

Vulkanické víno se těší oprávněné pozornosti

autor: | Dub 12, 2018 | Nezařazené | 0 komentářů

Sopečné půdy mohou dát vzniknout vulkanickému vínu. Jsou geologicky odlišné od vápence, který tvoří podloží mnoha známých vinařských oblastí, přesto na nich rostou nejlepší kávové keře, zelenina s intenzivní chutí a vinná réva. Ta může mít drobnější hrozny s menšími bobulemi a silnějšími slupkami. Odlišné chemické složení různých sopečných půd ovlivňuje chuť.

Vulkanické podloží dělá vína unikátní

V americkém Oregonu se na sopečné půdě vinařské oblasti Dundee Hills už půl století úspěšně pěstuje odrůda Pinot Noir, výsledná vína jsou elegantní, vláčná a šťavnatá. Vulkanické podloží mají i známé kalifornské oblasti Napa a Sonoma.  Mnoho keřů vinné révy přežilo na sopečných půdách epidemii révokazu, neboť ty jsou často vůči tomuto mikroskopickému hmyzu nehostinné. Uchovaly se tak dnes méně známé odrůdy, například na Kanárských ostrovech se pěstuje kolem 80 odrůd vinných hroznů. Podobně je tomu na Madeiře, Azorech i Kapverdských ostrovech. Vína pěstovaná na vulkanických půdách mají často vysokou kyselost, slanost a pikantní charakter. Na Sicílii je na  úpatí Etny hlavní odrůdou bílého vína Carricante, dominantní modrou odrůdou je Nerello Mascalese, s výraznými kyselinami a tříslovinami.