New York City se pyšní některými nejdražšími potravinami a nápoji v zemi. Movití milovníci vína a snobi se už těší na lahev od Devina Shomakera. Firma Rooftop Reds (Červená střešní) upoutává pozornost prvním komerčním životaschopným vinohradem na střeše.

První vína je  možné ochutmnat až v roce 2019

V roce 2019 má být z něho k dispozici 30 beden vína. Shomaker studoval možnosti využití střešních kontejnerových farem a zvýšených záhonů. Po pokusné výsadbě 50 keřů révy vinné nad bratrovým bytem, kdy minivinice úspěšně přečkala zimu, si pronajal prostor na střeše brooklynského Navy Yard. Získal podporu majitele oceněného Point of the Bluff Vineyards Johna Rodenouse, který investoval do projektu půl milionu dolarů. Vinařství sestává z 42 kontejnerů, má 168 keřů a nádherný výhled na New York City. Výhledy udělaly z místa střešní vinice ideální prostor pro ochutnávku. Hrozny vypěstované na střeše se budou zatím zpracovávat v provozech vinařství Point of the Bluff, lahev přijde na tisíc dolarů. Zatím Shomaker na střeše pořádá pop-up večírky, vinařská setkání i kurzy jógy. Těší se, až bude jeho víno sbírat body od slavných vinařských kritiků a má samozřejmě v plánu přemístit následně na střechu i provoz na jeho zpracování.

Redakce Gastro&Hotel