Prosinec je měsícem přípitků a bujarých oslav, při nichž různé nápoje tečou proudem. Dokonale umyté a lesklé sklenice nejsou jen estetickým detailem, ale symbolem úrovně podniku. Cestou k dosažení oslnivé čistoty sklenic je pořízení profesionální myčky skla a její správné používání.
Čistota sklenic hraje v gastronomii naprosto zásadní roli. Při podávání nápojů, ať jde o sklenici vody či limonády, řízné pivo, vynikající víno nebo atraktivní koktejl, je první vizuální dojem zcela klíčový. Špinavá sklenice zákazníkům znehodnotí celkový zážitek bez ohledu na kvalitu samotného nápoje. Ani pořízení myčky na sklo přitom samo o sobě není zárukou, že bude čistota sklenic bezvadná. Jak tedy docílit žádoucího výsledku?
Znak profesionality
Je třeba připomínat, proč je čistota sklenic důležitá? Nejde jenom o estetiku, ale také o hygienickou nezávadnost. Špatně umyté sklenice mohou obsahovat zbytky předchozích nápojů, otisky prstů či rtěnky, bakterie a různé nečistoty, což pro hosty představuje zdravotní riziko.
Znečištění sklenice, třeba mastnotou, zbytky mycích prostředků, usazeninami a jinou špínou, navíc může negativně ovlivnit chuť i vůni podávaných nápojů, a znehodnotit práci barmana, výčepního i sommeliera.
Hosté očekávají, že nápoje budou podávány v nádobí, které splňuje nejvyšší hygienické standardy.
Dokonale čisté a lesklé sklenice jsou znak profesionality a vizitka podniku, která odráží jeho úroveň i přístup k péči o zákazníky. Šmouhy, skvrny a nečistoty snižují důvěru hostů v hygienické standardy, mohou vést k ošklivým recenzím a poškození reputace. Čistota nádobí je prostě jedním z hlavních kritérií, na jejich základě se zákazníci rozhodují, zda podnik ještě někdy navštíví.
Nevýhody ručního mytí
Snad s výjimkou pivního skla je ruční mytí sklenic ve většině gastro podniků dnes již považováno za přežitek. V porovnání s mytím v myčkách s automatizovaným mycím procesem má nevýhody, které se týkají nízké efektivity a hygienické bezpečnosti i vysokých finančních nákladů.
Ruční mytí nemůže zajistit teploty nad 60 °C, nezbytné k likvidaci tuků a patogenů, což představuje hygienické riziko, navíc často nedokáže odstranit nečistoty v obtížně přístupných částech sklenic. Nedostatečná teplota a mechanický tlak zvyšují nebezpečí kontaminace, stejně jako ruční leštění, protože na utěrce se vyskytují až stovky milionů choroboplodných zárodků.
Dalšími negativy je vysoká spotřeba mycích přípravků, vody i energie na její ohřívání, velké jsou i náklady na zaměstnance, protože mytí a leštění sklenic v ruce vyžaduje obrovské množství času a ubírá cennou lidskou kapacitu, kterou je lepší využít jinak, zvlášť v době nedostatku personálu.
Při ručním mytí navíc mnohem častěji hrozí rozbití sklenic i riziko poranění pracovníků, a je nutné přičíst finanční náklady za náhradu zničeného skla. Z dlouhodobého hlediska se tedy ruční mytí může nepříjemně prodražit.
Výhody automatického mytí
Naproti tomu mytí skleniček v profesionálních myčkách drtivou většinu těchto problémů eliminuje, nebo by alespoň mělo. Moderní mycí stroje mohou být až překvapivě efektivní a úsporné, některé na mycí cyklus využívají doslova jen pár litrů vody, spotřebují méně energie, šetří i čas a náklady na pracovní sílu.
Profesionální myčky umožňují nastavení potřebných teplot i mycích časů, zajišťují rovněž optimální dávkování mycích prostředků a zaručují splnění hygienických požadavků, zároveň jsou i ekologicky šetrnější.
Automatický mycí proces ve spojení se speciálními koši na sklenice a šetrnými mycími přípravky na sklo navíc výrazně snižuje riziko poškození skleniček i zranění personálu. A díky použití oplachového prostředku není zapotřebí sklenice dodatečně leštit utěrkou, což brání přenosu choroboplodných zárodků. Kvalitní myčka a její správné používání tak podniku zajistí, že skleničky jsou po umytí čisté, lesklé a hned připravené k použití.
Inovace mycích technologií
I v segmentu profesionálních myček se navíc projevuje technologický pokrok s četnými inovacemi, jež zvyšují efektivitu i kvalitu mytí, navíc přispívají k větší šetrnosti k životnímu prostředí a snižování provozních výdajů, což je pro gastro provozy zásadní.
Nejmodernější mycí stroje například disponují účinnější izolací a tepelnou rekuperací, která využívá odpadní teplo z mycího procesu pro další cykly mytí, a dokážou také recyklovat vodu z oplachování, což pomáhá šetřit energii i náklady.
Dochází i k optimalizaci mycích programů, některé myčky nabízejí programy pro různé typy sklenic, zajišťující ochranu skla a bezvadnou čistotu. Někdy provádějí oplach demineralizovanou vodou, jež odstraňuje zbytky minerálů a sklenice jsou po vyjmutí z myčky dokonale lesklé a bez šmouh.
Díky pokročilým technologiím se také zkracuje mycí proces, někdy jen na dvě až tři minuty, aniž by to ovlivnilo kvalitu mytí. Nejnovější modely zároveň pracují tišeji, což prospívá komfortu personálu. Některé mycí stroje disponují také chytrými senzory, které automaticky přizpůsobí délku a intenzitu mycího cyklu podle míry znečištění sklenic.
Myčka s umělou inteligencí
Užitečnou funkcí je i vzdálená správa zařízení, kdy je mycí stroj napojen na wifi a uživatel ho může ovládat přes mobilní aplikaci, sledovat spotřebu, plánovat údržbu i řešit případné potíže na dálku. A připojení na servisní středisko umožňuje okamžité hlášení závad a urychluje servis. Existují dokonce i myčky se systémem umělé inteligence, který zajišťuje tzv. prediktivní údržbu – dokáže předvídat poruchy a plánovat údržbu s předstihem, čímž se minimalizují prostoje.
Technologický vývoj ovlivňuje také design, ergonomii, údržbu a ovládání mycích strojů. To dnes již často funguje přes dotykové obrazovky, je intuitivní a stroj uživatele nezřídka instruuje, jaký další krok má udělat, což usnadňuje práci personálu a minimalizuje riziko chyb. Zjednodušení přinášejí i systémy pro automatické čištění a údržbu, nové bezpečnostní prvky pomáhají chránit obsluhu před opařením horkou párou či jinými poraněními.
Nejčastější problémy při mytí
Přes veškeré technologické vymoženosti, které moderní mycí stroje nabízejí, se však může stát, že kvalita mytí sklenic není ani zdaleka optimální. Mezi nejčastější problémy patří zbytky čaje a kávy či otisky rtěnky na skle, skvrny, šmouhy a zákal na sklenicích, zatuchlý zápach či špatné schnutí. Pokud je myčka kvalitní a přesto myje špatně, příčinou bývá nesprávný způsob použití či údržby, nevhodný mycí prostředek nebo jeho dávkování.
Zbarvení po kávě a čaji způsobují třísloviny a přírodní barviva, která jsou v nich obsažena. Řešením je používání mycího přípravku s bělicími složkami, které odstraňují i odolné zabarvení na sklenicích, deminaralizačních patron nebo zařízení pro reverzní osmózu.
Obtížně odstranitelné bývají i skvrny od rtěnky, protože tento nástroj pro zdokonalení ženské krásy se pyšní přilnavostí a voděodolností, což ztěžuje umytí. Pro odstranění je nutná správně nastavená teplota mycího procesu a vhodný typ i dostatečně vysoké dávkování mycího prostředku.
Jak vyřešit skvrny a šmouhy
Pokud se na umytých sklenicích objevují bílé skvrny, velmi pravděpodobně jde o usazeniny vodního kamene, způsobené příliš tvrdou vodou. Pomůže je odstranit instalace systému na změkčení vody, který sníží obsah minerálů a zabrání tvorbě vodního kamene, či zařízení pro reverzní osmózu. Když ho myčka má, je vhodné ho nechat zkontrolovat technikem.
Někdy umyté sklenice hyzdí i šmouhy. Pokud je lze snadno odstranit při leštění utěrkou, jde zřejmě o důsledek příliš vysoké dávky oplachovacího prostředku a je třeba vhodně upravit dávkování. Když šmouhy vyleštit nelze, může jít opět o usazeniny vodního kamene či o korozi skla.
Nevzhledné šmouhy se mohou objevit i po prvním umytí zcela nových sklenic, někdy mohou také po umytí špatně schnout. Důvodem může být to, že jsou zašpiněné z výroby a skladování, či je na nich ochranný film, který je bez speciálního postupu obtížné odstranit. Před prvním použitím je třeba sklenice několikrát po sobě umýt intenzivním mycím programem a s vhodným mycím prostředkem, aby se ochranný povlak na skle smyl.
Zakalení a zápach sklenic
Čistotu umytých sklenic může kazit i matné či mlhavé mléčné zakalení nebo svislé rovnoběžné čáry. Jedná se o známky koroze skla, která je projevem jeho stárnutí a opotřebovanosti. Tomuto procesu lze předejít používáním šetrného mycího programu a kvalitního mycího prostředku, což zpomaluje opotřebení skla.
Velkým problémem je, pokud jsou sklenice po umytí nepříjemně cítit zatuchlinou či plísní. Příčinou je obvykle nedostatečné čištění myčky či nesprávné uložení sklenic, když jsou po umytí postaveny dnem vzhůru, takže v nich nemůže cirkulovat vzduch. Důvodem ovšem může být i koroze skla, kdy se v narušeném povrchu snadněji usazují molekuly pachů. Proto by měly být sklenice skladovány v suchém prostředí bez zápachu, je užitečné využít například speciální podložky či držáky na sklenice pro závěsné skladování.
Koše na sklo brání poškození
Nepříjemností jsou také škrábance a oděrky, k nimž může docházet mechanickými vlivy v průběhu mytí, třeba když se sklenice v myčce navzájem dotýkají a během mycího procesu narážejí do sebe nebo do jiných tvrdých předmětů. Proto je vždy vhodné mýt sklenice buď přímo v myčce na sklo, či odděleně od ostatního nádobí, a používat mycí koše na sklo, optimálně z měkčího materiálu, který je chrání před poškozením. Také je nutné sklenice do mycího stroje správně skládat, aby jich nebylo v koši příliš mnoho a navzájem se nedotýkaly.
Potíže způsobuje také špatné schnutí sklenic. Důvodem může být to, že není aplikován oplachovací prostředek, který podporuje rychlé schnutí, nebo není správně dávkován. Další možnou příčinou je, že při mytí není využíván koš na sklo, ve kterém sklenice nestojí svisle, ale šikmo, takže vodní film snadno stéká a na povrchu skla musí uschnout méně vody. Oba tyto problémy lze snadno vyřešit. Ideální je používat myčku s integrovaným sušicím systémem.
Jen mít myčku nestačí…
Cesta k dokonale čistým sklenicím není jednoduchá, protože sklo je náročný materiál a mytí sklenic, zvláště křehkých a různě tvarovaných, je královskou disciplínou. Investice do inovativní myčky skla s efektivním, rychlým, finančně i ekologicky úsporným provozem, je určitě správným krokem vpřed. Ovšem nelze zapomínat na používání kvalitních mycích přípravků, pravidelnou kontrolu, čištění a údržbu myčky a zaškolení personálu, jak správně manipulovat se sklem, jak jej ukládat do mycího koše a jak optimálně obsluhovat myčku. Bez toho ani nejlepší mycí stroj na světě z vašich skleniček lesklý zázrak neudělá. A při mytí nádobí v gastronomii dnes není prostor pro kompromisy.