Koncem dubna byl v Praze na Senovážném náměstí otevřen vinný bar Vinograf, který rozvíjí a navazuje na koncept „všemi milovníky vína“ uznávaného Vinografu na Malé Straně v Míšeňské ulici.

Hlavními atributy velkorysého baru s rozlohou 250m2 a s kapacitou 90 míst k sezení, jsou (kromě zajímavého interiéru a mimořádného, 10 metrů dlouhého masivního barového pultu) bohatý, pečlivě sestavený vinný lístek a špičkově vybavená kuchyň.

Nabídka téměř 500 druhů vín z celého světa je pestrá, orientovaná jak na vína z Evropy, tak i na prémiová tuzemská vína. Je možné si objednat láhev, ale také pouze sklenku na ochutnání.

Jídelní lístek, připraven šéfkuchařem René Bártou, tvoří především studené a teplé pokrmy inspirované vinařským venkovem z oblasti středomoří, doplněné prvky moderní Crossover Kitchen. Součástí menu jsou také sýry a uzeniny, oblíbené delikatesy k vínu.

K zajímavostem „Velkého“ Vinografu patří např.:

1. Mohutné barové těleso dubové desky vinného baru, k sezení až pro 20 osob

2. Impozantní více-patrová stěna s víny a knihovním žebříkem, která poskytuje možnost si prohlédnout kterékoli z cca 500 vín uvedených ve vinném lístku.

3. Víno podávané přímo koštýřem z amfory umístěné v těžké dubové bedně s pískem dovezeným
ze znojemské vinařské oblasti.

4. Možnost chodit si pro kohoutkovou vodu v průběhu celého večera do speciální samoobslužné fontánky.

V zadní části baru se nachází i degustační místnost, zdobená na stěnách designovou vinařskou tapetou
od Vivienne Wesstwood. Prostor je vhodným místem pro školení, semináře, vinné degustace či diskrétní osobní nebo obchodní setkání.

Koncept Vinografu vytvořili známí propagátoři vína a „vinní“ profesionálové Jan Horešovský a Klára Kollárová, spolu se someliérkou Zuzkou Veselou.

CITACE

Zuzka Veselá, someliérka Vinografu komentuje:

„Našim cílem bylo vytvořit wine bar srovnatelný s kvalitními bary ve vinařsky vyspělých metropolích. Interně jsme ho pojmenovali „Velký“, neboť prostor je to opravdu velkorysý. Těší nás, že v některých návštěvnících prý vyvolává pocit lehkého déja vu oblíbené Vídně, vzdáleně možná i Paříže.“

Redakce Gastro&Hotel